Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Daňová reforma Schválená reforma na léta : DPH Daň z příjmů

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Daňová reforma Schválená reforma na léta : DPH Daň z příjmů"— Transkript prezentace:

1 Daňová reforma Schválená reforma na léta 2013 -2015 : DPH Daň z příjmů
Daň z nemovitostí

2 DPH DPH Podle vloni schváleného plánu se měla daň z přidané hodnoty od roku 2013 sjednotit na 17,5 procentech.

3 DPH Nakonec se vláda shodla na kompromisním růstu obou sazeb DPH o jeden procentní bod - tedy z 14 na 15 procent, respektive z 20 na 21 procent. Takovouto výši sazeb nyní podruhé schválili poslanci. Vláda ovšem s těmito parametry DPH počítá jen dočasně, na roky 2013 až Od roku 2016 se sazby mají podle původního plánu sjednotit na 17,5 procentech.

4 DPH Změny v oblasti daňových dokladů Změny v záznamní povinnosti
Definice elektronických dokladů Použití elektronických daňových dokladů u všech obchodních transakcí Listinné = elektronické Původnost, neporušenost, po celou dobu Změny v záznamní povinnosti U uskutečněných zdanitelných plnění s nárokem na odpočet uvádět i DIČ dodavatele

5 DPH Zdaňovací období Základní období měsíční –přechod na čtvrtletní Povinnost zveřejňování bankovních účtů pro ekonomickou činnost Do stávající plátci oznámit správci daně čísla bankovních účtů Od 1.4. budou k dispozici v inf. Systému veřejně Použití jiných účtů bude důvodem pro ručení

6 DPH Nespolehlivý plátce Ručení oprávněného příjemce
Při závažném porušení daňové povinnosti Pokud obchody s nespolehlivým plátcem potom automaticky institut ručení => zvláštní způsob zajištění – poslání peněz přímo FÚ Ručení oprávněného příjemce Institut ručení oprávněného příjemce za zboží přijaté ze zahraničí u něhož vznikla povinnost odvodu spotřební daně Ručení za daň, kterou měla osoba pořizující ze zahraničí zaplatit – oprávněný příjemce využít zvláštní způsob zajištění a daň zaplatit FÚ

7 DPH Ručení příjemcem zdanitelného plnění při dodání pohonných hmot §109/4 novely Dodání pohonných hmot distributorem => příjemce ručí za neodvedenou daň distributorem Ručí pokud distributor PHM není registrován a zveřejněn Registr distributorů na webu celní správy

8 DPH Povinná elektronická podání od

9 Daň z příjmů FO Daň z příjmů se i v roce 2013 bude počítat podle současných pravidel. Změna přijde až od roku 2015, kdy jednak skončí koncept superhrubé mzdy, jednak se sazba daně zvýší na 20 procent místo původně plánovaných 19 procent. Pro zaměstnance s průměrným příjmem Kč hrubého měsíčně to znamená, že na dani z příjmů odvede o 25 korun měsíčně méně (2930 korun). Pokud ale platí původní plán, že zároveň se změnou výpočtu daně z příjmů vzroste pro zaměstnance také sazba zdravotního pojištění, pak se mu ve skutečnosti čistý měsíční příjem sníží o 475 korun.

10 Daň z příjmů FO Platnost předchozích dvou bodů je ovšem podmíněna tím, že vláda dokáže změnit účinnost daňové reformy. Tu zákonodárci odhlasovali s účinností od roku 2015, nyní vláda počítá s posunutím už na rok 2014. Přestože oficiálně zůstane rovná sazba daně, lidé s příjmy nad 100 tisíc měsíčně zaplatí více než dosud. Nad tuto hranici totiž budou odvádět sedm procent jako "solidární příspěvek", navíc skončí stropy na zdravotní pojištění. Například při hrubém měsíčním příjmu ve výši 150 tisíc korun se čistá měsíční mzda v roce 2013 sníží zhruba o čtyři tisíce korun

11 Daň z příjmů FO Vyšší zdanění bohatých poslanci schválili na následující tři roky (2013 až 2015). S příspěvkem ve výši sedmi procent pak lidi s vysokými příjmy čeká ještě jedna povinnost: Sami si budou muset podávat daňové přiznání

12 Daň z příjmů FO Od původně plánované přímé daňové progrese vláda couvla k "solidárnímu příspěvku". Ten bude činit sedm procent z příjmů přesahujících 100 tisíc korun měsíčně (tedy nad hranici stropu pro platbu sociálního pojištění). Toto opatření vláda zavede od roku 2013 a stejně jako omezení valorizace důchodů má platit jen po tři následující roky, tedy do roku 2015.

