Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců."— Transkript prezentace:

1 Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců v nich Obsah přenášky Nový občanský zákoník s účinností od 1. 1. 2014 Novela Zákoníku práce s účinností od 1. 1. 2012 Autonomie sportu v českém právním řádu a ve světle rozhodnutí soudů, soudci a jejich postavení ve sportovních spolcích Rozsudek Nejvyššího správního soudu 2 Afs 16/2011 – 78 ve věci započitatelných výdajů profesionálního sportovce při dojíždění k tréninkům a utkáním klubu Financování sportu – nový Loterijní zákon – nové daňové předpisy Nové stanovy FAČR a členství ve FAČR Nové úpravy předpisů FIFA a mezinárodní sportovní arbitráž (CAS)

2 Nový Občanský zákoník s účinností od 1. 1. 2014 Dne 26. 1. 2012 schválil Senát ČR nový Občanský zákoník. Zákon bude účinný od 1. 1. 2014. Změna přinese: -Nový rozsah a obsah normy 3020 § (dnes 880 z toho 520 účinných) -Zrušení zákona 83/1990 Sb. O sdružování občanů, který nově upraví §§ 205 – 298 ObčZ. -Podstatnou změnu Obchodního zákoníku -Zrušení zákona o rodině apod.

3 Novela Zákoníku práce účinná od 1. 1. 2012 Přináší od 1. 1. 2012 tyto změny ve vztahu ke sportovnímu prostředí : -Zpřesnění a zpřísnění definice „závislé práce“ s možným velkým zásahem do dosavadní praxe „profesionálních smluv“ uzavíraných mezi kluby a hráči (trenéry) s „podpůrčím“ režimem občanského zákoníku (§ 51) resp. obchodního zákoníku (§269) – inominátní smlouvy -Novou tříletou dobu pro sjednávání smluv na dobu určitou -Nový rozsah počtu hodin (300) ročně při uzavírání dohod o provedení práce i s dopadem úhrady sociálního a zdravotního pojištění na rozsah 10.000,- Kč měsíčně - Nové výpovědní důvody -Novou úpravu odstupného

4 Autonomie sportu v českém právním řádu a ve světle rozhodnutí soudů, soudci a jejich postavení ve sportovních spolcích Postup a rozhodování soudů na základě žalob podaných členy spolků proti konečnému rozhodnutí spolkových orgánů Možnosti využití předběžných opatření podle §§ 74 – 77 OSŘ při podávání žalob proti rozhodnutím spolkových orgánů Posuzování členství ve FAČR (ČMFS) při zjišťování aktivní legitimace u podávaných soudních žalob a uvnitř FAČR (ČMFS) Reakce Ministerstva spravedlnosti na působení soudců v rozhodčích a odvolacích orgánech sportovních spolků

5 Rozsudek Nejvyššího správního soudu 2 Afs 16/2011 – 78 ve věci započitatelných výdajů profesionálního sportovce při dojíždění k tréninkům a utkáním klubu Kasační stížnost profesionálního sportovce proti rozhodnutí správního orgánu ve věci doplatku daně za neuznání nákladů uplatněných v daňovém přiznání. Pohled soudu na problematiku posuzování profesionálních sportovců a jejich smluv Rozhodnutí NSS - judikát NSS Dopad rozhodnutí do praxe profesionálních sportovců


Stáhnout ppt "Právní aspekty ve sportu aneb nejnovější vývoj českého a mezinárodního práva ovlivňujícího postavení sportu, sportovních klubů, členů klubů a sportovců."

Podobné prezentace


Reklamy Google