Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"— Transkript prezentace:

1 Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/21.2673
Příjemce: Základní škola a Mateřská škola Větřní Školní 232 Větřní Téma hodiny: FAUNA Doporučeno pro: 2. ročník ZŠ Předmět: Prvouka Autor: Mgr. Martina Marková

2 FAUNA Rozlohou patří Česká republika spíše k menším evropským zemím. Příroda nám to ale vše vynahradila svou rozmanitostí jak v rostlinné tak v živočišné říši. Dle některých zoologů, žije v naší zemi na 40 000 druhů živočichů. Najdeme je všude – ve vodě, na souši, ve vzduchu i na vrcholcích hor. Živočišná říše je velice různorodá, najdeme zde tvory, kteří jsou nepatrní, musíme je pozorovat pod mikroskopem, nebo naopak tvory velkých rozměrů. Živočichové (stejně tak rostliny) mají dvě jména jako lidé. Tento princip zavedl Carl Liné, slavný švédský učenec. Nyní budou uvedeny někteří zástupci živočišné říše charakterističtí pro Českou republiku. Žáci mají za úkol zkusit poznat název živočicha formou doplnění neúplného názvu. PTÁCI VRABEC DOMÁCÍ Jedná se o nejrozšířenějšího ptáka na světě. Je velice přizpůsobivý. Samec je barevnější než samička. Žije v hejnech. Na zimu neodlétá do teplých krajů. Živí se rostlinnou potravou – semeny a částmi rostlin. Mladé ale krmí drobným hmyzem. Ročně vyvede 2 – 4 vrhy (v každém vrhu 5 – 6 vajíček). Staví si hnízda, nejčastěji pod okapy, v puklinách domů, na keřích i ve větvích stromů. Hnízda jsou postavená z větviček, trávy nebo peří.

3 SÝKORA KOŇADRA Je stejně velká jako vrabec. Najdeme ji v parcích a zahradách. Má velice výrazné zbarvení, charakteristické žluté bříško a černou čepičku. V létě se živí hmyzem, v zimě semeny. Je nejčastějším návštěvníkem krmítek. Hnízdí v dutinách stromů, nepohrdne opuštěnými hnízdy jiných ptáku či připravenou budkou. Snáší kolem deseti vajíček. Dožívá se až 15 let. ČÁP ČERNÝ Jedná de o nejznámějšího brodivého ptáka. Je poměrně velký (2,5 – 4,5 kg). Ve zbarvení převládá bílá barva, konce křídel jsou černé, zobák a nohy červené. Jeho typickým projevem je klapání zobáku. Najdeme jej na loukách, polích, okrajích vod. Na konci léta odlétá do teplých krajů, do Afriky. Živí se žábami, rybami, plazy, hmyzem, krtky. Svá hnízda si staví na střechách, komínech. Hnízdo je z klacků a větví. Samice snáší 2 – 4 vejce. RYBY KAPR OBECNÝ Je největší kaprovitou rybou. Jeho chov má pro Českou republiku veliký význam. Hmotnost kapra může přesáhnout i 20 kg. Tlamu má neozubenou. Dýchá žábrami. Na těle najdeme ploutve hřbetní, prsní, břišní, řitní a ocasní. Najdeme jej v řekách, rybnících a jezerech. Kapr je všežravec, živí se drobnými živočichy, které sbírá u dna, rostlinnými zbytky či semeny. Již od 17. století se kapr objevuje na štědrovečerním stole.

4 OBOJŽIVELNÍCI ROPUCHA OBECNÁ Obojživelník proto, protože dokáže žít jak na suchu, tak ve vodě. Na těle ropuchy najdeme charakteristické bradavice. Za očima má umístěné jedové žlázy, které v případě ohrožení vylučují dráždivou tekutinu. Pro člověka ale není jed nebezpečný. Má poměrně krátké nohy, proto dokáže dělat jen menší skoky. Na zadních končetinách má plovací blány. Největším nepřítelem je pro ni člověk - auta, cyklisté. V době kladení vajec se přesouvá přes silnice, stává se tak snadným terčem. Vajíčka klade do velkých chuchvalců. Po vylíhnutí se malé žabičce říká pulec. Je to převážně noční tvor. V zimě hledá úkryt v dírách pod pařezy, v listí. Živí se žížalami, pavouky, mravenci, brouky, aj. Kořist chytá vymrštěním jazyka. Jsou zákonem chráněné. PLAZI ZMIJE OBECNÁ mije obecná je nejrozšířenější had na světě. Je jediným jedovatým hadem v České republice. Je přísně chráněná. Její jed je vysoce účinný, má ho ale jen málo, proto zdravému člověku nehrozí vážné riziko. Nejčastější zbarvení je modrošedé, na zádech najdeme klikatou čáru. Ráda se vyhřívá na sluníčku, potravu loví v noci. Chytá drobné hlodavce, obojživelníky, ještěrky, ptáky, nepohrdne ani vejci. Zimu přečkává ve stavu tzv. hibernace pod zemí či v dírách. Zmije snáší vejce, z nichž se hned líhne 5 – 20 mladých.

5 HMYZ MOUCHA DOMÁCÍ Nejhojnější hmyz vyskytující se doma. Je považována za škůdce, přenáší vážné nemoci. Živí se tekutinami. Klade vajíčka, z nich se líhnou larvy, žijící v hnijících látkách. SAVCI RYS OSTROVID Rys je kočkovitá šelma. Patří mezi ohrožené a chráněné druhy. U nás žije již jen malý počet, většina z nich byla vyhubena. Charakteristickým rysem rysa jsou špičaté uši s černými chomáčky chlupů na konci, na těle hnědé až červenohnědé skvrny. Najdeme jej ve smíšených či jehličnatých lesích, má rád také skalní útvary, kde se sluní. Na svět přivádí 2 – 4 mláďata. Každý jedinec si hlídá své teritorium, které si značkuje trusem a močí. Je to masožravec.

6 Vrabec domácí

7 Sýkora koňadra

8 Čáp bílý

9 Kapr obecný

10 Ropucha obecná

11 Zmije obecná

12 Moucha domácí

13 Rys ostrovid

14 Čihař J. a kolektiv autorů, Příroda v ČSSR. 1. vyd. Praha, Práce 1976.
Obrazové přílohy převzaty z: 14


Stáhnout ppt "Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/"

Podobné prezentace


Reklamy Google