Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"— Transkript prezentace:

1 DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu EU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školy MASARYKOVA OBCHODNÍ AKADEMIE, 17. listopadu 220, Jičín Předmět Český jazyk a literatura Tematický okruh Literatura pro 4.ročník Téma Literatura a film Označení DUMU VY_32_INOVACE_160 Jméno autora Eva Máchová Datum vytvoření Anotace Úvodní kvíz, rejstřík pojmů, stručné dějiny filmu. Práce s video ukázkou.

2 Literatura a film

3 Úvodní kvíz: Jste filmoví a literární znalci? Pak určitě poznáte, jaké slavné knihy se staly předlohou k filmům? Tučně vytištěná slova vám pomohou najít řešení! Když stál plukovník Aureliano Buendia před popravčí četou na ostrově Tana Masa, pohlédl na Bílou čarodejnici , jak svírá v ruce srdcerváč a se slovy „svoboda je otroctví“ vypil kávu od žida. Pak otočil se k paní Müllerové , zacpal jí hendkou lipsy a zeptal se: „Co abych tě drahá oběsil?“ „Zemřít, spát, nic víc,“ odvětila, „stejně už Berliozovi tramvaj uřízla hlavu a Soňa s Rodionem odjeli dávno na Sibiř.“ Zavolala Paželva, aby spolu s Myškinem vyhledali v hotelu U zlatého města Prahy majora Majora Majora Majora, co narodil se s lejnem mezi prsty u nohou, a společně vhodili její prsten do hory osudu. Na křižovatce Anděl přidal se k nim Zilvar s láhví máslového ležáku. „Ať žije Trockij!“ zakřičel, pak proměnil se v obří hmyz a pochopil, že Bůh je Medvídek Pú.

4 ŘEŠENÍ: Když stál plukovník Aureliano Buendia před popravčí četou na ostrově Tana Masa (Čapek - Válka s mloky), pohlédl na Bílou čarodejnici (C.S.Lewis – Letopisy Narnie), jak svírá v ruce srdcerváč a se slovy „svoboda je otroctví“(Orwell – 1984) vypil kávu od žida(bratři Mrštíkovi – Maryša). Pak otočil se k paní Müllerové (Hašek – Švejk), zacpal jí hendkou lipsy a zeptal se: „Co abych tě drahá oběsil?“(Fuks – Spalovač mrtvol) „Zemřít, spát, nic víc,“ odvětila(Shakespeare – Hamlet), „stejně už Berliozovi tramvaj uřízla hlavu (Bulgakov – Mistr a Markétka) a Soňa s Rodionem (Dostojevskij – Zločin a trest) odjeli dávno na Sibiř.“ Zavolala Paželva, aby spolu s Myškinem (Dostojevskij – Idiot) vyhledali v hotelu U zlatého města Prahy (Hrabal – Obsluhoval jsem anglického krále) majora Majora Majora Majora, co narodil se s lejnem mezi prsty u nohou, a společně vhodili její prsten do hory osudu(Tolkien – Pán prstenů). Na křižovatce Anděl (Topol – Anděl) přidal se k nim Zilvar (Poláček – Bylo nás pět) s láhví máslového ležáku (Rowling – Harry Potter). „Ať žije Trockij!“ (Kundera – Žert) zakřičel, pak proměnil se v obří hmyz (Kafka – Proměna) a pochopil, že Bůh je Medvídek Pú. (1)

5 Definujte následující pojmy:
filmová adaptace remake předloha scénář groteska

6 Stručné dějiny filmu 1895: bratři Lumièrové - dokumentární film (příjezd lokomotivy na nádraží) grotesky Charlie Chaplin v americké vesničce Hollywood, nyní předměstí Los Angeles, byla vybudována filmová studia, která se postupně rozrostla na největší světovou „továrnu na sny“ 1927: první zvukový film prezentovaný v Berlíně - Jazzový zpěvák poválečná etapa: barevný film; rozvoj filmových žánrů: válečný, katastrofický, akční, porno, psychologický, western - cena Americké filmové akademie Oscar: vznikl v roce 1929, poprvé udělen roku 1931 - v současnosti se uděluje ve 22 kategoriích (2)

7 České filmové adaptace literárních děl:
Adaptace prózy: Knihy Bohumila Hrabala: režisér Jiří Menzel: Obsluhoval jsem anglického krále, Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Skřivánci na niti, Slavnosti sněženek Juraj Herz: Sběrné surovosti Knihy M. Viewegha, J. Vernea Adaptace poezie: Kytice Máj Adaptace dramatu: Jaroslav Vrchlický, J. K. Tyl

8 Zahraniční filmové adaptace:
Adaptace prózy: A. Moravia-Horalka (rež. Vittorio De Sica) Ch. de Laclos - Velmi nebezpečné známosti Adaptace poezie: Homér veršované eposy (Beowulf) E. A. Poe - Havran Adaptace dramatu: Shakespeare – Romeo a Julie – srovnejte: adaptace z let 1968 a 1996

9 Seznam literatury a pramenů
Úvodní strana: obrázky: Walk of fame, charlie chaplin.JPG. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: MD Titus Andronicus poster.jpg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Vlast Burian.JPG. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: Hollywood Sign PB jpg. [online] [cit ]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: [online] [cit ]. Dostupný na WWW: (2) Video: Trailer (1): Romeo + Juliet (1996) [CZ]. [online] [cit ]. Dostupný na WWW: romeo and juliet [online] [cit ]. Dostupný na WWW:


Stáhnout ppt "DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL"

Podobné prezentace


Reklamy Google