Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metodický list Podíl masově sdělovacích prostředků ve svobodné společnosti na utváření její názorové hladiny je velmi podstatný. Platí to samozřejmě i.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metodický list Podíl masově sdělovacích prostředků ve svobodné společnosti na utváření její názorové hladiny je velmi podstatný. Platí to samozřejmě i."— Transkript prezentace:

1

2 Metodický list Podíl masově sdělovacích prostředků ve svobodné společnosti na utváření její názorové hladiny je velmi podstatný. Platí to samozřejmě i pro oblast tělovýchovy a sportu. Z hlediska médií jde o profesionální činnost, na místě příjemců informací je nadmíru potřebné jejich racionální vnímání. Obraz 3, 4 Budeme se věnovat jen hlavním mediálním prostředkům a zpravodajské činnosti. Obraz 5, 6 Každý čtenář, posluchač či televizní divák chce být informován co nejrychleji a pravdivě. Oboje s sebou přináší objektivní překážky, které vyplývají z uvedených skutečností obrazu 5. Pokus o eliminaci negativních jevů, které v činnosti médií objevujeme, je vytvoření Etického kodexu novináře. Ten však nemá povahu zákonnou, je jakýmsi doporučením. Obraz 7 Bude zajímavé sledovat, zda se studenti s některými uvedenými negativními jevy setkali. Současně je možno zadat pokyn, aby takový článek, komentář aj. na další hodiny donesli. Obraz 8, 9 Každodenní úděl médií je zaujmout … Je třeba vybírat přitažlivá témata a prezentovat je co nejpůsobivějším nadpisem.

3 K médiím řadíme: Noviny a časopisy Rozhlas Televizi Internet a další

4 Funkce médií Informovat textem Dokládat obrazovým materiálem
Komentovat události Zprostředkovávat rozhovory Šířit umělecká díla Média v každém případě velmi výrazně ovlivňují názorovou hladinu celé společnosti

5 Otázka pravdivosti a objektivity
Mediální svoboda - zákonem zrušena cenzura Vlastní text - subjektivní produkt Vlastnictví médií – zdroj zisku Etický kodex novináře – existuje, má však dnes vůbec nějakou váhu?

6 Z Etického kodexu novináře (Syndikát novinářů ČR, 1999):
nést osobní odpovědnost za všechny své uveřejněné materiály neodchylovat se věcně od pravdy ani v komentáři z důvodu zaujatosti nepřipustit, aby domněnka byla vydávána za ověřený fakt a zprávy byly deformovány zamlčením důležitých dat považovat pomluvu, neprokázané obvinění, překroucení dokumentů, faktů a lži za nejzávažnější profesionální chyby

7 Nejčastější selhání médií
Nepřesné informace – neúmyslné i úmyslné Tendenční komentáře Absence odbornosti Přehánění negativních informací Úspěch našich sportovců na soutěžích se automaticky očekává, neúspěch se netoleruje Informace na placenou zakázku

8 Téma a nadpisy přitahují
Armstrongův trest je definitivní. Vypršela mu lhůta na odvolání Česko - USA 0:7 Dvacítka může na medaili zapomenout, od Američanů schytala ostudný debakl Jednačtyřicetiletý Armstrong byl vyškrtnut z výsledkových listin ve všech závodech po 1. srpnu 1998, přišel o všechny tituly z Tour de France a dostal doživotní zákaz startů již v říjnu, kdy UCI uznala trest navržený Americkou antidopingovou agenturou.

9 Téma a nadpisy přitahují
Petra Kvitová Kvitové se dál nedaří. V Sydney ji zostudila Cibulková V Sydney utrpěla debakl a vypadla už v prvním kole. … proti Cibulkové nezmohla na žádný odpor. Udělala 36 nevynucených chyb a z kurtu odešla … , Bílovec Vítězka Wimbledonu 2011 Vítězka Turnaje mistryň 2011 Opora vítězného fedcupového týmu 2011 a 2012 Sportovec roku 2011 S Tomášem Berdychem vítězka Hopmanova poháru 2012

10 Zdroje citací http://syndikat-novinaru.cz
556


Stáhnout ppt "Metodický list Podíl masově sdělovacích prostředků ve svobodné společnosti na utváření její názorové hladiny je velmi podstatný. Platí to samozřejmě i."

Podobné prezentace


Reklamy Google