Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Zpracovali: Sklenář Vojtěch Sklenář Jiří Kondiční a výživový specialista.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Zpracovali: Sklenář Vojtěch Sklenář Jiří Kondiční a výživový specialista."— Transkript prezentace:

1 Zpracovali: Sklenář Vojtěch Sklenář Jiří Kondiční a výživový specialista

2 Význam vody v těle  v krvi transportuje glukózu, kyslík a tuky do pracujících svalů a odvádí odpadní látky, jako oxid uhličitý a kyselinu mléčnou  v moči eliminuje metabolické odpadní produkty… čím tmavší moč, tím je jich více  v potu odvádí teplo tvořené při svalové činnosti

3 Proč je nutné pít?  Protože během výkonu se potíme a potem ztrácíme vodu.  Protože při nedostatku tekutin může dojít k přehřátí organismu.  Protože ztrátou vody krev houstne a transport živin v krvi je daleko složitější.  Protože při nedostatku vody hůře pracuje mozek a klesá schopnost koncentrace.

4 Jak pít před výkonem?  V průběhu 4 hodin před výkonem je dobré vypít 5-7ml tekutiny na 1kg tělesné hmotnosti (př. 60kg hokejista by měl vypít ml) a těsně před výkonem (10-15 minut) je dobré vypít dalších ml.  Není nutné se tekutinami zbytečně předzásobit, protože nadbytek tekutin bude stejně vyloučen, jelikož tělo vstřebá pouze tolik tekutin, kolik potřebuje.

5 Jak pít během výkonu?  Smyslem je zabránit nadměrné ztrátě tekutin… dehydrataci.  Nutné pít pravidelně po malých dávkách u déle trvajících činností, aby nedošlo k poklesu výkonu.  Nespoléhejte jen na pocit žízně, ten se totiž dá potlačit, a sám o sobě se dostaví až po určité ztrátě tekutin.  Je důležité trénovat pití adekvátního množství tekutin během výkonu, aby si organismu na tekutiny v žaludku zvykl a nedocházelo ke „šplouchání“ v žaludku.

6 Co pít během výkonu?  Nápoj by měl obsahovat  Sodík = stimulace žízně  Draslík  Sacharid = získání energie. tzn. nápoj by měl obsahovat mg sodíku, 20-50mg draslíku a 12-24g sacharidů na 250ml.

7 Jak pít po výkonu?  Smyslem je doplnění ztrát tekutin a elektrolytů(sodík,draslík atd..) po výkonu  Úbytek 1kg hmotnosti by měl být doplněn z % = 0,8-1 l tekutin  Rehydrataci lze urychlit vypitím asi 1,5 l tekutin na 1kg ztracené tělesné hmotnosti  Je lepší doplňovat tekutiny po malých dávkách a častěji než velkým množstvím najednou !důležité je zjistit si své ztráty tekutin vlivem pocení! - nahý se zvážit před a po tréninku

8 Co by měl obsahovat sportovní nápoj?  Základem je:  dobrá chuť- více ho pak vypijete  sodík- rovnováha tekutin v těle a stimulace pocitu žízně  sacharidy- obsah asi 12-24g na 250ml  nadbytek zhoršuje vstřebávání  nedostatek nemá žádný energetický význam  při déle trvajících výkonech je důležitě kombinovat sacharidy ze sport. nápojů se sacharidy z různých potravin (nejlépe lehce stravitelných)

9  sporné přísady  vitamíny- během výkonu nemají čas se dostatečně rychle vstřebat, aby měly význam  kofein- může podpořit, ale i snížit výkon (stimulující účinek je sporný, záleží na daném jedinci, jak na něj kofein působí → místo hrnku kafe na posilnění a zahnání únavy je mnohem lepší si dopřát dostatečně dlouhý odpočinek)  draslík, vápník, hořčík a další minerály  potem se jich ztrácí relativně málo, lze je doplnit ovocem, zeleninou atd.

