Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: Flóra Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 Flóra Česká republika leží v mírném podnebném pásu. Pro tento pás je typické, že se střídají čtyři roční období – jaro, léto, podzim, zima. Na počasí má vliv proudění vzduchu kontinentálního – pevninského a oceánského. Převládá u nás mírné počasí – mírné zimy a nepříliš horká léta. Najdeme u nás smíšené nebo jehličnaté lesy. Lesy pokrývají 33 % celkové rozlohy země. Mezi nejvýznamnější zástupce jehličnatých lesů patří smrk ztepilý, borovice lesní, jedle bělokorá a modřín opadavý. Smrk ztepilý je stále zelený strom rovného kmene. Jeho kořenový systém je mělký, proto mu hrozí při větších poryvech větru vyvrácení. Dorůstá výšky až 50 m. Jehlice jsou dlouhé, na konci špičaté. Květenstvím jsou šišky. Šišky smrku rostou nahoru a jsou podlouhlé. Je cenným zdrojem dřeva, dřevo je měkké, slouží jako stavební materiál, pro výrobu nábytku. Dřevo je také surovinou pro výrobu celulózy – papírenský průmysl. V poslední době se u nás objevuje Smrk pichlavý, stříbrný. Původně se vyskytoval v Americe. Borovice lesní je stále zelený strom. Má hluboký kořenový systém, s hlavním kořenem, tudíž při silném větru jí hrozí zlomení. Dorůstá výšky až 40 m. Jehlice jsou malé, vejčité, mohou být na větvičce i po trsech. Je nenáročná na půdu a vláhu. Je zdrojem kvalitního dřeva, které se používá na výrobu nábytku, lodí nebo jako palivo. Na horách bychom našli borovici kleč – menšího a nižšího vzrůstu, lehce odolávající zhoršeným podmínkám. Jedle bělokorá je také stále zelený strom. Dorůstá velmi vysoké výšky, až 65 m. Na první pohled pro laika je podobný smrku. Poznáme ji podle jehlic, které mají na spodní straně lesklé proužky. V našich lesích je poměrně vzácná, je náchylná na znečištění vzduchu. Její šišky jsou dlouhé a vzpřímené. Jedná se opět o vysoce kvalitní dřevo, využívá se jako stavební materiál.

3 Modřín opadavý jako jediný jehličnatý strom na podzim opadává
Modřín opadavý jako jediný jehličnatý strom na podzim opadává. Dorůstá výšky 20 – 50 m. Má drobné, vejčité šišky, které krásně kvetou od dubna do června. Dřevo modřínu je ceněno, využívá se v nábytkářství nebo jako stavební dřevo. Oproti tomu listnatých lesů u nás příliš nenajdeme, jsou u nás raritou. Spíše jsou v kombinaci se stromy jehličnatými – smíšené lesy. Listnaté stromy na podzim opadávají, aby na jaře opět vypučely listy nové. Nejvíce se u nás vyskytují Dub, Buk, Lípa, Bříza, Jasan, Jilm, Habr, Javor, Topol, Vrba a Olše. Dub – u nás nejhojněji rozšířený dub zimní a dub letní. Jedná se o dlouhověký, pomalu rostoucí strom. Jeho plody jsou žaludy. Jeho velice tvrdé dřevo je využito pro výrobu podlah, trámů a nábytku. Buk lesní – je snadno rozpoznatelný pro charakteristickou barvu kůry – bělošedou. Jeho plody jsou bukvice, které jsou pro člověka jedovaté. Dřevo je použito v nábytkářství. Lípa srdčitá, též malolistá – je považována za náš národní strom. Dorůstá výšky až 30 m. V době květu – červen až červenec, omamně voní. Plodem je kulovitý oříšek. Má významnou úlohu v lékařství – květ. Je vysazovaná jako medonosný strom. Má měkké dřevo, které používají řezbáři. Bříza bělokorá, též bradavičnatá – charakteristická svou bílou barvou kůry. Je to velice nenáročný strom, který rychle roste. Je známá svými léčivými účinky listů a šťávy. Vrba jíva – strom nebo keř, který má rád vlhčí místa, nejhojněji ji najdeme u potoků a rybníků. Charakteristická je svými květy – jehnědami, které se stávají potravou včel. U listnatých stromů najdeme jednu skupinu stromů, a to ovocné dřeviny. Jsou to užitkové stromy, které se pěstují kvůli jejich plodům – ovoci. Je to například, Jabloň, Hrušeň, Švestka, Třešeň, Slíva, Broskvoň, Meruňka. Jako užitkové plodiny se na polích České republiky pěstují pro svůj užitek některé hospodářské plodiny – podzemnice olejka (olej), brambory, slunečnice (olej), obiloviny – pšenice, ječmen, žito, řepa (krmná surovina). Česká republika také oplývá velkým množství rostlin. Ať už to jsou květiny okrasné nebo plevelné. Jako hlavní bychom měli zmínit růži, kosatec, tulipán, narcis, sněženka, bledule, kopretina, sedmikráska, smetanka lékařská, jitrocel kopinatý, lilie, aj. Žáci se učí poznávat stromy a rostliny na obrázcích.

4 Smrk ztepilý

5 Jedle bělokorá

6 Borovice lesní - les

7 Modřín opadavý

8 Dub

9 Buk lesní

10 Lípa srdčitá

11 Bříza bělokorá

12 Vrba jíva

13 Jabloň květy mají charakteristickou narůžovělou barvu

14 Hrušeň některé druhy se vysazují jako okrasné

15 Třešeň květy jsou celé bílé

16 Čihař J. a kolektiv autorů, Příroda v ČSSR. 1. vyd. Praha, Práce 1976.
Obrazové přílohy převzaty z: 16


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google