Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Královské vaření „NA HRADBÁCH“

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Královské vaření „NA HRADBÁCH“"— Transkript prezentace:

1 Královské vaření „NA HRADBÁCH“
Velké poděkování patří nesmírně milému a trpělivému vedení odborníka na svém místě, šéfkuchaři Michalu Skalskému.

2 Menu Tuňákový a lososový tartar s chlebíčkem z domácí pekárny
Dijonská polévka Pečený kozí sýr v madlích Chobotničkový salát Hovězí líčka na víně s knedlíkem“ od Michalovy babičky“ Čokoládové suflé Pomerančový (citrónový)koláč Hovězí steak Maminha Austrálie

3 Tuňákový a lososový tartar s chlebíčkem z domácí pekárny
Suroviny: 200g kvalitního filé z lososa 200g tuňákový steak Šalotka Smetana nebo zakysaná smetana 1lžíce mascarpone Kopr Citron Sůl + pepř Sojová omáčka Kikkoman Olivový olej Nakládaný zázvor – asi 4 plátky

4 Tuňákový a lososový tartar
Postup: Lososa rozsekáme na jemno, přidáme na velmi jemno nasekanou šalotku a nať kopru, vmícháme lžičku citronové šťávy, lžíci smetany, podle hustoty směsi i lžíci mascarpone, dochutíme solí a pepřem. Do nasekaného tuňáka (bez bílých vláken v mase) kápneme olej, asi 2 lžičky sojovky, na jemno krájený zázvor, dochutíme solí a pepřem. Důkladně promícháme. Podáváme s plátkem citronu, snítkou kopru a jemnými lístky salátu (polníček, ledový salát – dochutíme zálivkou medovohořčicovou).

5 chlebíček z domácí pekárny
Suroviny: 1kg hladké mouky 1 balíček droždí 1 malé štamprle octa Sůl + pepř + kmín + cukr Sezamová semínka voda Postup: Do mísy nalijeme asi 1 dl vody (ne ledové), v ní rozmícháme droždí. Přidáme ocet a koření, mouku. Zpracováváme tužší chlebové, ale dobře tvarovatelné těsto, do kterého podle potřeby a tuhosti doléváme vodu. Bochánek necháme na teplém místě pod ubrouskem nakynout. Množství těsta rozdělíme asi na 12 kousků a z každého z nich ještě zvlášť uhněteme malý bochánek. Každý bochánek na plechu potřeme vodou s trochou cukru, posypeme hrubozrnnou solí a sezamovými semínky. Pečeme 5 minut při 175°C, pak každý bochánek rozřízneme zhora do kříže (žiletkou). Dopečeme při 175°C ještě 25 minut do světle hnědé barvy kůrky. Podáváme k tartaru, i jako předkrm k solenému máslu a domácímu vepřovému sádlu.

6 Dijonská polévka Suroviny: 1 cibule Půlka středně velkého celeru Vývar
Sůl + pepř Mléko a smetana Dijonská hořčice Olivový olej Kousek másla

7 Dijonská polévka Postup:
Cibulku nakrájenou na kousky orestujeme na oleji, přidáme na kousky nakrájený celer a důkladně opečeme. Podlijeme vývarem – asi 0,5 l, ochutíme solí a pepřem, povaříme. Naředíme mlékem, asi 1 dl smetany a přidáme 1-2 lžíce dijonské hořčice (pozor, po odležení výrazně zostří chuť), povaříme ještě asi půl hodiny. Rozmixujeme, případně propasírujeme na jemnější hmotu. Před podáváním a konečným prohřátím zjemníme ještě kouskem másla. Na talíři dozdobíme pěnou z našlehaného mléka a pár kapkami oleje.

8 Pečený kozí sýr v madlích
Suroviny: Kozí sýr (tvarohový typ, nevyzrálý)- asi 1cm plátek z válečku,cca g na osobu Petržel kudrnka Sůl a pepř Lanýžový olivový olej Plátky mandlí

9 Pečený kozí sýr v madlích
Postup: Z nadrobeného sýru, nasekané petrželky, lžíce oleje, vše dochuceno solí a pepřem, uhnětáme hmotu, z které vytvarujeme koule. Každou zvlášť obalíme v plátcích mandlí. Můžeme nechat v klidu odpočinout. Těsně před podáváním zapečeme asi 5 minut na 180°C. Podáváme na jemno nakrájených plátcích salátové okurky zdobené francouzským dresingem, s kapkami bylinkového pesta.

10 Chobotničkový salát Suroviny:
Chobotnice velikosti asi 1,3-2kg (stačí až na 9 porcí) 2 cibule Česnek 2-3 stonky řapíkatého celeru Olivový olej na smažení + asi 3 lžíce na pečení Pepř + sůl Ocet balsamiko

11 Chobotničkový salát Postup:
Chobotnici zbavíme zobanu a orestujeme zprudka na pánvi do růžova. Cibuli (1ks) nakrájíme na hrubo, dáme na dno pekáče, na ni položíme chobotnici, přidáme česnek, trochu pepře a trochu olivového oleje. Dáme péci asi na 1,5 hodiny při 180°C. Pak zkontrolujeme (maso nesmí být tuhé) vyndáme z nálevu (chobotnice pustila slanou vodu a zmenšila svou velikost asi na ⅓). Necháme vychladnout. Z chapadel nakrájíme asi 1cm velké kousky. Konečná podoba před podáváním: Malou šalotku na proužky necháme zesklovatět, přihodíme na kroužky nakrájený celer, kousky chobotnice, zarestujeme a nakonec přidáme nasekaný česnek, dochutíme pepřem. Podlijeme pár lžícemi balsamico octem, prohřejeme a podáváme.

