Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

1 KULTURA a její rozvíjení.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "1 KULTURA a její rozvíjení."— Transkript prezentace:

1 1 KULTURA a její rozvíjení

2 Co je to vlastně ta kultura ?
Vzpomeňte si na slovní spojení (sousloví), v nichž se objevuje pojem kultura nebo kulturní, … a vysvětlete je. KULTURNÍ PAMÁTKA ARCHEOLOGICKÁ KULTURA KULTURNÍ DŮM JAZYKOVÁ KULTURA KULTURNÍ DĚDICTVÍ KULTURA ODÍVÁNÍ KULTURNÍ ROSTLINY KULTURA STOLOVÁNÍ KULTURNÍ CHOVÁNÍ KULTURA BYDLENÍ KULTURNÍ INSTITUCE KULTURA CESTOVÁNÍ

3 Dokázali byste nyní definovat pojem kultura ?
KULTURA je souhrn materiálních a duchovních hodnot vytvořených lidmi během celého historického vývoje. Je to slovo latinského původu a znamená „to, co je pěstováno“. Cílem kultury je pěstovat a zušlechťovat, vychovávat a vzdělávat, tedy KULTIVOVAT.

4 Slovo kultura původně označovalo pěstování užitkových plodin a chov domácích zvířat.
M. T. Cicero tento pojem použil jako metaforu pro překlad Platónova pojmu „péče o duši“. Od dob renesance (od 16. století) se používá pro označení vybraných lidských činností, jež člověka hodlají vzdělávat a zušlechťovat. Národy, které nepěstovaly „vysokou kulturu“ byly označovány za barbarské. „Vysoká kultura“, na rozdíl od „nízké, lidové,“ vyžadovala vzdělání a péči.

5 J. W. Goethe význam slova kultura rozšířil - podle jeho názoru do kultury patří i oblékání, stravovací návyky, dějiny, filosofie, umění, věda, dětské hry, přísloví, literatura, politika, hospodářství, a dokonce i škody na přírodě, jež člověk svou neuváženou činností působí.

6 Kultura tedy zahrnuje všechno to, s čím se člověk nerodí, ale co se musí naučit, aby se stal platným členem své společnosti; co sám většinou nevytváří, ale přejímá od starších; co je spíše kolektivním a často anonymním dílem mnoha generací; co se udržuje tím, že se o to lidé starají a pečují; co společenství spojuje a zároveň odlišuje od jiných. Kultura je nezbytnou podmínkou lidského života ve společnosti.

7 Každá lidská činnost je kulturou zasažena - je to proces obydlování a rozvíjení světa.
Kultura, na rozdíl od přírody, je výsledkem lidské aktivity. Kultura se rozvíjí v rámci společenství - proto na světě najdeme její různé podoby. Kultura, která se před ostatními izoluje, ustrne a nakonec zanikne, zatímco kultura, která je ve styku s ostatními, se rozvíjí. Jak rozumíte pojmu kulturní výměna ?

8 Poznáte, co je na obrázcích ?
3 2 Poznáte, co je na obrázcích ? 6 7 4 5 8

9 Více oborů se tedy snaží člověka kultivovat - věda, filosofie, náboženství, umění … a také sport. Vzpomínáte na starořecké označení pro ideál dokonalosti ? Správně, je to KALOKAGHATÍA. Označuje harmonii tělesných a duševních hodnot. Takže krása těla a krása ducha patří k sobě. A samozřejmě - i pojem kulturistika je odvozen od kultury - své tělo můžeme také kultivovat - pěstovat, stejně jako můžeme kultivovat půdu, aby byla úrodnější, nebo třeba mikroorganismy.

10 Kultura je souhrn hmotných a duchovních hodnot
HMOTNÉ hodnoty stavby, sochy, obrazy, zahrady, parky, knihy, nábytek a zařízení, nádoby, oděv, zbraně, nástroje, šperky, vozy, technika, spotřební předměty, peníze ... DUCHOVNÍ hodnoty obyčeje a zvyky, právo, morální normy, umění, náboženské představy, filosofické a vědecké názory, politika, ideje, technologie, výchova, vzdělání ...

11 Kultura v čase a prostoru
Slovo kultura užíváme pro označení různých historických období (antická, románská, gotická, renesanční, barokní … moderní), pro označení chování a výtvorů určitých oblastí (kultura Východu a Západu) nebo označuje kulturu národů a společenských skupin. Česká kultura je subkulturou (dílčí částí) evropské kultury.

12 Na základě kterých kritérií označíme národ za kulturní ?
12 11 10 9 Na základě kterých kritérií označíme národ za kulturní ? 13 14 16 15 18 17 19

13 Použij tato slovní spojení vhodně ve větách.
společné kořeny kultury lidstva různé tempo vývoje vývojové etapy kulturní epochy přírodní kultury násilný zásah do kultury vzájemný kulturní styk

14 5. funkce ZÁBAVNÁ a KOMPENZAČNÍ
Funkce kultury Rozumíte těmto pojmům ? Vysvětlete je. 1. funkce HUMANIZAČNÍ 2. funkce SOCIALIZAČNÍ 3. funkce VÝCHOVNÁ 4. funkce AKUMULATIVNÍ 5. funkce ZÁBAVNÁ a KOMPENZAČNÍ Jak spolu souvisí životní styl a kultura ? Víš, co znamená sousloví osobní kultura ?

15 Kam se můžete vydat „za kulturou“ ?
20 24 GALERIE KINO 23 MUZEUM 22 21 DIVADLO

16 KONCERTNÍ SÍŇ 25 26 KNIHOVNA 17 27 28

17 Víte, jak můžeme tato zařízení označit ? Jsou to KULTURNÍ INSTITUCE.

18 Použité zdroje: Použité obrázky:
Přispěvatelé Wikipedie. Kultura [Internet]. Wikipedie: Otevřená encyklopedie; , 03:37 UTC [cited ]. Dostupné na: Použité obrázky: 1 - 2 - 3 - 4 - 5 - 6 - 7 - 8 - bfedb7/mexiko2.jpg 9 - 10 - 11 - 12 -

19 13 - http://www.safaridrive.com/images/current/diary_namibia6.jpg
14 - 15 - 18 - 19 - 20 - 21- 22 - autor (foto T. Trégl) 23 - autor (foto T. Trégl) 24 - 25 - 26 - autor (foto T. Trégl) 27 - autor (foto T. Trégl) 28 - autor (foto T. Trégl)

20 Řešení: Obrázky 2 - Karneval v Benátkách 3 - Japonská zahrada 4 - Maorové, 5 - tanec Haka … Nový Zéland 6 - LES GRANDS TAM-TAM D´AFRIQUE (Angola, Kongo), džembe 7 - Mayové, Chichén-Itza, 8 - Mexičan … Mexiko 9 - STAVITELSTVÍ … zámek Hluboká v ČR 10 - PÍSMO … egyptské hieroglyfy 11 - KULTURA STOLOVÁNÍ 12 - LITERATURA 13 - KULTURA ODÍVÁNÍ … Namibia, kmen Himba 14 - VÝTVARNÉ UMĚNÍ ... malířství (Salvador Dali / Egg Born) 15 - KULTURA CESTOVÁNÍ … Indie 16 - Atomový hřib 17 - VÝTVARNÉ UMĚNÍ ... sochařství (Michelangelo Buonarroti / David) 18 - Kyselý déšť 19 - Lov velryb v Japonsku


Stáhnout ppt "1 KULTURA a její rozvíjení."

Podobné prezentace


Reklamy Google