13 Daň z příjmů FO Kromě této nové daně lidé s vysoce nadprůměrnými příjmy státu odvedou více také kvůli zrušení stropu pro platbu zdravotního pojištění (rovněž od roku 2013). Jen odstranění stropu bude například pro člověka s hrubým příjmem 200 tisíc měsíčně znamenat následující: Na zdravotním připojištění si připlatí zhruba 2200 korun měsíčně, zhruba dvojnásobek navíc za něj zaplatí zaměstnavatel a zaměstnanec z tohoto odvodu zaplatí dalších zhruba 660 korun na dani z příjmů.

14 Daň z příjmů FO U pracujících důchodců se čas od roku 2013 vrátí do roku 2007, kdy důchodci od daně z příjmů ze svých výdělků nemohli odečítat základní daňovou slevu na poplatníka. Nyní mohou, po změně již korun od daně neodečtou. Důchodců se samozřejmě dotkne i další zvýšení DPH.

15 Daň z příjmů FO O kolik přijdou důchodci?
Hrubá mzda Čistá mzda 2012 Čistá mzda 2013 Kč Kč Kč

16 Daň z příjmů OSVČ Pokud osoby samostatně výdělečně činné od roku 2013 využijí takzvané výdajové paušály, nebudou moci současně využít daňové slevy na dítě a na manžela/manželku. Zůstane však zachována možnost využívat další úlevy, jako základní slevu na poplatníka, slevy pro tělesně postižené nebo možnost odečítat úroky z úvěru na bydlení od daňového základu. V případě souběhu příjmů z více druhů činností, přičemž u některých poplatník bude využívat paušál a u některých ne, bude nárok na daňové úlevy zachován, pokud součet základů daně s využitím paušálu bude nižší než 50 procent součtu základů daně bez využití paušálu.

17 Daň z příjmů OSVČ Samotná výše paušálů se nakonec nemění, přestože ministr Kalousek původně navrhoval jejich výrazné snížení na úroveň roku 2004. U činností spadajících do paušálů ve výši 40 a 30 procent (svobodná povolání, autorské honoráře či příjmy z pronájmu) je však nově půjde využít pouze u příjmů nepřesahující dva miliony korun.

18 Daň z příjmů OSVČ Z příjmů ve výši 300 tisíc korun si díky 60% paušálu může odečíst 180 tisíc, takže ke zdanění v letech 2012 i 2013 mu zbude jen 120 tisíc. Z toho patnáctiprocentní daň činí 18 tisíc korun, kompletně ji ale vymaže sleva na poplatníka ve výši korun. Náš OSVČ tak nebude státu na dani z příjmů platit ani korunu. To se nezmění ani v roce Dosud si však mohl uplatnit slevu na dvě děti. Díky tomu mu stát vyplatí korun formou daňového bonusu. Pokud projde vládní návrh, pak v roce 2013 už státní kasa tak vstřícná nebude, tuto slevu nepůjde uplatnit. Vzájemný účet u daně z příjmů by se uzavřel na nule

19 Daň z příjmů PO Firemní daně se měnit nebudou. Daň z příjmů právnických osob zůstane na 19 %. Vzroste srážková daň vůči daňovým rájům ze současných 15 na 35 %. Zemědělcům je v současné době vrácena část spotřební daně z nafty, kterou použili pro zemědělskou výrobu. Vláda původně navrhla zrušení této daňové úlevy s účinností od roku 2013, nakonec se ale se zemědělci dohodla, že k úplnému zrušení takzvané zelené nafty dojde až v roce V roce 2013 přitom bude snížena vratka z dnešních 60 na 40 procent.

20 Daň z převodu nemovitostí
Zvyšovat se bude daň z převodu nemovitostí. Od roku 2013 stoupne o jeden procentní bod na 4 procenta. Kdo tedy bude prodávat například byt za milion, ten po změně na dani zaplatí 40 tisíc korun místo současných 30 tisíc. Další změnu v této dani pak ministerstvo financí plánuje od roku 2014, kdy by se povinnost platit daň měla přesunout z prodávajícího na kupujícího

21 Různé Pokuta kvůli daňovému přiznání končí.
Opozdilci s daňovým přiznáním už se nemusí bát přísné pokuty 500 korun, která jim automaticky hrozila nezávisle na skutečné výši jejich daňové povinnosti. Kdo podá pozdě samotné daňové přiznání, hrozí mu při zpoždění delším než pět pracovních dnů pokuta. Ta činí 0,05 procenta z daňové povinnosti za každý den prodlení (a maximálně 5 % daňové povinnosti, nebo 300 tisíc korun).

