Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Mezilidské vztahy na pracovišti

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Mezilidské vztahy na pracovišti"— Transkript prezentace:

1 Mezilidské vztahy na pracovišti
Personální management 2013 Lucie Vašková, Management obchodu s oděvy III. ročník

2 Vztahy mezi nadřízenými a podřízenými

3 nadřízený vs. podřízený
Nadřízený je ve firmě důležitější a společensky významnější než podřízený, vede své podřízené a rozděluje pracovní úkony. Podřízený plní zadané úkony, splňuje smluvené podmínky své pracovní pozice.

4 Každé pracoviště je rozděleno na dva tábory.
Tábor podřízených pracovníků a vedoucích zaměstnanců. Oba jsou striktně oddělené hranicí profesionality. Překročit tuto hranici se mnohdy může stát osudným.

5 respondentka žena základním vzdělání pozice manažerky v lázeňském komplexu Pracovní pozici získala jelikož firma využívá výběru zaměstnanců z vlastních řad pracovníků. Dalším důvodem však je, že bez vysokoškolského vzdělání si nemůže nárokovat mzdu odpovídající této funkci.

6 Klíčové schopnosti dobrého manažera
schopnost vyjednávat dělat kompromisy komunikativní dovednosti na interním i externím poli schopnost přesvědčit a ovlivnit ostatní v zájmu dosažení společných cílů schopnost pružně reagovat na změny organizační schopnosti týmová práce, schopnost zadávat úkoly dohlížet na jejich plnění péče o soudržnost kolektivu analytické myšlení

7 Metoda cukr a bič zaměstnanci, kteří plní normy, jsou odměňováni, ostatní sankcionováni či propouštěni.

8 Motivace zvýšení finančního ohodnocení
(pokud pracovník ví, že jeho snaha a píle bude oceněna bude se dle toho snažit) vyhodnocování nejlepších pracovníků (pokud se mezi pracovníky najdou cílevědomí a soutěživí lidé určitě se budou snažit dostat se na horní příčky) pochvaly oficiální , soukromé

9 Důvěra Důvěra v manažera v jeho manažerské schopnosti. Obhájení svých podřízených vede k dojmu vysokých schopností a budí pocit důvěry.

10 zdroje: ZAHRÁDKOVÁ, Eva. Teambuilding: cesta k efektivní spolupráci. Vyd. 1. Praha: Portál, 2005, 173 s. ISBN


Stáhnout ppt "Mezilidské vztahy na pracovišti"

Podobné prezentace


Reklamy Google