Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Velké pod ě kování pat ř í nesmírn ě milému a trp ě livému vedení odborníka na svém míst ě, šéfkucha ř i Michalu Skalskému.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Velké pod ě kování pat ř í nesmírn ě milému a trp ě livému vedení odborníka na svém míst ě, šéfkucha ř i Michalu Skalskému."— Transkript prezentace:

1 Velké pod ě kování pat ř í nesmírn ě milému a trp ě livému vedení odborníka na svém míst ě, šéfkucha ř i Michalu Skalskému.

2  Tuňákový a lososový tartar s chlebíčkem z domácí pekárny  Dijonská polévka  Pečený kozí sýr v madlích  Chobotničkový salát  Hovězí líčka na víně s knedlíkem“ od Michalovy babičky“  Čokoládové suflé  Pomerančový (citrónový)koláč  Hovězí steak Maminha Austrálie

3 Suroviny:  200g kvalitního filé z lososa  200g tuňákový steak  Šalotka  Smetana nebo zakysaná smetana  1lžíce mascarpone  Kopr  Citron  Sůl + pepř  Sojová omáčka Kikkoman  Olivový olej  Nakládaný zázvor – asi 4 plátky

4 Postup:  Lososa rozsekáme na jemno, přidáme na velmi jemno nasekanou šalotku a nať kopru, vmícháme lžičku citronové šťávy, lžíci smetany, podle hustoty směsi i lžíci mascarpone, dochutíme solí a pepřem.  Do nasekaného tuňáka (bez bílých vláken v mase) kápneme olej, asi 2 lžičky sojovky, na jemno krájený zázvor, dochutíme solí a pepřem. Důkladně promícháme.  Podáváme s plátkem citronu, snítkou kopru a jemnými lístky salátu (polníček, ledový salát – dochutíme zálivkou medovohořčicovou).

5 Suroviny:  1kg hladké mouky  1 balíček droždí  1 malé štamprle octa  Sůl + pepř + kmín + cukr  Sezamová semínka  voda Postup:  Do mísy nalijeme asi 1 dl vody (ne ledové), v ní rozmícháme droždí. Přidáme ocet a koření, mouku. Zpracováváme tužší chlebové, ale dobře tvarovatelné těsto, do kterého podle potřeby a tuhosti doléváme vodu.  Bochánek necháme na teplém místě pod ubrouskem nakynout.  Množství těsta rozdělíme asi na 12 kousků a z každého z nich ještě zvlášť uhněteme malý bochánek.  Každý bochánek na plechu potřeme vodou s trochou cukru, posypeme hrubozrnnou solí a sezamovými semínky.  Pečeme 5 minut při 175°C, pak každý bochánek rozřízneme zhora do kříže (žiletkou). Dopečeme při 175°C ještě 25 minut do světle hnědé barvy kůrky.  Podáváme k tartaru, i jako předkrm k solenému máslu a domácímu vepřovému sádlu.

6 Suroviny:  1 cibule  Půlka středně velkého celeru  Vývar  Sůl + pepř  Mléko a smetana  Dijonská hořčice  Olivový olej  Kousek másla

7 Postup:  Cibulku nakrájenou na kousky orestujeme na oleji, přidáme na kousky nakrájený celer a důkladně opečeme. Podlijeme vývarem – asi 0,5 l, ochutíme solí a pepřem, povaříme. Naředíme mlékem, asi 1 dl smetany a přidáme 1-2 lžíce dijonské hořčice (pozor, po odležení výrazně zostří chuť), povaříme ještě asi půl hodiny.  Rozmixujeme, případně propasírujeme na jemnější hmotu. Před podáváním a konečným prohřátím zjemníme ještě kouskem másla.  Na talíři dozdobíme pěnou z našlehaného mléka a pár kapkami oleje.

8 Suroviny:  Kozí sýr (tvarohový typ, nevyzrálý)- asi 1cm plátek z válečku,cca g na osobu  Petržel kudrnka  Sůl a pepř  Lanýžový olivový olej  Plátky mandlí

9 Postup:  Z nadrobeného sýru, nasekané petrželky, lžíce oleje, vše dochuceno solí a pepřem, uhnětáme hmotu, z které vytvarujeme koule. Každou zvlášť obalíme v plátcích mandlí. Můžeme nechat v klidu odpočinout.  Těsně před podáváním zapečeme asi 5 minut na 180°C. Podáváme na jemno nakrájených plátcích salátové okurky zdobené francouzským dresingem, s kapkami bylinkového pesta.

10 Suroviny:  Chobotnice velikosti asi 1,3- 2kg (stačí až na 9 porcí)  2 cibule  Česnek  2-3 stonky řapíkatého celeru  Olivový olej na smažení + asi 3 lžíce na pečení  Pepř + sůl  Ocet balsamiko

11 Postup:  Chobotnici zbavíme zobanu a orestujeme zprudka na pánvi do růžova.  Cibuli (1ks) nakrájíme na hrubo, dáme na dno pekáče, na ni položíme chobotnici, přidáme česnek, trochu pepře a trochu olivového oleje. Dáme péci asi na 1,5 hodiny při 180°C.  Pak zkontrolujeme (maso nesmí být tuhé) vyndáme z nálevu (chobotnice pustila slanou vodu a zmenšila svou velikost asi na ⅓ ).  Necháme vychladnout. Z chapadel nakrájíme asi 1cm velké kousky. Konečná podoba před podáváním: Malou šalotku na proužky necháme zesklovatět, přihodíme na kroužky nakrájený celer, kousky chobotnice, zarestujeme a nakonec přidáme nasekaný česnek, dochutíme pepřem. Podlijeme pár lžícemi balsamico octem, prohřejeme a podáváme.

