Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studená válka v Evropě a ve světě

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studená válka v Evropě a ve světě"— Transkript prezentace:

1 Studená válka v Evropě a ve světě
Prezentace se základními informacemi o období, podstatě, aktérech a následcích studené války Vypracoval: Mgr. Bernátek Ivan ZŠ Doctrina s.r.o.

2 Co to znamená studená válka?

3 Studená válka byla bojem mezi velmocemi, Sovětským svazem (SSSR) a Spojenými státy (USA). Ty ale nebojovaly armádami, snažily se jedna druhou porazit vlivem v politice, obchodu, kultuře, vědě a technice. Boj probíhal různě: Válčilo se v jiných zemích a obě velmoce podporovaly nějakou ze stran (Vietnam, Korea, Afgánistán) Soupeřilo se ve sportu (Olympijské hry) Soupeřilo se v dobývání vesmíru (vyslání Sputniku SSSR nebo přistání na měsíci provedené USA) Jednalo se i boj mezi myšlenkami kapitalismu a komunismu A bojovali i špioni a rozvědky obou stran A byly i jiné způsoby. Vymyslíte nějaké další?

4 V Evropě se soupeření projevilo mj. Vznikem „Železné opony“
Tento termín použil poprvé britský politik Winston Churchill (na obrázku vlevo) v roce 1946 Myslel tím, že Evropa je rozdělena na dvě části – jednu pod vlivem USA (Západ) a druhou pod vlivem SSSR (Východ), která byla od té západní oddělena ostnatými dráty, zdmi, minami a dalšími překážkami

5 Od studené války k skutečné
Několikrát došlo k okamžiku, kdy z války mezi velmocemi skoro byla válka skutečná, dokonce atomová. Takovými momenty byly: Korejská válka ( ) mezi Jižní Koreou, USA a OSN a Severní Koreou, SSSR a Čínou - dodnes neskončila vítězstvím ani jedné strany

6 Od studené války k skutečné
Dalším momentem, kdy téměř došlo k třetí světové válce byla Kubánská krize v roce 1962. SSSR na ostrově Kuba umístil jaderné střely, které byly příliš blízko USA. Po blokádě Kuby Americkým loďstvem a dalších jednáních SSSR rakety stáhl.

7 Od studené války k skutečné
Dalším známým konfliktem byla válka ve Vietnamu ( ). V té bojovali proti komunistickému severu nejprve Francouzi, poté Američané. Ti válku prohráli politicky, i když ji vyhráli vojensky.

8 Od studené války k skutečné
I Sovětský svaz měl svůj Vietnam. Stala se jím válka v Afghánistánu ( ), kde bojoval SSSR proti povstalcům, Mudžáhedínům, které podporovaly USA. Válku SSSR prohrál. USA ale vytvořili nového nepřítele, ze kterého se pak stala.. Al – Kaidá.

9 Konec studené války Příčin konce studené války bylo více. Nejvýznamějšími byla dlouhodobá nespokojenost lidí na území kontrolovaném SSSR se životní úrovní, s nedodržováním lidských práv, vypuknutí série revolucí proti komunistům a celkově špatná ekonomika zemí východu. SSSR se doslova uzbrojil k smrti. Klíčovými událostmi byl pád Berlínské zdi, Sametová revoluce v ČSSR, působení hnutí Solidarita v Polsku a revoluce v Rumunsku, Maďarsku a jinde.

10 Následky studené války
Jedním z výsledků studené války byl rozpad SSSR, následný chaos a hospodářské potíže mnoha zemí, které v něm byly či byly jeho spojenci. Překvapivě došlo i k snížení mezinárodní bezpečnostiv mnoha oblastech světa, v Evropě zase k velkému odzbrojení Došlo k vzestupu Číny, která se dnes stává velmocí Zmizelo ale ovlivňování zemí třetího světa velmocenskou politikou Dšlo k demokratizaci a zlepšení životní úrovně v mnoha zemích střední a východní Evropy Země, které byly kdysi protivníky se staly psojenci a významně se zapojily do mezinárodních struktur (OSN, MMF, G20 aj.)

11 Zdroje informací a obrazového a audiovizuálního materiálu
Obrazové materiály - Mapa Evropy: Berlínská zeď: B-52 Olympiáda Churchill Korea (DMZ): Křižník Arleigh Burke: Vietnam Afghánistán Pád zdi


Stáhnout ppt "Studená válka v Evropě a ve světě"

Podobné prezentace


Reklamy Google