10  nevhodné přísady  sycení oxidem uhličitým→ bublinky zaplní žaludek a omezí objem vypitého nápoje a navíc nás obtěžuje říhání

11 Výběr tekutin  Pomerančový džus  Colové nápoje  Voda  Energetické nápoje

12 Pomerančový džus  obsahuje relativně velké množství jednoduchý sacharidů→vhodné pít během snídaně  dávat přednost čerstvým pomerančům nebo z nich čerstvě vymačkané šťávě před šťávou z koncentrátu  bohatý na vitamín C, draslík, foláty a další zdraví prospěšné živiny  vždy když kupujete džus, kupujte pouze 100% co znamená šťáva z koncentrátu? - např. v Brazílii vypěstují pomeranče, ze kterých vymačkají šťávu, tato šťáva se zbaví vody, zamrazí se a pošle se do světa. Ve výrobně džusu se koncentrát rozmrazí, znovu se obohatí vodou a navíc se doplní o konzervanty a cukr

13 Colové nápoje  také obsahují sacharidy, ale na rozdíl od džus mají minimum vitamínů a minerálů  většina těchto nápojů je přeslazených a obsahuje zbytečně velké množství jednoduchých cukrů  obsahují také kyselinu fosforečnou, která při nedostatečném přijmu vápníku může poškozovat kosti

14 Voda  v kombinaci s lehce stravitelnými sacharidy v potravě (ovoce atd.) jsou ideálním způsobem jak doplnit tekutiny a energii  měla by tvořit kostru našeho pitného režimu

15 Energetické nápoje  obsahují zbytečně velké množství jednoduchých cukrů  obsahem kofeinu jsou srovnatelné s hrnkem kávy  účinky taurinu, ženšenu nebo yerba maté jsou sporné

16 Alkohol  zpomaluje rychlost reakce, zhoršuje koordinaci ruka-oko, jemnou motoriku a rovnováhu  obsahuje málo sacharidů… př. malé pivo má pouze 14 g sacharidů  např. alkohol v pivě má diuretický účinek→ čím víc ho vypijete, tím víc vody vyloučíte→ to zákonitě ovlivní následující trénink  energie v alkoholu vede k nadváze + stimuluje pocit hladu

17 Dělení sportovních nápojů dle osmolality  A) Isotonické  B) Hypotonické  C) Hypertonické pozn. co je to osmolalita? -udává velikost osmotického tlaku v jednom kilogramu roztoku (= velikost osmotického tlaku látek rozpuštěných v 1 kg vody) - jednotkou je jeden miniosmol na kg (mOsmol/kg) -čím je vyšší, tím je daný nápoj „hustší“ -osmolalita tělních tekutin Muži 290±10 mOsmol/kg Ženy 285±10 mOsmol/kg

18 A) Isotonické  osmolalita je stejná jako u tělesných tekutin (290 mOsmol/kg)  vhodné při vysoce intenzivních výkonech trvajících max. 1 hodinu a po ukončení fyzické aktivity ve fázi regenerace jako první dodávka tekutin, energie a minerálů.  není vhodný pro běžnou konzumaci→ může dojít k narušení osmotické rovnováhy mezi mimobuněčnou tekutinou a tekutinou v buňce

19 B) Hypotonické  osmolalita je nižší než u tělesných tekutin (osmolalita ≤ 250 mOsmol/kg)  vhodné při aktivitách delších než 60 minut

20 C) Hypertonické  osmolalita je větší než u tělesných tekutin (osmolalita ≥ 340 mOsmol/kg)  v drtivé většině případů je jeho využití ve sportu nevhodné  použití těchto nápojů je vhodné ve fázích velkého vyčerpání zásob elektrolytů, ale nikdy ne v průběhu fyzické zátěže

21 Domácí sportovní nápoj  suroviny:50g cukru ¼ čajové lžičky soli 60ml horké vody 60ml pomerančového džusu 2 polévkové lžíce citronové šťávy 850ml studené vody  postup:1. na dně láhve rozpusťte cukr a sůl v horké vodě 2. přidejte džus, citronovou šťávu a zbytek vody 3. ochlaďte

22 Zdroje  CLARK, Nancy. Sportovní výživa: Grada, 2009   HRUBÝ, Stanislav. Pitný režim sportujících: Československý svaz tělesné výchovy. Český ústřední výbor, 1987   ault.aspx


Stáhnout ppt "Zpracovali: Sklenář Vojtěch Sklenář Jiří Kondiční a výživový specialista."

Podobné prezentace


Reklamy Google