Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Vyčíslení nákladů násilí na ženách Lisa D. Brush, Ph.D. Associate Professor, Department of Sociology University of Pittsburgh Prepared for presentation.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Vyčíslení nákladů násilí na ženách Lisa D. Brush, Ph.D. Associate Professor, Department of Sociology University of Pittsburgh Prepared for presentation."— Transkript prezentace:

1 Vyčíslení nákladů násilí na ženách Lisa D. Brush, Ph.D. Associate Professor, Department of Sociology University of Pittsburgh Prepared for presentation in Prague, Czech Republic October 2012

2 Společenské a souhrnné ekonomické náklady • U žen v USA ve věku 15 až 44, je fyzické násilí způsobené současným nebo bývalým partnerem nejčastější příčinou zranění a úmrtí, které překonává i zranění a úmrtí z automobilových nehod, rakoviny a přepadení sečtené dohromady. • Kongres USA uvádí, že roční odhadované náklady na znásilnění a sexuální násilí v USA jsou 127,000,000,000 dolarů (což je 2,413,000,000,000 Kč – 2,4 bilionů Kč). • Z dat z národního průzkumu násilí na ženách a zdravotnických výdajů, Max et al. (2004) vyplývá odhad celkových ročních nákladů na intimní partnerské násilí (intimate partner violence (IPV)) na ženách v USA někde mezi 3,9 billiony USD (93,6 miliard Kč) and 7,7 billiony USD (184,8 miliard Kč) v roce 1995.

3 Vyčíslení “zdravotních nákladů” • Náklady na zdravotní péči jsou o 19 % vyšší u žen, které mají v anamnéze „domácí násilí“ než u žen bez této anamnézy. • Oběti partnerského násilí vyžadují v průměru o 439 USD (8.341 Kč) více na osobu na zdravotní péči než „neoběti“ • Další náklady na zdravotní péči pro týrané ženy jsou odhadovány na 1.775 USD (33.725 Kč) za ženu za rok. – Průměrné náklady na muže, který je obětí svého heterosexuálního partnera jsou 83 USD (1.520 Kč) v oblasti duševního zdraví a 83 USD (1.577 Kč) za zdravotní služby – Průměrné náklady na ženu, která je obětí svého heterosexuálního partnera jsou 207 USD (3.933 Kč) v oblasti duševního zdraví a 483 USD (9.177 Kč) za zdravotní služby.

4 Náklady zaměstnavatelů Narušení práce, stalking týkající se práce, absence, nedochvilnost a odvádění pozornosti od práce. – 2.8 miliónů pracovní dní je každý rok ztraceno v důsledku domácího násilí. – Průměrné náklady na muže, který je obětí ženy jako své intimní partnerky jsou 244 USD (4.636 Kč) na poklesu produktivity. – Průměrné náklady na ženu, která je obětí muže jako svého intimního partnera jsou 257 USD (4.883 Kč) na poklesu produktivity.

5 Náklady pracovníků • Nižší mzdy, pracovní doba, pracovní zkušenosti pracovní stabilita a zisk. • Celkové ztráty na mzdách týraných žen jsou odhadovány na 96 miliónů USD/rok (1,824 miliard Kč). • Roste nejistota zajištění dostatku potravin, potíže s placením nájemného a účtů za služby, což vede ke zvýšenému vystěhovávání, bezdomovectví, sestěhovávání se a odpojování elektřinu, plynu apod.

6 Quarterly Earnings Průměrná výše výdělků všech žen žádajících o ochranný příkaz (PFA) v Allegheny County

7 Quarterly Earnings Předpokládané versus skutečné průměrné výše výdělků

8 Quarterly Earnings $203 $617 Ohodnocení žádostí

9 Politické a výzkumné dopady • Závěry pomáhají výzkumným pracovníkům, tvůrcům politik a advokátům pochopit náklady na ženy, které řeší domácí násilí a jeho důsledky. • Potřebujeme průběžné údaje, abychom mohli vyčíslit dlouhodobé/celoživotní náklady a jejich důsledky: – Možnost u případů jednorázového týrání podat návrh na ochranný příkaz. – Důkladné vzory donucovacích kontrol a násilí souvisejícího s prací a sabotáží. Extended patterns of coercive control and work-related abuse and sabotage. • Ekonomické náklady týrání jsou obecně nevyčíslitelné a nejasné a ztracené, což přispívá k „genderovým rozdílům“ v produktivitě, výdělcích a – zejména – v majetnosti. • Rovnost žen a mužů vyžaduje vykazování finančních a dodatečných finančních nákladů na ženy a na společnost obecně, které pocházejí z násilí páchaného na ženách.


Stáhnout ppt "Vyčíslení nákladů násilí na ženách Lisa D. Brush, Ph.D. Associate Professor, Department of Sociology University of Pittsburgh Prepared for presentation."

Podobné prezentace


Reklamy Google