22 Různé Termín pro podání daňového přiznání letos vychází na 1. duben ( pokud ne audit, nebo daň poradce) Také lhůta pro splatnost daně končí 1. dubna, respektive 1. července. Stačí, když peníze dojdou na účet státu do čtyř pracovních dnů po tomto termínu. Úroky z prodlení (nyní 14,05 % ročně) se totiž začnou počítat až počínaje pátým pracovním dnem následujícím po dni splatnosti. A stále platí, že do limitu 200 korun se nevybírají.

23 Různé Odečitatelné položky od základu daně: - úroky z hypotéky nebo stavebního spoření - životní a penzijní pojištění - dary včetně bezplatných odběrů krve - členské příspěvky odborům - zvyšování kvalifikace

24 Různé Úroky z hypotéky nebo stavebního spoření
V rámci jedné domácnosti si můžete odečíst až korun ročně, což znamená až o korun menší daň. Jestliže jste spláceli jen část roku, platí pro vás limit korun za každý takový měsíc. Podmínkou odečtu je použití úvěru na "bytové potřeby". Druhou podmínkou je, aby poplatník byl "účastníkem úvěru". Nestačí, když jej fakticky splácí. Rozhodující je osoba uvedená ve smlouvě.

25 Různé Životní pojištění
Kdo si platí životní pojištění, může si z daňového základu odečíst až korun ročně. Musí ale jít o peníze, které jste zaplatili sami. Podmínkou je, že pojistné plnění musí být podle smlouvy vyplaceno nejdříve po dosažení 60 let věku a zároveň ne dříve než po 60 měsících od uzavření smlouvy.

26 Různé Penzijní připojištění
Také u penzijního připojištění si můžete od daňového základu odečíst až korun ročně. Nelze si však odečíst vklady, k nimž jste obdrželi státní příspěvek (tedy vklady do 500 korun měsíčně). Takže chcete-li uplatnit odpočet v plné výši, musíte předtím zaplatit penzijnímu fondu korun.

27 Různé Dary, charita a odběr krve
Na zvýhodnění máte nárok, jestliže úhrnná hodnota těchto darů ve zdaňovacím období činila alespoň 1000 korun nebo přesáhla dvě procenta vašeho (původního) základu daně.- u FO Cenu těchto darů si pak odečtete od základu daně, maximálně však do výše desetiny tohoto základu.

28 Různé Daňové slevy: - na poplatníka - na manželku (manžela) - pro studenty - pro zdravotně postižené - na děti

29 Různé Sleva na poplatníka
Ta se pro rok 2012 vrátila na částku korun ročně. Je tedy o 1200 korun vyšší než v roce 2011, kdy ji dočasně snížila takzvaná povodňová daň. Zaměstnancům odečítá základní slevu na poplatníka - v roce 2012 v poměrné výši 2070 korun měsíčně - přímo zaměstnavatel, dostávají tedy o tuto částku vyšší čistou mzdu. Dokonce i při úmrtí v průběhu roku ji dědici mohou uplatnit v plné výši.

30 Různé Sleva na manželku či manžela
Pokud si jeden z manželů ve společné domácnosti vydělal za kalendářní rok méně než 68 tisíc korun, může si druhý z páru odečíst z daní korun. To platí i pro přiznání za rok oproti předchozímu roku se na výši slevy ani dalších podmínkách nic nezměnilo.

31 Různé Sleva pro studenty
Poplatník, který se "soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem", si může z daně odečíst až 4020 korun ročně.

32 Různé Daňové zvýhodnění na dítě
Za každé vyživované dítě ve společné domácnosti si lze v daňovém přiznání za rok 2012 odečíst z daní korun ročně. Oproti roku 2011 se tato sleva (nazývaná daňové zvýhodnění) zvýšila o 1800 korun ročně v souvislosti se zvýšením DPH. U zaměstnanců může slevu průběžně odečítat přímo zaměstnavatel, v roce 2012 tedy 1117 korun měsíčně.

