Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Charakteristika oblasti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Charakteristika oblasti"— Transkript prezentace:

1 Charakteristika oblasti
Blízký východ Střední východ الشرق الأوسط Charakteristika oblasti Jižní a Západní část

2

3 Tradiční umístění: Bahrajn , Irák , Írán , Izrael , Jemen , Jordánsko , Katar , Kuvajt , Libanon , Omán , Palestina , Saúdská Arábie , Spojené arabské emiráty , Sýrie , Turecko 

4 Přiřaď pojmy: Irák Bahrajn Izrael Írán Jordánsko Jemen Kuvajt Katar Omán Libanon Sýrie Palestina Saúdská Arábie Spojené arabské emiráty Turecko

5 Jemen 527 970 km² (48. na světě), počet obyvatel: 24,133,492 Hlavní město: San'á Povrch je velice rozmanitý. Západ země je velice hornatý. Směrem na východ se postupně pohoří snižuje a na východě tvoří rovinnou tabuli. Klima je tropické a velice suché. Výjimku tvoří západní horské oblasti. Srážky sem přináší letní monzun z Indického oceánu. Většina území má ale méně než 100 mm srážek za rok. Vegetaci tvoří suchomilné rostliny a v úrodnějších západních oblastech rostou i ovocné stromy. Jemen patří k rozvojovým zemím. Polovina obyvatel je zaměstnána v zemědělství. Pěstují se převážně pšenice, proso a brambory. Vývozním artiklem je hlavně káva, víno a bavlna. Velice významným druhem obživy je tradiční rybolov. Těžba ropy, Sociální péče a školství jsou na velice nízké úrovni. Vzděláni je sice bezplatné, ale pro děti, které bydlí mimo města nedostupné. Leží ve výšce 2 200 m n. m. a je obklopena několika horami (Džabal Nuqúm, Aiban).

6 Aden V současné době bohužel kávovník ustupuje v Jemenu stále oblíbenější žvýkací droze katu, které se zde stala společenskou záležitostí. Zabid - nejstarší jemenské město (UNESCO)

7 Hlavní město:Ammán, 92 300 km² , 6,508,271
Jordánsko Na východě tvoří tři čtvrtiny země kamenitá poušť. V zemi se nachází Jordánské údolí, které je součástí Velké příkopové propadliny. Protéká jím řeka Jordán, která se vlévá do Mrtvého moře, které je 394 m pod úrovní oceánu. Nejdůležitější nerostnou surovinou jsou fosfáty , potaš (Uhličitan draselný) – těží se z Mrtvého moře – surovina pro výrobu skla, v textilním, papírenském průmyslu, ..; V zemi jsou menší zásoby mědi, železné rudy a niklu, těží se i mramor a keramická hlína. Ze Saúdské Arábie se do rafinérií ve městě Zarká přivádí ropovodem ropa. Od roku 1989 těží zemní plyn, který se využívá v termálních elektrárnách. Hlavními produkty jsou rajčata, olivy, tabák, citrusy a pšenice. V zemědělství pracuje 20% obyvatelstva, (4 % rozlohy země vhodné)- pouště

8 Petra (město) V Bibli je označováno jako Selá a Arabové mu dali jméno Mojžíšovo údolí .

9 Sýrie Damašek , 185 180 km² , 22,517,750 Nejvyšší a nejnižší bod země – Hermon/Džabal aš-Šajch (2814 m n. m.) & Galilejské jezero (212 m pod úrovní moře) – leží blízko sebe, na jihovýchodě státu u hranic s Libanonem a Izraelem. Naprostou většinu území vyplňuje vyprahlá pouštní plošina, půlená řekou Eufrat. Nejúrodnější částí Sýrie je středozemní pobřeží na západě země a pak na jihozápadě, v podhůří Hermonu (Golanské výšiny). Podnebí je suché. Pobřeží Sýrie má průměrný úhrn srážek skoro 1000 mm, ale toto číslo se postupem do vnitrozemí velice rychle snižuje. I přes pokus o industrializaci je hospodářství pořád založeno na zemědělství. Zemědělství je lokalizováno hlavně na pobřeží Středozemního moře a podél Eufratu. Hlavními plodinami jsou pšenice, bavlna, tabák a olivy. Chovají se ve velkém ovce. Průmysl je rozvinutý na východě země, kde se těží ropa. Ta tvoří 40 % hodnoty exportu. Dále se těží fosfáty a některé stavební suroviny. Elektřina je vyráběna v hydroelektrárnách na řece Eufrat. Sýrie má poměrně dobrou silniční síť. V Damašku a Aleppu (Halábu) jsou mezinárodní letiště. Největší přístavy jsou Latakia (Lázikíja) a Tartús.

