Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Windows – některá řešení ZMVS. BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Windows – některá řešení ZMVS. BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health."— Transkript prezentace:

1 Windows – některá řešení ZMVS

2 BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health Status v BIOS (H/W Monitor) – Test paměti Quick Power on Self Test v BIOS – Zkontrolovat USB a DVD – Zkontrolovat disk - zapojení

3 Start Windows • Pro start potřebuje Windows – Ntidr = (zaváděč – loader) – ntdetect.com – boot.ini (zde záváděč zjistí, kde jsou systémové soubory) – Hláška „NTLDR nenalezen“

4 Vzkříšení Windows • „Konzola pro zotavení“ (Recovery Console) – Oprava bootsektoru ( dva sektory) • Master Boot Record (zadat příkaz fixmbr v konzole pro zotavení a pak fixboot c:)

5 Start Windows • Hláška : Bad Sector Number – Dá se v BIOS nastavit Hard Disk S.M.A.R.T na Enabled

6 Modré obrazovky

7

8 Řešení problémů na webu • http://pcworld.cz/software/88-sikovnych- minitipu-pro-windows-a-prislusne-aplikace- 12-dil-43342 http://pcworld.cz/software/88-sikovnych- minitipu-pro-windows-a-prislusne-aplikace- 12-dil-43342

9 Klávesové zkratky • Přiřazení klávesových zkratek často používaným aplikacím – V nabídce Start příslušného zástupce programu, kterému chcete vytvořit klávesovou zkratku, a klepněte na ikonku zástupce pravým tlačítkem myši. Z místní nabídky, která se vzápětí objeví, pak vyberte položku Vlastnosti. Do pole pro vložení klávesové zkratky následně zadejte požadovanou kombinaci kláves – třeba klávesovou zkratku obsahující kombinaci kláves Ctrl-Alt nebo Ctrl-Shift následovanou nějakým písmenem, číslicí nebo jiným znakem. Ještě je nutno dodat, že tyto klávesové zkratky fungují ve Windows pouze tehdy, pokud jsou vytvořeny u zástupce nacházejícího se v nabídce Start nebo na pracovní ploše.

10 Uvedení údaje o cestě přímo v Hlavním panelu (Windows XP) • Pokud máte na pracovní ploše otevřeno vícero oken Průzkumníka, pak Windows tlačítka na Hlavním panelu automaticky seskupuje do jednoho. Na jednu stranu se tím významně šetří místo na Hlavním panelu, na stranu druhou je poměrně obtížné, pokud máte otevřeno více složek se stejným názvem, vyhledat v případě potřeby tu správnou. Daleko lepší proto bude, pokud si necháte u složky zobrazovat celou cestu. Klepněte proto do nabídky Nástroje > Možnosti složky > Zobrazení a povolte zde možnost Zobrazovat úplnou cestu v záhlaví.

11 Větší prostor pro okna aplikací (Windows XP) • Pokud ve Windows XP otevřete příliš mnoho oken aplikací, pak se tlačítka těchto aplikací na Hlavním panelu značně zmenší a obsah panelu se rázem stane nepřehledným. Daleko více místa získáte, pokud Hlavní panel přetáhnete k levému nebo pravému okraji pracovní plochy. Jednotlivé prvky se totiž na Hlavním panelu namísto vedle sebe uspořádají pod sebe. Hlavní panel nejsnáze přesunete tak, že klepnete levým tlačítkem myši na hodiny a Hlavní panel přetáhnete se stisknutým levým tlačítkem myši k vámi vybranému okraji pracovní plochy. Pro úplnost upozorňujeme, že panel nesmí být uzamknut.

12 Zvukový signál po stisku klávesy Caps Lock (Windows XP) • Stisku klávesy Caps Lock můžete přiřadit zvukový signál. Jedná se o velmi efektivní prostředek, jak zabránit nechtěnému stisku této klávesy, abyste omylem nepsali text velkými písmeny. Poklepejte proto v Ovládacích panelech na položku Možnosti usnadnění a zde zaškrtněte možnost Používat funkci Ozvučení kláves. Od této chvíle uslyšíte vždy po stisku kláves Caps Lock, Num Lock či Scroll Lock zvukový signál.

13 Zjištění MAC adresy (Windows 2000, XP, Vista) • Chcete-li v počítačové síti zjistit MAC adresu (Media Access Control) síťové karty, směrovače či jiného zařízení, můžete použít příkaz Arp (Address Resolution Protocol). Otevřete příkazový řádek a zadejte příkazy ping a arp -a. Namísto výrazu zadejte IP adresu zařízení, jehož MAC adresu chcete zjistit. MAC adresu síťové karty místního počítače ale takto nezjistíte. Musíte použít příkaz ipconfig /all, kde požadovaný údaj najdete v řádku Fyzická adresa.

14 Převod systému souborů FAT na NTFS • okud při práci na počítači používáte pouze operační systémy řady NT, jako je třeba Windows 2000 nebo XP, pak můžete na všech diskových oddílech používat systém souborů NTFS. Souborový systém FAT(32) je totiž možné bez ztráty dat převést na systém souborů NTFS. Vše, co budete k této operaci potřebovat, je již standardní součástí Windows 2000, XP i Vista. Je zde k dispozici příkaz convert, který v tomto případě použijete ve tvaru convert /FS.NTFS. Výraz pak nahraďte skutečným písmenkem disku, který budete převádět.

15 Server FTP • Ve Windows XP a Vista můžete používat i zobrazovat server FTP v podobě místní složky. Stačí, když si vytvoříte příslušného zástupce. V tomto zástupci zadejte do pole Cíl například příkaz explorer.exe ftp://192.168.11.67. ftp://192.168.11.67 • Použití adresy IP se hodí zejména tehdy, když se jedná o pevnou IP adresu. V opačném případě raději použijte název serveru. Pokud server FTP vyžaduje pro přístup zadání uživatelského jména a hesla, použijte pro pole Cíl příkaz v tomto tvaru: explorer.exe ftp://:@192.168.11.67. Před znak @ tedy zadáte uživatelské jméno a heslo pro přístup k serveru FTP.


Stáhnout ppt "Windows – některá řešení ZMVS. BIOS • Systém nelze nastartovat – Zkontrolovat správné nastavení BIOS – Zkontrolovat teploty disků a procesoru PC Health."

Podobné prezentace


Reklamy Google