Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

SDH Písková Lhota.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "SDH Písková Lhota."— Transkript prezentace:

1 SDH Písková Lhota

2 Obec Písková Lhota a trochu historie
Ves Písková Lhota je písemně doložena k roku Její název vznikl od slova „lhůta“, kterou dostali noví osadníci na obydlení přiděleného území. Krajina v okolí Poděbrad poskytovala příznivé podmínky pro osídlení, což dokládají četné nálezy z mladší doby kamenné. Od této doby se ve zdejší krajině provozuje zemědělství. V polovině 10. Století se hradisko v Libici nad Cidlinou stalo významným správním centrem. Sídlil zde mocný rod Slavníkovců, jehož panství zaujímalo východní třetinu Čech. Po vyvraždění rodu Slavníkovců se stala novým centrem správy kraje Havraň. Od 13. století byla pak správa kraje přenesena do Poděbrad. Od roku 1350 patřilo poděbradské panství pánům z Kunštátu, z nichž nejvýznamnějším byl král Jiří z Poděbrad. Za jejich vlády se město a kraj značně povznesly. Byly založeny i Lhoty-Kostelní, Písková, Vrbová a Přední. Od 14. do 16. Století byla v oblasti budována rozsáhlá soustava rybníků. Od druhé poloviny 18. století byly rybníky vysoušeny a proměňovány v pastviny, louky a pole. Od roku 1776 se začal zavádět tzv. Raabův systém(podle dvorního rady Raaba) na jezuitských a komorních pastvinách, tedy i na panství poděbradském. Docházelo k rozdělení dvorů a byly zakládány nové vsi. V první polovině 19. Století byly stavěny na území Pískové Lhoty první silnice. V roce 1815 to byla cesty z Prahy do Hradce Králové, která vedla přes Pískovou Lhotu. Významným mezníkem v historii Poděbrad a jeho okolí, se stal rok 1905, kdy byl v hloubce 96,7 metrů navrtán pramen minerální uhličité vody. Roku 1908 byl zahájen lázeňský provoz v městě Poděbrady.

3 Trocha Informací ;) Písková Lhota patří do správního obvodu obce s rozšířenou působností Poděbrady, které je tvořeno celkem 35 obcemi, které se dále rozdělují na správní obvody pověřených obecních úřadů Poděbrady a Městec Králové. Výhodná poloha tohoto území umožňuje dobré spojení téměř do všech částí České republiky. Písková Lhota je vzdálena 3 km od lázeňského města Poděbrady, které jsou pro tuto obec spádovým městem. Dojíždí se sem do školy, k lékaři a je zde pro obyvatele dostupná občanská vybavenost. Spádovou nemocnicí je zařízení v Městci Králové a v Kolíně. Do zaměstnání se dojíždí nejen do Poděbrad, ale i do Nymburka a do Prahy vzhledem k výhodné poloze a napojení na dálnici D11.

4 Kdo je SDH Písková Lhota ?
Písková Lhota je známá, můžeme říci i ve světě, díky dobrovolným hasičům respektive mladým hasičům, kteří jsou ve svých soutěžích více než úspěšní. Účastnili se na mnoha mezinárodních soutěžích, např. ve Francii, Finsku, Rakousku, Chorvatsku, Švédsku, Ostravě a Slovinsku . Vedoucí kolektivu těchto mladých hasičů je Monika Němečková, která má na svědomí velké úspěchy. „Ale kdyby naši hasiči nepracovali jako tým, bylo by nemožné být tak úspěšní“, říká v jednom ze svých rozhovorů. „Každý rok přicházejí do týmu noví a noví členové, mám na mysli hlavně ty nejmenší, kteří tvoří tzv. přípravku. Je to naše budoucnost a rostou z nich zdatní mladí hasiči. Mnoho dětí k nám přichází i z okolních obcí, ti nejnovější hlavně z Peček, Kostelní Lhoty a Poděbrad. Jsou to zejména potomci našich odchovanců a to nás těší ze všeho nejvíce.“ Když v zimě počasí nepřeje venkovní přípravě, navštěvují hasiči atletický tunel v Nymburce. Každý rok se také jezdí na hory, tábor či do Babylonu v Liberci, hasiči také pořádají mnoho akcí pro děti v obci, jako je den otevřených dveří, dětský den, loučení s létem, noc s Andersenem, mikulášskou besídku, pohádkové vánoce. Mladí hasiči se již několik let aktivně zapojují do akce Květinový den s Ligou proti rakovině, vykonávají brigády pro obec atd.. Pro jejich aktivity slouží i nově předělaná klubovna v hasičárně a hasičské cvičiště s tartanovou dráhou v posadě Hycínek.