10 Palmyra Umajovská mešita Salahuddín Další fotky

11 Jeruzalém , 20 770 km² , 7,473,052 Izrael Navzdory tomu, že Izrael je malou zemí, nacházejí se zde rozmanité geografické jevy a zvláštnosti, například Negevská poušť na jihu či horské hřbety Galileje, Karmelu a Golan na severu. Východně od centrální vysočiny se nachází Jordánské údolí, jež je částí Velké příkopové propadliny. Řeka Jordán teče od hory Hermon přes Chulské údolí a Galilejské jezero do Mrtvého moře, které je nejníže položeným místem na Zemi. Na jihu se rozkládá údolí Vádí al-Araba končící v Akabském zálivu Rudého moře. Pro Izrael a Sinajský poloostrov jsou jedinečné erodované kráterovité útvary zvané machtešim. Největší machteš na světě je Machteš Ramon v Negevské poušti, který je až 40 km dlouhý a 10 km široký Izrael patří k nejvíce ekonomicky a průmyslově rozvinutým zemím jihozápadní Asie. Z fosilních paliv Izrael importuje uhlí, zemní plyn a zejména ropu, kterou zpracovává na zemědělská hnojiva, paliva a farmaceutika. Mezi hlavní exportní komodity patří ovoce, zelenina, farmaceutika, software, chemikálie, vojenské technologie a diamanty.

12 Skalní dóm, pohled z Olivové hory
Machteš Ramon Modlitby zapsané na lístky a vložené mezi kameny Zdi nářku Staré město

13 Libanon Bejrút, 10 452 km² , 4,143,101 malá hornatá země ležící ve východním středomoří (pobřežní hranice km). Ačkoliv se země nachází u moře a nedaleko je syrská poušť, v libanonském pohoří jsou v zimě vhodné podmínky pro lyžování, hlavně díky až 3000 m vysokým horám. Zemědělství zaměstnává okolo 15% obyvatel. Pěstuje se vinná réva, rajčata, olivy či citrusy. Během války se rozvinulo pěstování opia a marihuany. Chová se především drůbež méně už kozy či ovce. Těží se stavební hmoty. Většina energie pochází ze spalování ropy. Vyrábí se cement, oděvy a šperky. Silnice mají většinou pevný povrch, ale během války nebyly udržované. Mezinárodní letiště je v Bejrútu. Vyváží se hlavně potraviny a zemědělské výrobky (pomeranče, olivy, tabák), dováží se stavebniny (pro obnovu), stroje a spotřební zboží, částečně také elektrická energie. Ze Sýrie se dováží ropa. Hlavní obchodní kontakty jsou s Francií, Německem, Itálií a Sýrií.

14 Ruiny Obeliskového chrámu v Byblu
Cedr libanonský

15 Turecko Ankara, 780 580 km² , 78,785,548 ve srovnání se západními zeměmi relativně slabě rozvinuté. Dobré podmínky pro zemědělství jsou v Turecku pouze při pobřeží. Země má velké množství nerostných surovin. Těží se černé a hnědé uhlí, ropa, zemní plyn, železná ruda, rtuť, cín, tuha, síra, uran, wolfram, chrom, olovo, mangan, zinek, měď,antimon. Pěstuje se obilí, brambory, cukrová řepa, luštěniny, slunečnice, seznam, lískové ořechy, vlašské ořechy, mandarinky, pomeranče, citróny, broskve, hrozny. Chová se skot, ovce, kozy, osli, koně, velbloudi a buvoli. Vývoz: potraviny, ovoce, textil, kovy, dopravní prostředky. Dovoz: spotřební zboží, polotovary, chemikálie, paliva, stroje, dopravní prostředky Pramení zde řeky Eufrat, Tigris a Aras, leží tu jezero Van a nejvyšší turecká hora, biblický Ararat (5165 m).

16 Úžina Bospor v Istanbulu. Vlevo Evropa, vpravo Asie

17 Úkoly: Na mapě JZ Asie najdi státy a jejich hlavní města. Zjisti vegetační pásma, průměrné teploty, roční srážky, podnebné oblasti. Jaké plodiny a nerostné suroviny se v daných státech pěstují a těží? Jaké jsou turistické cíle? Zjisti využití vod Mrtvého moře. Najdi na mapě v atlasu hlavní dopravní tepny v této oblasti. Zjisti jména ropovodů a plynovodů.

18 https://www. cia. gov/library/publications/the-world-factbook/geos/ym


Stáhnout ppt "Charakteristika oblasti"

Podobné prezentace


Reklamy Google