12 Suroviny na líčka:  Hovězí líčka  1 cibule  Půlka hlavy celeru  2-3 mrkve  3 dl rajčatového protlaku  Sůl + pepř  Olej  Červené vyzrálé hutné víno Suroviny:  Na knedlíky:  asi ¾ balíku toastového chleba  4-5 bílků  Petržel kudrnka  Sůl + pepř  Mléko

13 Postup: Maso odblaníme, očistíme od šlach a svalových úponů. Necháme raději větší kousky.  Cibuli nasekáme, kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky.  Na oleji zatáhneme kousky masa, vyndáme. Na tomto základu do orestujeme cibulku do zlatova, přidáme zeleninu a restujeme dále, až se vytvoří hutná zkaramelizovaná směs. Přidáme rajčatový protlak, znovu zarestujeme do tmavé karmínové barvy – i opakovaně po přidání vody. Nakonec zpět vložíme maso a podlijeme asi 1-1,5 litrem červeného vína.  Během dušení postupně redukujeme šťávu – dusíme (na plotně nebo v troubě) maso do měkka (i několik hodin).  Maso vyndáme, šťávu s omáčkou propasírujeme, dochutíme solí, pepřem, cukrem, smetanou. Před podáváním zjemníme plátkem másla.  Na talíři podáváme maso přelité omáčkou, s knedlíky, snítkou orestovaného rozmarýnu a opečenými nitkami z mrkve.

14  Chleba nakrájíme na kostky, petržel nasekáme na jemno, z bílků ušleháme tuhý sníh. Vše spojíme v hmotu pomocí mléka, dochutíme (pro vylepšení slavnostní chuti můžeme přidat plátky mandlí). Z daného množství kousků.  Tvarujeme do kuliček velikosti golfových míčků, vaříme v páře asi 20 minut. Postup:

15 Na talíři podáváme maso přelité omáčkou, s knedlíky, snítkou orestovaného rozmarýnu a opečenými nitkami z mrkve.

16 Suroviny na 8 porcí:  125g čokolády  125g másla  3 vejce  70g cukr krupice  40g hladké mouky

17 Postup:  Vajíčka (celá) ušleháme do krému, přidáme cukr, rozpuštěnou čokoládu a máslo a nakonec vešleháme i mouku.  Naplníme porcelánové formičky do ¾.  Pečeme asi minut při 180°C – těsto ve formičkách musí „vyběhnout“, vytvoří krustičku na povrchu a uvnitř zůstane tekutá náplň.  Podáváme teplé, jako příloha sorbet z černého(malinového) rybízu zdobený čerstvým ovocem (mochyně, nakrájený kumkvat apod.)

18 Suroviny:  1 větší pomeranč (nastrouhat kůru i vymačkat šťávu) – obměna 2 citróny nebo citrusová směs  350g mascarpone  100g másla  50g mandlí – nasekané na hrubou moučku  200g máslových sušenek – nasekané na jemno  100g cukr krupice  1 lžíce hladké mouky  3 vejce  Štamprle pomerančového (limetkového) likéru

19 Postup:  Na dno dortové formy uhnětáme těsto ze sušenek, mandlí a másla – do dna formy důkladně stlačíme. Okraje formy důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou.  Ušleháme krém z našlehaných vajec, cukru, přidáme mascarpone, kůru a šťávu z pomeranče, likér a nakonec mouku – nalijeme na sušenkové těsto. Pečeme 55 minut při 180°C. Po vyjmutí z trouby vychladíme.  Podáváme sypané cukrem, můžeme dozdobit jahodovou omáčkou.

20 Francouzský dresing  Olivový olej rozmíchat s medem a hořčicí. Pesto  Rozšlehat ořechy, olivový olej a bylinky – bazalka apod.

21 Suroviny:  Roštěnec Maminha z Austrálie  Sůl + pepř  Olej Postup:  Steaky z masa nakrojíme v části s tukem, natřeme solí a kořením a do masa vetřeme. Maso důkladně promasírujeme. Zformujeme opět na tvar steaku.  Restujeme zprudka na oleji, maso se musí zatáhnout. Dopečeme podle chuti v troubě. Krájíme na plátky.  Podáváme se zeleninovým salátem.

22  Nebojte se zeptat…  Nebojte se experimentovat…  Nebojte se zkoušet nové kombinace… Dobrou chuť! Dle návodů jedné úspěšné sobotní lekce zpracovala Mgr.Naděžda Střalková


Stáhnout ppt "Velké pod ě kování pat ř í nesmírn ě milému a trp ě livému vedení odborníka na svém míst ě, šéfkucha ř i Michalu Skalskému."

Podobné prezentace


Reklamy Google