Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15"— Transkript prezentace:

1 Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15 Vzdělávací oblast: Svět práce Vzdělávací obor: Svět práce Název: Ovocné knedlíky Autor: Ivana Skalická Stručná anotace: Prezentace seznamuje žáky názorně s pracovním postupem při přípravě pokrmu. Postupovat mohou tak, že jednotlivé činnosti na sebe navazují, využívá se čas, aby vše bylo hotovo bez dlouhého čekání na dokončení dílčích operací. Metodické zhodnocení: Obrazová forma pracovního postupu pomáhá zvláště žákům při přípravě pokrmů méně zkušeným, práce ve skupinách vede k rozvoji komunikativních a kooperativních kompetencí žáků. Využito SP-PP 6.A Autorem materiálu a všech jeho částí je Ivana Skalická Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČR EU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu školy Inovace ve vzdělávání na naší škole ZŠ Studánka Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT

2 Ovocné knedlíky z tvarohového těsta
Svět práce Příprava pokrmů 6.ročník

3 Potřebujeme suroviny 2:
Na naplnění je vhodné: a) syrové ovoce: Jablka, hrušky, jahody, švestky, meruňky… b) mražené ovoce: Jahody, švestky, ryngle, meruňky…

4 Potřebujeme suroviny 3:
Na ochucení: Cukr moučka + rozpuštěné máslo Můžeme kombinovat: Cukr + skořici + máslo Cukr + kakao + máslo Cukr + osmaženou strouhanku + máslo Cukr + perník na strouhání + máslo

5 Potřebujeme pomůcky 1: Kuchyňskou váhu

6 Potřebujeme pomůcky 2: Na přípravu těsta: Vál Odměrku Nůž Váleček

7 Potřebujeme pomůcky 3: Na očištění syrového ovoce: 2 talířky Škrabku

8 Potřebujeme pomůcky 4: Na vaření: Velký kastrol Pokličku
Děrovanou naběračku Kuchyňskou minutku Lžičku

9 Potřebujeme pomůcky 5: Na přípravu ochucení: Malý kastrolek Nůž Miska
2 lžíce (na nabírání másla + na míchání cukru s přísadou/ami)

10 Pracovní postup 1: Příprava surovin Odvážíme 400g polohrubé mouky.

11 Pracovní postup 2: Příprava na vál Mouku vysypeme z misky váhy.
Přimícháme špetku soli. Uděláme důlek. Do důlku vložíme 160g tvarohu(= 2/3 kostky nebo vaničky tvarohu). Rozklepneme vejce.

12 Pracovní postup 3: Tekutina Odměříme 100 ml mléka. Vlijeme do důlku.

13 Pracovní postup 4: Zpracování Rukama suroviny spojíme a vypracujeme
ve vláčné těsto. Vše, co jsme vložili na vál, musíme vmíchat.

14 Pracovní postup 5: Dokončení těsta Přilepené součásti
od válu oškrabeme celou délkou ostří nože a zapracujeme do těsta .

15 Pracovní postup 6: Hotové těsto Necháme na vále 8 -10 minut
odpočinout.

16 Pracovní postup 7: Příprava jablek Jablka škrabkou zbavíme slupky.
Na jeden talířek odpadají slupky. Na druhý talířek patří oloupaná jablka.

17 Poloviny znovu rozdělíme napůl.
Pracovní postup 8: Dělení jablek Jablko rozdělíme na polovinu. Poloviny znovu rozdělíme napůl.

18 Pracovní postup 9: Odkrojíme jadřinec, slupky okolo okvětí
i okolo stopky. Rozdělíme na polovinu podélně.

19 Připravíme tak asi 6 jablek.
Pracovní postup 10: Pak překrojíme napříč. Připravíme tak asi 6 jablek.

20 Pracovní postup 11: Příprava vaření
Do kastrolu dáme do poloviny jeho výšky vodu. Položíme na přiměřeně velkou ploténku sporáku. Přidáme půl lžičky soli. Ploténku spustíme na plný výkon. Přikryjeme pokličkou.

21 Pracovní postup 12: Příprava rozvalování Vál posypeme moukou
a rozhrneme ji rukou do slabé vrstvy. Těsto v mouce obalíme, aby se nelepilo při rozvalování.

22 Pracovní postup 13: Válečkem rozvalujeme. Obdélník je silný asi 3 mm.

23 Pracovní postup 14: Nožem nakrájíme na pruhy.
Pruhy krájíme na čtverce.

24 Pracovní postup 15: Plnění Na střed čtverce těsta dáme ovoce.
S mraženými kousky pracujeme rychle, aby se nerozmrazily, pak by šly špatně zabalovat.

25 Pracovní postup 16: Dva protilehlé rohy čtverce zvedneme a přitiskneme k sobě. Postup opakujeme se zbylými dvěma rohy čtverce.

26 Pracovní postup 17: Totéž zopakujeme s dalšími ,
Vytáhneme nově vzniklé protilehlé špičky a přitiskneme. Totéž zopakujeme s dalšími , v dlani knedlík mírně zaoblíme. Hotové knedlíky rovnáme na pomoučený vál, aby se neslepily a nepřichytily.