5 SDH Písková Lhota je zajímavý sbor a to zejména z pohledu, že je složený převážně z žen a dívek. Starostkou sboru je paní Alena Čapková. Mladí hasiči zde pracují v rozmezí věkové skupiny 3-18 let, v 6 družstvech.Tato děvčata i chlapci jsou nejen vynikající hasičští sportovci, ale jsou také výborně sehraný tým. Tento tým má skvělé vedoucí, Terezu Pavlovou, Majdu Nezbedovou, Markétu Punčochářovou, Hanku Škrdlovou, Báru Staňkovou, za vydatné pomoci Martina Krále a Honzy Nováka, kteří je vedou k výborným sportovním i lidským výsledkům. V Pískové Lhotě si nesmírně cení dlouholeté úzké spolupráce s kamarády z SDH Kostomlátky a v posledních letech i SDH Velenka a Křečkov. Bez jejich výrazného přispění by republikové či mezinárodní úspěchy neměly takovou váhu, ať již v kategorii Plamen nebo dorost.

6 Reprezentační tým na olympiádu CTIF do Francie 2013
Vedoucí : Monika Němečková-Písková Lhota Honza Novák-Velenka Martin Král-Kostomlátky Petr Zborník-Chlumec nad Cidlinou TÝM:Tereza Hamáčková(14)-Velenka Tereza Ševčíková(12)-Velenka Michaela Košnářová(13)-Velenka Lucie Pohanková(15)-Křečkov Věra Říhová(12)-Kostomlátky Eliška Friedlová(15)-Písková Lhota Klára Staňková(12)-Písková Lhota Anežka Zborníková(15)-Chlumec nad Cidlinou Štěpánka Vilgošová(13)-Chlumec nad Cidlinou Magdalena Špásová(11)-Chlumec nad Cidlinou Lucie Jirásková(12)-Chlumec nad Cidlinou

7 Vedoucí MH SDH Písková Lhota
NAŠI VEDOUCÍ Monika Němečková Vedoucí MH SDH Písková Lhota

8 Honza Novák Vedoucí MH SDH Velenka

9 Vedoucí MH SDH Chlumec nad Cidlinou
Petr Zborník Vedoucí MH SDH Chlumec nad Cidlinou

10 Vedoucí MH SDH Kostomlátky
Martin Král Vedoucí MH SDH Kostomlátky

11 Toto je náš tým 

12

13

14 A nyní náš tým představím 
Tereza Hamáčková Velitelka útoku CTIF

15 Štěpánka Vilgošová Levý proud

16 Michaela Košnářová Pravý proud

17 Anežka Zborníková Levá pumpa

18 Lucie Pohanková Pravá pumpa

19 Eliška Friedlová Hadice

20 Klára Staňková Hadice

21 Věra Říhová Hadice

22 Tereza Ševčíková Hadice

23 Magdaléna Špásová Náhradník

24 Lucie Jirásková Náhradník
Autorka prezentace : Anežka Zborníková, členka reprezentačního týmu dívek SDH Písková Lhota


Stáhnout ppt "SDH Písková Lhota."

Podobné prezentace


Reklamy Google