Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

O Název Trávicí soustava člověka O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "O Název Trávicí soustava člověka O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum."— Transkript prezentace:

1

2 O Název Trávicí soustava člověka O Šablona CZ.1.07/1.4.00/ O Poř.číslo O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum

3 Trávicí soustava trávicí soustava

4 Metodika  Procvičení názvů orgánů trávicí soustavy člověka pomocí pracovního listu.  Seznámení s funkcemi orgánů trávicí soustavy člověka.  Žáci dokáží sestavit trávicí soustavu člověka a orientují se v ní.  Žáci dokáží popsat proces zpracovávání potravy v těle.

5 Trávicí soustava  je orgánová soustava  zajišťuje příjem potravy  zajišťuje její mechanické a chemické zpracování  zajišťuje vstřebání živin  zajišťuje vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků  Cíl:  získání živin z potravy - trávení.

6 Skládá se z částí 1) Dutina ústní  Zuby  Jazyk  Slinné žlázy 2) Trávicí trubice  Hltan  Jícen  Žaludek  Tenké střevo  Tlusté střevo 3) Konečník, řitní otvor 4) Žlázy trávicí soustavy  Slinivka břišní  Játra

7 trávicí soustava schéma

8 Co si pamatuješ?  Co je to trávicí soustava?  je orgánová soustava  zajišťuje příjem potravy  zajišťuje její mechanické a chemické zpracování  zajišťuje vstřebání živin  zajišťuje vyloučení nestrávených a nestravitelných zbytků

9 Co si pamatuješ?  Z jakých částí se skládá trávicí soustava člověka?  Dutina ústní  Trávicí trubice  Konečník, řitní otvor  Žlázy trávicí soustavy

10 Dutina ústní Dutina ústní je počátkem trávicí soustavy člověka. Skládá se ze zubů, jazyka a slinných žláz. ústa

11  Zuby  Rozlišujeme na řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky.  Zuby zajišťují mechanické zpracování potravy.  Důležitá je správná péče o chrup.

12  Jazyk  Na jeho povrchu vnímáme chuť jídla. 4 základní chuti  jsou 4 základní chuti:  Sladká  Slaná  Hořká  Kyselá jazyk - chutě

13  Slinné žlázy  vylučují sliny  čistí zuby  remineralizují sklovinu  Tři velké párové slinné žlázy:  Příušní žláza  Podjazyková žláza  Podčelistní žláza slinné žlázy

14 Co si pamatuješ?  Z jakých částí se skládá dutina ústní?  zuby  jazyk  slinné žlázy  Jak dělíme zuby?  řezáky, špičáky, třenové zuby a stoličky  Jaké máme chutě?  Sladká, slaná, hořká, kyselá

15 Trávicí trubice  Hltan má tyto části:  nosohltan  ústní část hltanu  hrtanová část  Jícen  je trubice, která je tvořena hladkou svalovinou  vyvolává rytmické pohyby (peristaltika), které posouvají potravu do žaludku.

16  Žaludek je rozšířená část trávicí trubice.  Probíhá v něm mechanické i chemické trávení.  Mechanické trávení zajišťují stahy žaludku, následně pak vzniká trávenina.  Chemické probíhá za účasti kyselin a enzymů.  Stěny žaludku jsou chráněny vrstvou hlenu, jejímž porušením vznikají žaludeční vředy. žaludek

17 Tenké střevo  Dochází zde ke konečnému natrávení potravy a vstřebání většiny živin.  Dělí se na:  dvanáctník  lačník  kyčelník  V tenkém střevě probíhá chemické trávení pomocí tří různých šťáv: střevní šťávy, šťávy slinivky břišní a žluči.  Žluč vzniká v játrech, skladuje a zahušťuje se ve žlučníku a do tenkého střeva ústí ve dvanácterníku.

18

19 Co si pamatuješ?  Z jakých částí se skládá trávicí trubice?  hltan  jícen  žaludek  Jak dělíme tenké střevo?  dvanáctník  lačník  kyčelník  Kde vzniká žluč?  Žluč vzniká v játrech

20 Tlusté střevo  slouží k zahušťování potravy  plní se 4 – 8 hodin po příjmu potravy  vyprazdňuje se zhruba po 18 hodinách  Poslední částí tlustého střeva je řitní otvor.  Řitním otvorem odchází z těla stolice.

