Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MYŠ VY_32_INOVACE_E3-06 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MYŠ VY_32_INOVACE_E3-06 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš"— Transkript prezentace:

1 MYŠ VY_32_INOVACE_E3-06 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš
VYTVOŘENO: SRPEN 2011 STRUČNÁ ANOTACE: VÝKLAD LÁTKY K TÉMATU POČÍTAČÉVÁ MYŠ Časová náročnost: minut Tento materiál byl vytvořen jako učební dokument projektu inovace výuky v rámci OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost

2 POČÍTAČOVÁ MYŠ ZÁPIS vstupní zařízení počítače
polohovací zařízení určené k ovládání pozice kurzoru na obrazovce

3 Obvyklá myš je složena z několika součástí.
V první řadě je to kryt, za který myš držíme a pohybujeme jím po stole. Ten je vyroben z plastické hmoty. Na horní straně krytu jsou tlačítka. Tlačítek může být libovolný počet, obvykle se používají dvě. Levé tlačítko se používá pro výběr nebo potvrzování akcí, pravé pro vyvolání kontextového menu nebo jiných funkcí. Většina dnešních typů myší je vybavena také tzv.kolečkem, které bývá umístěno mezi tlačítky a slouží pro rolování v programových oknech nebo i jako třetí tlačítko.

4 VYNÁLEZCE Douglas Engelbart 1963 - první prototyp počítačové myši
dřevěná kostka s jedním červeným tlačítkem později vylepšena na tři tlačítka a zkosené hrany pro lepší držení

5 Princip Engelbartovy myši
dvě na sebe kolmá kovová kolečka přenášela pohyb na dva zabudované potenciometry (elektrické součástky), jejich odpor byl digitalizován a převeden na změnu souřadnic.

6 HISTORIE 70. léta 1970 - Douglas Engelbart získává patent na svou myš
počátek 70. let - kotouče nahrazeny kuličkou - pohyb je stále ještě přenášen na dva válce ovládající potenciometry

7 80. léta 1981 - na trhu první myš pro běžného uživatele
založena firmy Logitech optomechanická myš ( kuličková myš) (Logitech) osobní počítač dodávaný společně s myší

8 80. léta 1983 - myš od firmy Microsoft
bezdrátová myš využívající infračervenou komunikaci (Logitech) společnost Genius

9 90. léta 1991 - bezdrátové myši s rádiovým přenosem
kolečko pro posouvání obsahu v okně (Microsoft) optické myši bez nutnosti rastrové podložky

10 21. století 2001 - bezdrátová optická myš prostorová 3D myš
vibrační myš myš s vestavěným gyroskopem myš s čtečkou otisků prstů

11 Dělení myší podle principu snímaní orientace
ZÁPIS elektromechanické optomechanické optické

12 Optomechanická myš Princip

13 Optomechanická myš Princip
1. Kulička myši 2. Válcový snímač s kruhovou clonou 3. LED (prosvěcuje clonu se zářezy) 4. Mikrospínač pro tlačítka myši 5. Optický senzor (za clonou)

14 Optomechanická myš Princip
Jak se disk otáčí, infračervené světlo je střídavě propouštěno a blokováno, čímž vznikají záblesky, které optický senzor detekuje a elektronika myši je převádí na elektrický signál. Signál je posílán kabelem do počítače, který tento signál vyhodnocuje. Ve směru osy X a Y jsou umístěny dva válečky, doléhající na kuličku, umístěnou ve středu myši. Pohyb kuličky se rozkládá na oba válečky. Na konci každého válečku je nalisován malý disk s otvory po obvodu. Na jedné straně disku je zabudován zdroj světla (nejčastěji infračervená dioda), na druhé pak optický senzor.

15 Elektromechanická myš Princip
V zásadě stejný jako u optoelektrické myši. Na kuličku doléhají dva válečky umístěné vzájemně pod úhlem 90°. Válečky se otáčejí současně s kuličkou a rozkládají pohyb myši na vodorovný a svislý směr. Při otáčení válečků se přerušuje proud pomocí elektrických kontaktů, čímž vznikají el. impulsy. Podle nich počítač určuje polohu.

16 Optická myš Princip V myši je umístěna malá kamerka která vysokou rychlostí snímá obraz ( snímků/s). potřeba výkonného procesoru nutnost osvětlení plochy pod myší (LED)

17 Optická myš Princip LED KAMERA OPTICKÝ SNÍMAČ MIKROPROCESOR

18 Optická myš - laserová Rozdíl mezi optickou myší, využívající odrazu od osvětleného povrchu LED diodou, je v přesnosti a intenzitě infračerveného laseru a ve vyšším rozlišení snímače. Laserové myši mají také výkonnější mikroprocesor. Pouhým pohledem je pak laser na rozdíl od optiky neviditelný. Paprsek vyzařuje přes lesklý prstenec, který zaznamenává odraz laseru.

19 ROZDĚLENÍ DLE PŘIPOJENÍ
ZÁPIS ROZDĚLENÍ DLE PŘIPOJENÍ A) KABELOVÉ B) BEZDRÁTOVÉ

20 ALTERNATIVY K MYŠI

21 TrackBall v podstatě obrácená myš
otáčí se kuličkou, která je umístěna oproti myši navrchu a tím se určuje pozice kurzoru nepoužívá se optická technologie tlačítka na boku, která slouží k obyčejným kliknutím původně integrováno v přenosných zařízeních

22 Joystick v současnosti slouží především jako herní periferie
páka otáčející se na jednom konci a přenášející úhel otočení ve 2D nebo 3D do počítače obvykle 2D, se dvěma osami rotace (podobně jako myš) 3D – pohyb v ose z pomocí kroucení páky joysticku

23 TouchPad vstupní zařízení počítače, které slouží k posunu kurzoru, poklepání na něj nahrazuje kliknutí tlačítkem myši ploška reagující na tlak nebo na elektrickou vodivost obvykle jsou vedle citlivé plochy umístěna většinou dvě tlačítka, která mají podobnou funkci jako na myši a případně i dvoj- tlačítko nahrazující funkci otočného kolečka na myši.

24 TouchPad u notebooků, zabírají méně místa než myši
lze jej najít též v externím provedení, které lze připojit pomocí standardního rozhraní USB, COM nebo PS2 k velké skupině osobních počítačů

25 GRAFICKÝ TABLET hlavně pro práci s grafikou
práce s ním nejvíce připomíná kreslení tužkou na papír velká citlivá plocha podobná touchpadu, ale je odolnější a přesnější

26 SPECIÁLNÍ TUŽKA K TABLETU
malá vzdálenost nad tabletem = pohyb kurzoru dotek povrchu = stisk tlačítka myši přítlak = různá tloušťka čáry (až úrovní) funkce guma spojená s tabletem kabelem bezdrátová (napájení el.-mag. indukcí)

27 ZDROJE: http://cs.wikipedia.org/wiki/Laserov%C3%A1_my%C5%A1


Stáhnout ppt "MYŠ VY_32_INOVACE_E3-06 AUTOR: Mgr. Vladimír Bartoš"

Podobné prezentace


Reklamy Google