Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

TRADIČNÍ OŘEŠÍNSKÁ JUBILEJNÍ 145. POUŤ NA VRANOV 30. srpna 2011 Prezentaci připravil František Tonar.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "TRADIČNÍ OŘEŠÍNSKÁ JUBILEJNÍ 145. POUŤ NA VRANOV 30. srpna 2011 Prezentaci připravil František Tonar."— Transkript prezentace:

1

2 TRADIČNÍ OŘEŠÍNSKÁ JUBILEJNÍ 145. POUŤ NA VRANOV 30. srpna 2011 Prezentaci připravil František Tonar

3 Ořešín je velmi starou vesnicí. V roce 2010 oslavil již 735 let od prvního písemného záznamu dokládajícího jeho existenci. Obrovské proměny v občanské vybavenosti prodělává Ořešín teprve v posledních několika málo desetiletích po připojení obce k městu Brnu v roce 1971. Byla přebudována stará povrchová kanalizace, zaveden plyn, voda a vybudována hloubková kanalizace splašková, nový povrch dostaly místní komunikace a chodníky. Byla postavena nová budova hasičské zbrojnice, přebudovány a vybaveny dva sportovní areály v Rakovcích a na Příhoně, pro děti bylo zbudováno dětské hřiště apod.… Našly se prostředky i na renovaci historického kříže z roku 1881 a jeho přesunutí na nové stanoviště na Příhon, kde stával původní pomník padlým. Dne 1. září 2011 byla slavnostně otevřena nová mateřská škola. Obec se mění, tradice zůstává

4 Obec doznává nebývalých změn, ale staré vžité tradice a zvyky přetrvávají a jsou stále výraznými mezníky v průběhu roku a to je chvályhodné. Každým rokem 30. srpna, již 145 roků, uskutečňují ořešínští občané děkovnou pouť do kostela Panny Marie na Vranově. Jako každoročně, tak i letos putovali společně s ořešínskými i někteří občané z Jehnic. Dle výpovědi nejstarších občanů je to z vděčnosti, že naše obec byla v roce 1866 ušetřena cholerové epidemie, která po prusko- rakouské vojně zle řádila v celé zemi a mnoho lidí na ni zemřelo. U nás se nevyskytl tehdy ani jediný případ tohoto zhoubného onemocnění. Tradice pouti na blízký Vranov se vžila a přetrvává dodnes.… Sice ne již v tom duchu, pojetí a rozsahu, jak tomu bývalo dříve před desítkami let.

5 Časy se mění, lidé žijí jiným způsobem života. Nebývalé tempo moderní doby dává životu nové rozměry, nové hodnoty a na staré se bohužel často zapomíná. Tradiční pěší pouti se dnes již nekonají a dovídáme se o nich již jen ze vzpomínek a z vyprávění našich rodičů či prarodičů. V dřívějších dobách přicházeli na Vranov věřící v hojných procesích z blízkého i vzdálenějšího okolí, dokonce až z jižní Moravy a Dolních Rakous, aby prosili vranovskou Pannu Marii o pomoc. Dnes tyto poutní cesty připomínají kříže, kapličky a boží muka, které tehdy zbožní občané kolem poutních cest z vděčnosti budovali. Mnoho lidí je dnes motorizováno a tak v měsíci září obvykle přijíždějí na Vranov auty. Vranov opět v září ožívá pouťovým ruchem se vším, co k němu patří.

6 Úvodem si připomeňme historickou pouť z Ořešína v roce 1940. Tehdy Vranov slavil 700 let svého založení (1240). Pouti se tehdy zúčastnilo velké množství našich občanů i občanů ze sousedních Jehnic. Snad se ještě po 70letech mnozí na fotografiích poznáte.

7

8

9 Výstavba ranně barokního kostela na Vranově byla zahájena v r. 1622 a dokončena 1630 brněnským stavitelem Ondřejem Ernou, s nímž písemnou smlouvu o stavbě nového kostela podepsali bratři Karel a Maxmilián z Liechtensteina.

10 Výzdoba interiéru vranovského kostela Narození P. Marie je skvostem ranného baroka.

11 Současný nezvyklý pohled na vranovský kostel

12 Sundanou báni kostela s věže čeká renovace Současný pohled na vranovský kostel

13 Staří poutníci čekají na procesí až u kostela

14 Poutníkům ke kapličce sv. Jána přišel naproti řádový kněz

15 Skupinka poutníků

16 Kněz domlouvá s vedoucí procesí další organizaci pouti

17 U kapličky sv. Jána se formuje čelo procesí

18 Korouhev v čele procesí nese bratr řádu Paulánů

19

20 Procesí odchází od Kapličky sv. Jána

21 Procesí se již blíží ke kostelu

22 Paulánský kněz slouží poutníkům mši sv. Při mši svaté

23

24 Poutníci jdou ke sv.přijímání Poutníci jdou ke sv.přijímání

25 Při mši svaté

26 Nejstarší ořešínští poutníci. Božena Vyčesalová a Milada Veselá

27 Milí přátelé poutníci, přeji vám všem především hodně zdraví, ať se všichni zde na Vranově za rok opět setkáme


Stáhnout ppt "TRADIČNÍ OŘEŠÍNSKÁ JUBILEJNÍ 145. POUŤ NA VRANOV 30. srpna 2011 Prezentaci připravil František Tonar."

Podobné prezentace


Reklamy Google