12 Hovězí líčka na víně a s knedlíkem “ od Michalovy babičky“
Suroviny na líčka: Hovězí líčka 1 cibule Půlka hlavy celeru 2-3 mrkve 3 dl rajčatového protlaku Sůl + pepř Olej Červené vyzrálé hutné víno Suroviny: Na knedlíky: asi ¾ balíku toastového chleba 4-5 bílků Petržel kudrnka Sůl + pepř Mléko

13 Hovězí líčka na víně Postup:
Maso odblaníme, očistíme od šlach a svalových úponů. Necháme raději větší kousky. Cibuli nasekáme, kořenovou zeleninu nakrájíme na menší kostky. Na oleji zatáhneme kousky masa, vyndáme. Na tomto základu do orestujeme cibulku do zlatova, přidáme zeleninu a restujeme dále, až se vytvoří hutná zkaramelizovaná směs. Přidáme rajčatový protlak, znovu zarestujeme do tmavé karmínové barvy – i opakovaně po přidání vody. Nakonec zpět vložíme maso a podlijeme asi 1-1,5 litrem červeného vína. Během dušení postupně redukujeme šťávu – dusíme (na plotně nebo v troubě) maso do měkka (i několik hodin). Maso vyndáme, šťávu s omáčkou propasírujeme, dochutíme solí, pepřem, cukrem, smetanou. Před podáváním zjemníme plátkem másla. Na talíři podáváme maso přelité omáčkou, s knedlíky, snítkou orestovaného rozmarýnu a opečenými nitkami z mrkve.

14 knedlík“ od Michalovy babičky“
Postup: Chleba nakrájíme na kostky, petržel nasekáme na jemno, z bílků ušleháme tuhý sníh. Vše spojíme v hmotu pomocí mléka, dochutíme (pro vylepšení slavnostní chuti můžeme přidat plátky mandlí). Z daného množství kousků. Tvarujeme do kuliček velikosti golfových míčků, vaříme v páře asi 20 minut.

15 Hovězí líčka na víně a s knedlíkem “ od Michalovy babičky“
Na talíři podáváme maso přelité omáčkou, s knedlíky, snítkou orestovaného rozmarýnu a opečenými nitkami z mrkve.

16 Čokoládové suflé Suroviny na 8 porcí: 125g čokolády 125g másla 3 vejce
70g cukr krupice 40g hladké mouky

17 Čokoládové suflé Postup:
Vajíčka (celá) ušleháme do krému, přidáme cukr, rozpuštěnou čokoládu a máslo a nakonec vešleháme i mouku. Naplníme porcelánové formičky do ¾. Pečeme asi minut při 180°C – těsto ve formičkách musí „vyběhnout“, vytvoří krustičku na povrchu a uvnitř zůstane tekutá náplň. Podáváme teplé, jako příloha sorbet z černého(malinového) rybízu zdobený čerstvým ovocem (mochyně, nakrájený kumkvat apod.)

18 Pomerančový (citrónový) koláč
Suroviny: 1 větší pomeranč (nastrouhat kůru i vymačkat šťávu) – obměna 2 citróny nebo citrusová směs 350g mascarpone 100g másla 50g mandlí – nasekané na hrubou moučku 200g máslových sušenek – nasekané na jemno 100g cukr krupice 1 lžíce hladké mouky 3 vejce Štamprle pomerančového (limetkového) likéru

19 Pomerančový (citrónový) koláč
Postup: Na dno dortové formy uhnětáme těsto ze sušenek, mandlí a másla – do dna formy důkladně stlačíme. Okraje formy důkladně vymažeme máslem a vysypeme strouhankou. Ušleháme krém z našlehaných vajec, cukru, přidáme mascarpone, kůru a šťávu z pomeranče, likér a nakonec mouku – nalijeme na sušenkové těsto. Pečeme 55 minut při 180°C. Po vyjmutí z trouby vychladíme. Podáváme sypané cukrem, můžeme dozdobit jahodovou omáčkou.

20 Drobné vychytávky: Francouzský dresing
Olivový olej rozmíchat s medem a hořčicí. Pesto Rozšlehat ořechy, olivový olej a bylinky – bazalka apod.

21 Hovězí steak Maminha Austrálie
Suroviny: Roštěnec Maminha z Austrálie Sůl + pepř Olej Postup: Steaky z masa nakrojíme v části s tukem, natřeme solí a kořením a do masa vetřeme. Maso důkladně promasírujeme. Zformujeme opět na tvar steaku. Restujeme zprudka na oleji, maso se musí zatáhnout. Dopečeme podle chuti v troubě. Krájíme na plátky. Podáváme se zeleninovým salátem.

22 Dle návodů jedné úspěšné sobotní lekce zpracovala
Všem zainteresovaným ! Nebojte se zeptat… Nebojte se experimentovat… Nebojte se zkoušet nové kombinace… Dobrou chuť! Dle návodů jedné úspěšné sobotní lekce zpracovala Mgr.Naděžda Střalková


Stáhnout ppt "Královské vaření „NA HRADBÁCH“"

Podobné prezentace


Reklamy Google