27 Pracovní postup 18: Počkáme, až voda v kastrolu vře.
Vhodíme knedlíky a zamícháme. Přikryjeme pokličkou a znovu uvedeme do prudkého varu

28 Pracovní postup 19: Jakmile začne vařící se voda s knedlíky zvedat pokličku, nadzvedneme ji, abychom odpustili páru a voda neutíkala pryč. Ploténku přepneme na třetinu výkonu. Po zmírnění prudkého varu znovu přiklopíme pokličku a vaříme po dobu 6 minut. Čas využijeme na přípravu ochucení knedlíků.

29 Pracovní postup 20: Příprava ochucení V misce smícháme
lžicí cukr se zvolenou přísadou skořice kakao strouhaný perník na suché pánvi opražená strouhanka

30 V kastrolku rozpustíme
Pracovní postup 21: Příprava másla V kastrolku rozpustíme na ploténce spuštěné na třetinový výkon pro 4 osoby asi 120g másla.

31 Pracovní postup 22: Vařením knedlíky vyplavou na hladinu vody.
Děrovanou naběračkou jeden knedlík vylovíme a nožem rozkrojíme. Uvařený knedlík má po celé ploše řezu těstem stejnou barvu a ovoce je měkké.

32 Pracovní postup 23: Servírování Knedlíky dáme na talíř. Posypeme směsí cukru a zvolené přísady. Polijeme rozpuštěným máslem. Položíme před strávníka na prostřený stůl. Dobrou chuť!

33 Otázky 1 - práce s těstem 1. Čím můžeme zlepšit kvalitu mouky před zpracováním? 2. Jak zabráníme rozlití mléka po válu při přípravě těsta? 3. Jak očistíme z rukou suroviny, které se nám na ně přilepily při přípravě těsta? 4. Na co dáváme pozor při rozvalování těsta? 5. Jak oddělíme těsto od válu, pokud se nám přilepilo?

34 Otázky 2 - vaření 1. Podle čeho vybíráme velikost ploténky sporáku, na které budeme vařit? 2. Jak poznáme var vody? 3. Proč knedlíky po vhození do vody zamícháme? 4. Jak zabráníme tomu, aby voda na začátku vaření knedlíků znečistila sporák? 5. Kdy je lépe sporák očistit, když nám voda utekla – ihned po znečištění, nebo až po ukončení tepelné úpravy a proč?

35 Otázky 3 - servírování a stolování
Co připravíme na stůl pro podávání knedlíků? Čím je třeba jídlo doplnit? Co bychom ještě mohli servírovat k ovocným knedlíkům? Kdy začnou strávníci jíst? Uveď možnosti, jak jídlo předložit, aby si strávníci mohli sami bez obsluhy přidat?

36 Odpovědi 1 - práce s těstem
1. Kvalitu mouky můžeme před přidáním do těsta zlepšit tím, že ji prosejeme přes síto. Mouka se tím provzdušní a rozdělí se hrudky. 2. Rozlití mléka po válu při přípravě těsta zabráníme vlitím mléka do důlku v surovinách postupně a zapracováním po částech. 3. Suroviny, které se nám přilepily při přípravě těsta na ruce, posypeme trochou mouky a třením rukou o sebe odrolíme zpět do těsta. 4. Při rozvalování těsta dáváme pozor, aby se nám nelepilo na vál ani na váleček. 5. Pokud se nám přilepilo, oddělíme těsto od válu odkrojením plochým dlouhým nožem a znovu podsypeme moukou.

37 Odpovědi 2 - vaření 1. Velikost ploténky sporáku, na které budeme vařit, vybíráme podle velikosti dna zvolené nádoby na tepelnou úpravu ( hrnce, kastrolu, pánve…) 2. Var vody poznáme podle velkých bublin, které se tvoří v nádobě. 3. Knedlíky po vhození do vody zamícháme, aby se nepřilepily ke dnu. 4. Aby voda na začátku vaření knedlíků znečistila sporák zabráníme tím, že nádobu hlídáme a ihned při začátku varu zvedneme pokličku a zmírníme příkon ploténky. 5. Když nám voda při vaření utekla, je lépe sporák očistit ihned po znečištění, aby znečištění teplem nepřischlo.

38 Odpovědi 3 - servírování a stolování
Pro podávání knedlíků připravíme na stůl ubrus (nebo látkové prostírání) a vidličky a nože. Jídlo je třeba doplnit vhodným nápojem. K ovocným knedlíkům bychom ještě mohli servírovat kompot nebo ovocný salát. Strávníci začnou jíst, když všichni sedí u stolu a mají před sebou naservírované jídlo. Možnosti, jak jídlo předložit, aby si strávníci mohli sami bez obsluhy přidat: na stole jsou knedlíky na míse a miska se směsí na posypání se lžičkou a nádoba s rozpuštěným máslem se lžičkou na stole jsou na míse posypané a máslem polité knedlíky s nástrojem na nabírání HRNCE A KASTROLY NEPATŘÍ NA STŮL PŘI STOLOVÁNÍ!

39 Zdroje V prezentaci jsou použity vlastní fotografie, recept a zkušenosti přenášené v naší rodině z generace na generaci ústním podáním. Děkuji své mamince Danuši Markové ( † 2007 ) za trpělivost při jejich předávání. Ivana Skalická


Stáhnout ppt "Sada č. XIV Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XIV _ SP, DUM č.15"

Podobné prezentace


Reklamy Google