Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Drahokamy.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Drahokamy."— Transkript prezentace:

1 Drahokamy

2 Diamant Nejtvrdší minerál a třetí nejtvrdší látka vůbec. Soustava je krychlová. Tvrdost je 10. Má bílý vryp a diamantový lesk. Vzniká v zemské kůře za vysokých teplot a tlaků v ultrabazických vyvřelinách. Hmotnost diamantů se udává v karátech. Barva chemicky čistého diamantu je bezbarvá, ale s příměsí různé odstíny barev. Přírodní diamanty se průmyslově těží ve velkých povrchových dolech nebo podmořskou těžbou ze splavenin. Významná světová naleziště jsou v Jížní Africe, Namibii, Rusku, Austrálii, Kanadě, Indie, Brazílie.

3 Rubín Soustava je šesterečná.Barva je červená.Má bílý vryp a diamantový lesk.Tvrdost je 9.Světová naleziště jsou v Africe, Asii, Austrálii, na Madagaskaru atd.Rozpouští se v kyselinách a má velkou tepelnou vodivost. Rubín, manikja, byl dle Indů králem mezi drahokamy, darujícím životní sílu a sexuální plodnost, lék na srdce a slabosti.

4 Smaragd Soustava je šesterečná.Barva je zelená. Smaragd je odrůda berylu. Za svoji sytě zelenou barvu vděčí obsahu chrómu ve struktuře. Tvrdost je 7,5 – 8. Má bílý vryp a skelný, matný lesk.Světová naleziště jsou v Rusku, Rakousku, Egyptě atd. Využití smaragdu je v klenotnictví jako drahý kámen.

5 Opál Soustava je amorfní. Barva je bezbarvá, mléčně bílá, žlutavá,
oranžově červená, zelená(pestrobarevná). Má bílý vryp a skelný až voskový lesk. Tvrdost je 5,5 – 6,5. Jeho odrůdy jsou drahý opál, ohnivý opál, dřevitý opál, nebo keříčkovitý opál. Předpokládá se, že opály vznikají za zvýšených teplot a tlaků. Světová naleziště jsou v Austrálii, Mexiku a na Slovensku. Opály se využívají především v klenotnictví pro šperkařské účely. Jsou jimi osazovány prsteny, náhrdelníky a další.

6 Safír Je to monokrystal.Soustava je trojklonná. Barva je modrá, růžová, žlutá, zelená, bílá nebo mnohobarevná. Má bílý vryp a skelný lesk.Tvrdost je 9. Světová naleziště jsou v Austrálii, Asii, Thajsku, na Laosu, na Madagaskaru. Jsou spojeny s mnoha legendami, mystickými zkušenostmi, léčebnými silami. Napodobeniny safíru mohou zmást i velké odborníky.

7 Polodrahokamy

8 Křemen Soustava je klencová. Barva je různá.Má bílý a šedý vryp a
skelný až voskový lesk. Jeho odrůdy jsou ametyst, záhněda, růženín, citrín aj. Tvrdost je 7. Křemen vzniká z magmatu. Naleziště jsou skoro všude, protože je to rozšířený minerál. Je využíván v přístrojích, které měří čas.Dále je využíván v radiotechnice. Křemen se ve velkém množství těží jako součást písků a štěrků, často se těží na speciální slévárenské a nebo sklářské písky.

9 Topaz Soustava je kosočtverečná. Barva je čirá, medová a vínově žlutá.
Má bílý vryp a diamantová lesk. Tvrdost je 8. Jeho odrůdy jsou pyknit, zlatý topaz, brazilský rubín, modrý topaz. Rozpustnost v horké H2SO4. Využívá se na brusné prášky a pasty a jako ozdobný, drahý kámen. Světová naleziště jsou v Česku, Rusku, Norsku, Japonsko, Ukrajina, Slovensko, Brazílie, Mexiko atd.

10 Granát Soustava je krychlová. Barva je podle odrůd. Má bílý vryp s barevným nádechem a skelný, matný, hedvábný lesk. Tvrdost je 6,5 – 7,5. Technické užití: řezné, brusné a vrtné nástroje. V klenotnictví některé odrůdy jako drahý kámen.Vyskytuje se v Česku, Tanzánii, Rusku, J.Africe, na Madagaskaru, na Srí Lance atd. Muzeum českého granátu se nachází v městě Třebenice, kde se i poblíž těží.

11 Tyrkys Soustava je trojklonná. Barva je podle odrůd. Má bílý až
nebesky modrý vryp a voskový až porcelánový lesk. Tvrdost je 5-6. Vznikl druhotným srážením z vod obsahujcích měď, hliník a fosfor a to v sedimentech, především v pískovcích nebo ve vulkanitech, bohatých na Dutiny.Světová naleziště jsou na Sinajském poloostrově, Novém Mexiku, Arizoně a Nevadě. Nebarví plynový plamen zeleně - díky této reakci je možné snadno odlišit napodobeniny.

12 Nefrit Soustava je amorfní. Barva je světle šedá, zelená i bělavá. Tvrdost je 6 – 7.Světová naleziště jsou na Apeninách, v Alpách a na Halzu. Má diamantový lesk. Pomáhá tělu léčit se, přičemž působí na nefyzické problémy, jež nemoc způsobily, léčí ledviny, močový měchýř, srdce, žaludek, kyčle, slezinu, detoxikuje, obnovuje buněčný a kosterní systém, zvyšuje plodnost, pomáhá při porodu.

13 Turmalín Soustava je klencová. Barva je různá podle odrůd. Má bílý vryp s barevným nádechem a skelný lesk. Tvrdost je 7 – 7,5. Je velmi rozšířený. Je nerozpustný v kyselinách. V elektrotechnice, barevné odrůdy jako drahokamy. Bezbarvé se dříve používaly také v optice – brousily se z nich čočky.Pyroelektrický a piezoelektrický. Zahříváním a třením se konce krystalů nabíjejí opačným elektrickým nábojem.

14 Zirkon Soustava je šesterečná. Barva je rozmanitá. Má diamantový lesk. Jeho odrůdy jsou hyacint, jargon, starlit. Je důležitým zdrojem chemického prvku zirkonia, pěkně zbarvené odrůdy se díky jeho vysokému lomu světla používají ve šperkařství.Výroba keramiky, žáruvzdorných cihel. Zirkon se vyskytuje ve vyvřelých hlubinách, v usazených horninách a náplavech. Je radioaktivní. Světová naleziště jsou v Česku, Rusku, Norsku, Mexiku a Japonsku.

15 Použité zdroje

16 Ztvárnil Dušan Homolka


Stáhnout ppt "Drahokamy."

Podobné prezentace


Reklamy Google