Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika"— Transkript prezentace:

1 Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika
Autor : Eva Boháčová Spoluautor : Iva Suchánková Klinika otorinolaringologie a chirurgie hlavy a krku Pardubická krajská nemocnice Pardubice,a.s.

2 Civilizační choroby Nezdravý životní styl.
Zvyšující se stresová zátěž. Důsledek: Stoupající počet civilizačních onemocnění v novém tisíciletí.

3 Civilizační choroby – metabolický syndrom
Hypertenze – postihuje 10 – 15 % populace. Rizikové faktory – kouření, stres, zvýšená hladina tuků v krvi, obezita, diabetes, málo pohybu. Neléčená hypertenze, obezita,diabetes, hypercholesterolémie – urychluje proces aterosklerozy. Souhrnně toto označujeme jako metabolický syndrom

4 Sluchový orgán Fyziologicky stárne – od 18-ti let se zmenšuje frekvenční rozsah našeho sluchu. Fyziologický proces je urychlován působením neg. vlivů vnějšího prostředí: Hluk, ototoxické léky,virové a bakteriální infekce, metabolický syndrom.

5 Kazuistika Pacientka H.V. 46-ti letá žena.
r návštěva ORL ambulance: Obtíže – tinitus šumového charakteru billat.,doba trvání –14 dní Subjektivně: slyšela dobře, závratě neměla Objektivně: otoskopicky norm.nález, tympanometrie – křivka AA, SR ++. audiometrická křivka – bez poklesu.

6 Anamnéza Osobní – vážněji nestonala, s ušima se nikdy neléčila, operace 0, porody 2. Léčí se na hypertezi a hypercholesterolémii, diabetes 0. Pracuje v nehlučném prostředí jako uklizečka. Rodinná anamnéza – vdaná, 2 dcery /17 a 19 let/. V rodině se nikdo s nedoslýchavostí neléčil.

7 Rok 2001 Subjektivně – výrazné zhoršení sluchu, velké obtíže s komunikací – nerozumí v hlučném prostředí. Audiometrické vyšetření – percepční vada, symetrická, středně těžká viz obr. č. 1. Doporučeno vyzkoušet sluchadlo – které odmítla. Vyšetření BERA, MR – normální nález

8 Obr. č. 1

9 Rok 2002 Zhoršení sluchu – vyzkoušeno a přiděleno sluchadlo
Sluchadlo – digitální, závěs – dobře tolerované. Pravidelné kontroly – časté úpravy výkonu sluchadla, dle potřeb pacientky. Audiogram obr. č. 2

10 Obr. č. 2

11 Rok 2003 Výrazné zhoršení sluchu - subjektivně a audiometricky
Zesílení sluchadla na max. možný výkon. Hospitalizovaná pro vazodilatační léčbu – bez efektu. Obrázek č. 3

12 Obr. č. 3

13 Rok 2005 Duben – zhoršení sluchu, viz audiogram č. 4
Současné sluchadlo – nestačí sluchové vadě paní H.V. Žádost R.L. pro přidělení nového sluchadla / staré jen 3 roky/. Návrh na nové sluchadlo - schválen

14 Obr. č. 4

15 Rok prosinec Opětovné zhoršení sluchu – při hospitalizaci na ORL odd. Subjektivně – se sluchadlem slyší jen okolní zvuky, řeči rozumí málo, psychicky labilní. Zařazena do logopedické péče, psychoterapie. Informace o možnosti kochleárního implantátu Audiogram č. 5

16 Obr. č. 5

17 Od roku 1999 - 2006 Vývoj sluchu paní H.V. : Normální sluch /1999/
Praktická hluchota /2005/ Obrázek č. 6

18 Pravé ucho Obr. č. 6 Vývoj sluchu 2/ /2005 Levé ucho

19 Nárůst onemocnění metabolického syndromu
Závažný zdravotní problém v populaci. M.S. trpí 1/2 nad 60 let věku Nadváha a obezita – řadíme se na přední místa v Evropě. Základní faktory tohoto jevu : snížená intenzita fyzického zatěžování, zvýšený příjem kalorií.

20 Prevence Omezte energetický příjem! Jezte pestrou stravu!
Konzumujte hodně zeleniny a ovoce! Zaměřte se na výběr a množství konzumovaných tuků /oleje lis. za studena, ořechy, ryby/!

21 Prevence Věnujte pozornost sacharidům – jezte potraviny s nízkým glykemickým indexem! Konzumujte dostatečné množství tekutin! Pokud pijete alkohol – pijte s rozmyslem! Omezte solení!

22 Pohyb – základní kámen Využijte každé příležitosti k pohybu!
Choďte!!! Chůzi zvládne a může většinou každý z nás.Choďte každý den, jednou týdně několik kilometrů! Uděláte něco pro své zdraví a bude vám krásně!

23 Děkuji za pozornost ! DĚKUJI ZA POZORNOST


Stáhnout ppt "Metabolický syndrom a jeho vliv na sluch Kazuistika"

Podobné prezentace


Reklamy Google