Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"— Transkript prezentace:

1 Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Vlastivěda - dějepisná část (4. a 5. ročník) Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_04_20 Prezidenti Mgr. Iveta Hosová Anotace: učební materiál obsahuje informace o prezidentech republiky Metodika: animovaná prezentace slouží k předvedení na interaktivní tabuli

2 Naši prezidenti Prof.Dr.Tomáš Garrigue Masaryk, první prezident Československé republiky, ve své funkci od 14. listopadu 1918 do 14.prosince 1935.

3 Edvard Beneš (1935-1938), (1940-1945 prezident v exilu), (1945-1948)
Nástupcem T.G.M. byl Prof. PhDr.et JUDr. Edvard Beneš. Od počátku musel čelit požadavkům Sudetoněmecké strany. Na znamení protestu proti mnichovskému diktátu podal demisi a odletěl do zahraničí. Už v červenci 1940 vytvořil v Londýně exilovou československou vládu.

4 Emil Hácha ( ) Vykonával prezidentský úřad okleštěné Československé republiky po Mnichovu. Byl to vzdělaný člověk, vynikající právník, obdivovatel anglické kultury a literatury. I po zřízení protektorátu Čechy a Morava setrval v jeho čele jako státní prezident. byl zatčen a brzy poté zemřel ve vězeňské nemocnici. Ještě před osvobozením Československa došlo k dohodě, že funkci prezidenta bude vykonávat opět Edvard Beneš. Edvard Beneš ( ) podal v únoru 1948 demisi.

5

6 Klement Gottwald ( ) Narodil se jako nemanželský syn zemědělské dělnice a truhláře. Pracoval jako stolařský dělník. Od mládí se účastnil dělnického hnutí, roku 1929 byl zvolen generálním tajemníkem KSČ. V roce 1946 obsadil ve vládě křeslo ministerského předsedy. byl zvolen prezidentem republiky. zemřel.

7

8 Antonín Zápotocký Ve funkci byl od roku 1953–1957.
Vyučil se kameníkem. Celou okupaci strávil jako vězeň v koncentračním táboře. Vedle politické činnosti se pokoušel i o publicistiku a literaturu. Napsal několik knih, dvě byly zfilmovány (Vstanou noví bojovníci, Rudá zář nad Kladnem). zemřel na infarkt.

9 Antonín Novotný Byl prezidentem Československa od roku 1957-1968.
Původním povoláním byl strojní zámečník. Za ilegální činnost byl fašisty vězněn v koncentračním táboře. Za jeho vlády se změnil název republiky na Československou socialistickou republiku

10 Ludvík Svoboda ( ) Byl armádní generál, bývalý legionář a učitel na vojenské akademii. Za druhé světové války byl velitel československé jednotky v Sovětském svazu.

11 JUDr. Gustáv Husák, CSc.(1975-1989)
První Slovák a další právník v galerii prezidentů. Poslední komunistický prezident, který odstoupil v důsledku revolučních událostí na podzim 1989.

12 Václav Havel (1989-2003), dramatik, spisovatel, politik
Jeho nástup do prezidentského úřadu znamenal konec komunistického režimu v Československu. Narodil se a vyrostl ve známé pražské podnikatelské rodině. Po únoru 1948 nemohl kvůli svému původu řádně studovat střední školu, maturitu složil při zaměstnání. Později vystudoval dramaturgii na Akademii múzických umění. Podílel se na vypracování textu Charty 77, požadujícího dodržování základních lidských práv a svobod v komunistickém Československu. Byl odsouzen a vězněn jako odpůrce komunistického režimu.

13 17.listopadu 1989 stanul v čele Občanského fóra.
nastoupil do úřadu prezidenta Československé republiky jako devátý prezident. Po vzniku samostatného Českého státu se stal jeho prvním prezidentem na dvě volební období, úřad opustil Jeho nástupcem se stal Václav Klaus.

14 Prof. Ing. Václav Klaus, CSc.

15 Václav Klaus Narodil se 19.června 1941 na pražských Vinohradech. Vystudoval na Vysoké škole ekonomické obor ekonomiku zahraničního obchodu. Pracoval v Prognostickém ústavu ČSAV. V roce 1989 se stal federálním ministrem financí. Roku 1991 spoluzaložil ODS. O rok později se stal předsedou vlády. Podílel se na rozdělení československé federace a vzniku samostatné ČR. byl zvolen prezidentem České republiky.

16 Zdroje neznámý:Soubor:Tomáš Garrigue Masaryk 1925.PNG, [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < neznámý:Soubor:Edvard Beneš.jpg,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Heinrich Hoffmann:Soubor:Bundesarchiv Bild , Berlin, Emil Hacha bei Hitler.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Fanfardon:Soubor:Soubor:Plaster bust of Klement Gottwald.JPG , [online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < P0lka23 :Soubor:Antonín Zápotocký.JPG,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Jfblanc:Soubor:Antonin Novotny Sagèl.png,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Author - Stanislav Tereba:Soubor:Ludvík Svoboda (Author - Stanislav Tereba).JPG,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: Soubor :Soubor:Husak.jpg,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Original uploader was Mince at cs.wikipedia:Soubor:Václav Havel 9. června 2006, Café d'Europe.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: < Petr Novák:Soubor:Vaclav Klaus headshot.jpg ,[online] :44. [cit ]. Dostupný z WWW: <


Stáhnout ppt "Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1"

Podobné prezentace


Reklamy Google