Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Anglie                                                                                                                                                           

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Anglie                                                                                                                                                           "— Transkript prezentace:

1 Anglie                                                                                                                                                                                                                                                                                                    A školní tresty

2 Pár ran rákoskou ? nebo pantoflem po hlavě
Přesuňme se o pouhé jedno století zpět do království Velké Británie, kde jsme my, nevinní žáci byli za každou hloupost násilně potrestáni                                                                Jak všichni víme, učitelé většinou nemají ve vymýšlení trestů moc velkou fantazii a v Anglii také ne, a proto potřebovali i na potrestání knihu  V této knize byly podrobně uvedeny všechny tresty a sloužila jako klíč k určení trestů provedených na nás, na žácích, a stanovovala přiměřenost trestů.

3 Pomůcky -tyto nástroje musely být opět schváleny v knize…
Upřednostňovali rákosku, pantofli nebo nástroj zvaný tawse, neboli kožený řemen (jak nápadité  ). Rákoska: bití rákoskou se uplatňovalo nejčastěji při spáchání nectnosti jako je kouření (to by u nás nestačili rákosky ani vyrábět), dále při podvádění, šikanování, drzosti či nepozornosti. Jedním z nejčastějších zaznamenaných přestupků, který se trestal bitím rákoskou, byl útěk, zejména na vyšších stupních nápravně výchovných škol (kdo by nezdrhnul ). Lapený byl trestán bolestivými ranami při maximálním počtu osmi úderů. Na jiných školách byl prohřešek trestán donucením svléknout si šortky a stáhnout si spodní prádlo předtím, než mu bylo dovoleno si je znovu natáhnout a připravit se k výprasku. Slippering: nebo-li bití pantoflem ,,sálovou obuví“. Tím se trochu obcházely předpisy a mohlo se to odehrávat i před zraky studentů. Není třeba dodávat, že při vyvinutí většího úsilí toto bití podpatkem mohlo způsobit poměrně bolestivé stopy.

4 Hlavně potají Celé trestání nebohých žáků se konalo buď v ředitelně, nebo ve sborovně…hlavně mimo zraky ostatních žáků. Trestání studentů bylo zrušeno v Anglii v pozdních osmdesátých letech dvacátého století.


Stáhnout ppt "Anglie                                                                                                                                                           "

Podobné prezentace


Reklamy Google