Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010"— Transkript prezentace:

1 Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010
( – )

2 Stručná historie rybníka Vrkoče
Rybník Vrkoč byl založen v roce 1552 a je napájen vodami Mlýnského náhonu odvádějící vodu z řeky Jihlavy vzduté splavem u obce Cvrčovice. V 19. stol. byl rybník zrušen a své obnovy se dočkal až po II. světové válce. Kolaudace nově obnoveného rybníka proběhla v roce 1953 a v témže roce bylo na rybníce zahájeno jeho rybníkářské obhospodařování. Rozloha obnoveného rybníka činila přes 200 ha, ale konce 70-tých let bylo přikročeno k odčlenění jeho nejmělčích partií o výměře cca 40 ha. Na těchto odčleněných a nově odbahněných částech rybníka byly nově zbudovány 4 výtažníky k chovu plůdku a násad. Těmito výtažníky jsou rybníky Čahoun, Nohavice, Zarostlý a Rýžoviště. Po této úpravě zůstal rybník na výměře 156 ha až do dnešních dní. Vodohospodářské údaje o rybníce Vrkoči k.ú. Nová Ves u Pohořelic výměra rybníka : ha výměra vodní plochy (HSN): 150,8 ha množství vody akumulované v rybníce : m3 provozní hladina rybníka (HSN): 172,96 m.n.m. maximální hladina (Hmax) : 173,05 m.n.m. průměrná hloubka vody : 1,15 m maximální hloubka vody (HSN) : 2,91 m objem retenčního prostoru (Hmax) m3 zdroj vody : Mlýnský náhon (řeka Jihlava) ČHP : – 16 – druh rybníku : rybník boční

3 Informace o slavnostním výlovu rybníka Vrkoče
Pořádání slavnostního výlovu rybníka Vrkoče má již tradici několik desetiletí, ale v dnešní podobě s bohatým doprovodným programem je výlov v letošním roce (2010) pořádán již po dvacáté. Termín slavnostního výlovu rybníka Vrkoče je již od svých začátků každoročně volen kolem data státního svátku , aby byl dán pravidelný termín konání akce pro její pravidelné i příležitostné návštěvníky. Každý den výlovu začíná zátahem v 7.30 hod. . Zátah i vlastní vydávání ryb z nevodu je doprovázeno odborným komentářem, během nějž získá divák ucelenou informaci o vlastním průběhu zátahu, o firmě jako celku – jejím členění, produkovaném sortimentu a dalších aktivitách, jakož i o historii rybníkářství na Jižní Moravě a rybníkářském řemeslu jako takovém. Na koruně hráze rybníka u hlavní výpusti je pravidelně instalována výstavka živých ryb chovaných v rybníce a ukázka netradičních druhů ryb a ryb v trofejních velikostech. U strojičské boudy na hrázi rybníka je rovněž ukázka firmou produkovaných druhů okrasných ryb. Při výlovu rybníka Vrkoče je samozřejmostí, že je firmou Rybníkářství Pohořelice a.s. organizován stánkový prodej živých ryb a rybích výrobků. Návštěvníci výlovu si mohou zakoupit na 8 stáncích živé ryby přímo z loviště rybníka. Na všech stáncích je nabízen kapr I. tř. a kapr výběr, amur a tolstolobik. Na jednom stánku pod hrází rybníka je možno zakoupit rybu dravou (štika, sumec a candát), lín a bílá ryba. Na stánku se zpracovanou rybou byly nabízeny rybí výrobky chlazené, mražené, uzené a marinované vyrobené ve firemní zpracovně ryb Mušov. V případě zájmu o ochutnání některé rybí speciality si mohli návštěvníci výlovu vybrat ze široké nabídky zde zajištěného občerstvení.

4 Pasování na rybáře Nedílnou součástí každého slavnostního výlovu je pasování nových adeptů cechu Petrova do stavu rybářského. V roce 2010 byly pasováni tři nový pracovníci firmy Rybníkářství Pohořelice a.s. - Jaroslav Fibinger, Tomáš Coufal a Petr Smolka. Vlastní akt pasování je proveden na kádišti u vážní mušle brakovací linky. Do vážní mušle je vložen pasovací kapr jež je vyvážen lahví tuzemského rumu, kultovního nápoje všech rybářů. Před vlastním pasováním je nový adept důkladně polit vodou, poté je polit (i za kalhoty) rybničním bahnem rozmíchaným s vodou do řídké kašovité hmoty. Poté je takto připravený adept pasován ferulí rybářského práva za citování pasovací formule : „Jménem práva rybářského, cechu velmi váženého, jmenuji Vás tímto dnem, pasovaným rybářem. Tento den v paměti mějte, Petra s námi uctívejte, neboť on je s Krčínem, naším velkým patronem.“ Po vlastním pasovacím aktu je novému členu cechu Petrova předán pasovací dekret a pasovací kapr. Poté pasovaný rybář přijímá gratulace od svých kolegů. Pasování provedl ředitel firmy Ing. Roman Osička.

5 pasování – Jaroslav Fibingr

6 pasování – Tomáš Coufal

7 pasování – Petr Smolka

8 Rybníkářství Pohořelice a.s. –
prodejní místa s živou a zpracovanou rybou u rybářské bašty pod hrází se zpracovanou rybou

9 ukázka živých ryb na hrázi

10 z doprovodného programu

11 ze zátahu I.

12 ze zátahu II.

13 ze zátahu III.

14 z vydávání nevodu a od brakovací linky

15 Rybníkářství Pohořelice a. s
Rybníkářství Pohořelice a.s. děkuje všem návštěvníkům letošního výlovu rybníka Vrkoče za jejich účast a srdečně zve k účasti na výlovu v roce 2011.


Stáhnout ppt "Slavnostní výlov rybníka Vrkoče 2010"

Podobné prezentace


Reklamy Google