33 Různé Daňový bonus Je sice pravda, že také "slevu na dítě" lze odečíst jen do výše původně vypočtené daňové povinnosti. Pokud vám však část slevy zbude a půjdete tedy "do minusu" (nárok na daňové zvýhodnění je vyšší než původně vypočtená daňová povinnost), stane se vzniklý rozdíl takzvaným daňovým bonusem. Díky bonusu nejenže státu nezaplatíte žádné daně, ale ještě od něj něco získáte. Maximálně můžete dostat korun, minimálně stovku (vychází-li vám bonus nižší než 100 korun, nedostanete nic).

34 Různé Příklad: Vaše daňová povinnost (po odečtení slevy na poplatníka apod.) činí korun. Zároveň po celý rok pracujete a vyživujete dvě děti. Máte tedy nárok na zvýhodnění 2 x = korun. Po odečtení této částky od dvanácti tisíc se dostanete do záporné hodnoty - minus korun. Tato částka je daňový bonus, který dostanete od státu.

35 Různé Zdaňování korunových dluhopisů Emise ve 2012 – 0 daně Proč ?
1 Kč , úrok 3% => základ 0,03 Kč zaokrouhlení na celé koruny dolů => 0 a daň je tedy také 0 Od emise 2013 1 Kč , úrok 3% => základ 0,03 Kč => daň 0,0045 teď součet za všechny poplatníky a součet zaokrouhlí na celé koruny dolů a odvede

36 Srovnání vybraných údajů za rok 2012 a 2013
Maximální vyměřovací základ odpovídá pro pojistné na sociální zabezpečení částce 48násobku průměrné mzdy. Pro rok 2013 tedy bude platit Kč. Srovnání vybraných údajů za rok 2012 a 2013 Údaj platný pro rok 2012 2013 Průměrná mzda Maximální VZ ročně/měsíčně Kč/ Kč Kč/ Kč Minimální roční VZ (hlavní činnost) Minimální záloha (hlavní činnost) 1836 Kč 1890 Kč Minimální roční VZ (vedlejší činnost) Minimální záloha (vedlejší činnost) 735 Kč 756 Kč

37 Zamýšlené změny od 2014 zrušení vybraných osvobození v návaznosti na „audit výjimek“ (např. hodnota přechodného ubytování, nejde-li o ubytování na pracovní cestě do 3500 Kč měsíčně, odchodné u vojáků z povolání a příslušníků bezpečnostních sborů, odpočet zaplacených členských příspěvků odborové organizaci, odpočet z titulu úhrady za zkoušky ověřující výsledky dalšího vzdělávání, příjmy dlužníka v reorganizaci, komplexní úprava v oblasti členských příspěvků), osvobození dividend a veškerých podílů na zisku pro fyzické i právnické osoby vyplácené mezi tuzemskými poplatníky a poplatníky EU, Švýcarska, Norska a Islandu, prodloužení lhůty pro osvobození příjmů fyzických osob z prodeje cenných papírů ze 6-ti měsíců na 3 roky; zavedení ročního limitu Kč pro osvobození příjmů z prodeje cenných papírů, které nejsou součástí obchodního majetku, snížení limitu pro odpočet úroků z hypotečních úvěrů a z úvěrů ze stavebního spoření z Kč na domácnost na Kč, zvýšení maximálního limitu pro odpočet darů na veřejně prospěšné účely u fyzických osob na 15 %, u právnických osob sjednocení limitu na 10 %,

38 Zamýšlené změny od 2014 zrušení možnosti uplatnění základní slevy na dani pro osoby s měsíčními příjmy převyšujícími čtyřnásobek průměrné mzdy, zrušení zaměstnaneckého zvýhodnění zavedeného zákonem č. 458/2011 Sb., zjednodušení tvorby opravných položek k pohledávkám, v rámci podpory exportu rozšíření možnosti zahrnování hodnoty nesplacených pohledávek do daňových nákladů, a to do výše přijatého pojistného plnění, zrušení tzv. superhrubé mzdy; v důsledku toho nastavena sazba daně z příjmů fyzických osob na 19 %, úprava způsobu zdanění příjmů ze závislé činnosti tak, aby samostatným základem daně pro daň vybíranou srážkou zvláštní sazbou byly příjmy, které nepodléhají veřejným pojistným, tzn. příjmy z dohody o provedení práce podle zákoníku práce a současně se z téhož důvodu zvyšuje hranice měsíčního příjmu z 5000 Kč na Kč,

39 Shrnutí Otázky ??? ATLAS AUDIT s.r.o. K Bílému vrchu 1717
Čelákovice Tel.: Mob.:


Stáhnout ppt "Daňová reforma Schválená reforma na léta : DPH Daň z příjmů"

Podobné prezentace


Reklamy Google