Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Studijně-poznávací návštěva Ankary –

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Studijně-poznávací návštěva Ankary –"— Transkript prezentace:

1 Studijně-poznávací návštěva Ankary 24.11. – 2.12. 2010

2 Ankara Ankara je od roku 1923 hlavním městem Turecka
Nachází se ve východní části Malé Asie Má 4,786 milionu obyvatel a je druhým největším městem Turecka (největší je Istanbul)

3 Náš program Návštěva Provincial Health Directorate of Ankara s prezentací oddělení služeb pro katastrofy a oddělení záchranné služby. Návštěva centra a ředitelství záchranné služby s ukázkou sanitních vozů a jejich vybavení.

4 Program 26.11. Návštěva nemocnice Etlik Ihtisas
Prezentace organizace nemocnice, sesterské práce a vedení nemocnice. Návštěva oddělení ARO, JIP, ORL a Fyzioterapie

5 Zdravotnictví v Turecku
Zdravotnictví v Turecku je až na některá specifika srovnatelné se zdravotnictvím v České republice. Zdravotnická zařízení jsou vybavena moderními přístroji a systém práce zdravotních sester a lékařů je podobný jako u nás.

6 Nemocnice ETLIK IHTISAS
Řiditel nemocnice: Doc. Dr. Murat Bozkurt Nemocnice má 401 lůžek. Pracuje v ní 258 doktorů a 294 sester. Celkem 800 pracovníků.

7 Posezení s ředitelem nemocnice

8 A celá skupina

9 Služby nemocnice Nemocnice poskytuje celou řadu chirurgických, laboratorních a radiologických služeb včetně ambulancí např. rodinné lékařství, výživa a dietní poradenství

10 Oddělení nemocnice dětské a vnitřní lékařství
hrudní, břišní a kardiovaskulární chirurgie ORL, neurologie, gynekologie, psychiatrie, kardiologie, neurologie, urologie, ortopedie, neurochirurgie Ale také oddělení se zvláštním režimem JIP a ARO.

11 Práce sester Sestry pracují 16-ti hodinové (noční) a 8 hodinové (denní) směny a poté mají vždy 4 dny volna. Na standardním oddělení bývá přes den až 6 sester, z toho jedna vykonává jen administrativní práci.

12 Vzdělání sester Zdravotní sestry mohou nastoupit do zaměstnání po dokončení 4letého studia na střední škole, ale mohou také dále studovat na 2leté nástavbě. Na praxi chodí studentky 3x týdně a pracují pod vedením sestry, která má na starosti speciálně studentky.

13 Sesterna

14 Katetrizační sál

15 Vozíček pro přepravu pacientů po nemocnici

16 ARO, JIP ARO má celkem 9 lůžek a z toho 2 jsou na izolaci.
JIP - jednotka intenzivní péče poskytuje ošetření až 9 pacientům. Pracuje tu 5 sester na denní směnu a 3 sestry na noční směnu. Ve službě jsou vždy 2 lékaři. Toto oddělení má otevřené prostranství a sestry se zdržují za pracovním pultem, kde jsou v přímém kontaktu se všemi pacienty.

17 Před vstupem na ARO

18 Zajímavosti Na každém oddělení je kolem 10 pokojů po 2 až 3 lůžkách plus 1 nadstandardní pokoj. Pacienti si s sebou do nemocnice berou své vlastní oblečení, které si zde mohou vyprat v pračce, která je na oddělení k dispozici Staniční sestry mají každá svou vlastní kancelář.

19 Zajímavosti V nemocnicích nepracuje žádný pomocný personál jako např. sanitárky, ošetřovatelky apod. V nemocnici funguje tzv. strážní služba, která podává informace návštěvníkům nemocnice

20 Pojištění a platba od roku 1982 je v turecké ústavě zákon o zdravotním pojištění, takže všichni mají státní pojištění (obdoba všeobecné pojišťovny), pokud chce někdo nadstandardní péči volí si soukromou pojišťovnu. 90% zdravotní péče je tedy bezplatné.

21 Návštěva Ankary byla krásným zážitkem i zkušeností
Vypracovaly Pavla Lukasová Radka Kvíčalová Zdenka Minaříková Monika Snozová


Stáhnout ppt "Studijně-poznávací návštěva Ankary –"

Podobné prezentace


Reklamy Google