21  Tlusté střevo se dělí na:  Slepé střevo a červovitý přívěšek (slepé střevo)  Tračník  vzestupný tračník  příčný tračník  sestupný tračník  esovitá klička  Konečník

22 Co si pamatuješ?  Z jakých částí se skládá tlusté střevo?  slepé střevo  tračník  konečník  K čemu slouží tlusté střevo?  k zahušťování potravy  Kudy odchází z těla stolice?  řitním otvorem

23 Žlázy trávicí soustavy  Slinivka břišní  žláza s obojí sekrecí – vnější i vnitřní  Její lalůčky mají vnější sekreci, tj. tvoří trávicí šťávy.  Vnitřní sekrecí je produkce hormonů regulujících hladinu cukru v krvi (inzulin). slinivka

24  Játra jsou nejteplejším orgánem (40 °C až 41 °C) lidského těla.  rozpadají se zde červené krvinky  jsou zásobním orgánem metabolismu  vzniká zde žluč  Žluč je kapalina žlutohnědé barvy.  umožňuje lepší vstřebávání živin  odvádí některé škodlivé látky a toxiny  Je žlučovodem odváděna do žlučníku, kde se skladuje a upravuje.

25 Doba trvání průchodu potravy trávicí soustavou  Doba pasáže potravy trávicím traktem je závislá na řadě faktorů a je u každého jedince jiná. Polovina žaludečního obsahu je posunuta do tenkého střeva přibližně za 2,5 až 3 hodiny. Celý žaludeční obsah je vyprázdněn za 4 až 5 hodin. Tenké střevo následně opustí 50% obsahu za 2,5 až 3 hodiny. Konečně průchod tlustým střevem trvá 30 až 40 hodin. Citace: ava_%C4%8Dlov%C4%9Bka#cite_note-9

26 Co si pamatuješ?  Jaké jsou žlázy trávicí soustavy?  slinivka břišní  játra  Jak se nazývá hormon, který reguluje hladinu cukru v krvi?  inzulin  Kde vzniká inzulin?  ve slinivce břišní

27 Co si pamatuješ?  Jakou funkci mají játra?  Rozpadají se zde červené krvinky  Vzniká zde žluč  Zásobní orgán metabolismu  Kde se skladuje žluč?  ve žlučníku

28 Přiřaď názvy  Ústní dutina  Slinné žlázy podjazyková a pod č elistní  P ř íušní slinná žláza  Hltan  Jícen  Bránice  Játra  Žlu č ník  Žaludek  Slinivka  Tenké st ř evo  Tlusté st ř evo  Slepé st ř evo  Kone č ník

29 Řešení trávicí soustava - řešení

30 Čerpáno z:  %C4%9Bka %C4%9Bka  Kolektiv autorů. Lidské tělo (The Human Body). [s.l.] : GEMINI, Kapitola "trávení", s   HUGHES, James. Velká obrazová všeobecná encyklopedie. [s.l.] : Svojtka & Co., ISBN Kapitola Lidské tělo - trávicí systém, s ISBN  m m   Autorem textů, není –li uvedeno jinak, je Mgr. Zuzana Vyhnálková.

31 Obrázky dostupné na:  Digestive_system_diagram_cs.svg.png  https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQw2x02iAHHK_S78Jg3CvETtSVceCHZRq2ziU0zRulPtzj7_wWc lw https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQw2x02iAHHK_S78Jg3CvETtSVceCHZRq2ziU0zRulPtzj7_wWc lw  https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYZGlGX3HUwH9RukXlHo9HSKFfBcHptTUTRPDmLuz0hIZw esuU https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSYZGlGX3HUwH9RukXlHo9HSKFfBcHptTUTRPDmLuz0hIZw esuU  https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpUMktiWHedJV5RSDAfeQOptOXPzKzb95- JvrHO9Rd_4La4TWr https://encrypted-tbn1.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTpUMktiWHedJV5RSDAfeQOptOXPzKzb95- JvrHO9Rd_4La4TWr  https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFk2VAFPXoMG7gwVgvCsHtb0SJGblIyeLkd9RZkx_qNTkHlEx ymQ https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTFk2VAFPXoMG7gwVgvCsHtb0SJGblIyeLkd9RZkx_qNTkHlEx ymQ  https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSt2F7XLRcdFMxeeiCB8I1G0KiNtPJ01XesdvQZXrDxVkWOPFO X https://encrypted- tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSt2F7XLRcdFMxeeiCB8I1G0KiNtPJ01XesdvQZXrDxVkWOPFO X  https://encrypted- tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcTzxD7uwHcODNjvEYA1wsi_UrD3xBCzSIDfCRjuAssFBVKjY-Iv  https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSOWUC6SJwpW7mQl3QTPlqPE4_740HYjYNnST4DMTgkuNS ZfuX https://encrypted- tbn3.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSSOWUC6SJwpW7mQl3QTPlqPE4_740HYjYNnST4DMTgkuNS ZfuX 


Stáhnout ppt "O Název Trávicí soustava člověka O Šablona CZ.1.07/1.4.00/21.2698 O Poř.číslo O Autor šablony Mgr. Zuzana Vyhnálková DiS O Datum."

Podobné prezentace


Reklamy Google