Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Amantciems malý ráj z Lotyšska.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Amantciems malý ráj z Lotyšska."— Transkript prezentace:

1 Amantciems malý ráj z Lotyšska

2

3 Amantciems najdete 80 km od hlavního města Lotyšska Rigy a 12 km od města Casis (20 ooo obyvatel).
V neporušeném a krásném přírodním prostředí vzniklo a ještě pokračuje výstavba unikátního obytného sídliště. To rychle vzbudilo pozornost nejen architektů, ale i široké veřejnosti: V Lotyšsku se něco děje!

4

5

6 Hlavní ideou tvůrců projektu byl pokus o syntézu současných nároků na bydlení se vším komfortem v neporušeném a jedinečném přírodním prostředí. Toto prostředí je pak všude a ve všech ohledech akcentováno jako“conditio sine qua non“ (podmínka bez které nelze) a je jedním z úhelných kamenů Pravidel soužití v komunitě Amatciems.

7

8 Každý dům je ale začleněn do krajiny tak, aby měl své soukromí.
Domy jsou umístěny tak, aby kolem nich byl dostatek volného prostoru s výhledy na les, louky, vodu, oblaka. Tyto prvky se tak mohly stát trvalou součástí obytného prostoru. Každý dům je ale začleněn do krajiny tak, aby měl své soukromí. Protože u nich nejsou ploty, lesní zvířena může používat tuto krajinu stejně jako tomu bylo dříve a přicházívá proto až k domům. Za samozřejmé se tu považuje maximální ohled na původní faunu i flóru okolního prostředí.

9

10

11

12 Protože výraznou krajinnou dominantou jsou tu rozsáhlé plochy
kvalitní čisté vody, je její ochraně věnována velká pozornost. Podrobně se tu mj. upravuje i rybářská činnost, práva i povinnosti obyvatel-rybářů. Protože všichni obyvatelé komunity se jednoznačně vyslovili pro nerušené a čisté prostředí, jsou na vodních plochách zakázány jakékoliv motorizované plavební prostředky.

13

14

15 Každá parcela je napojena na inženýrské sítě, včetně optického kabelu.
Domy, které v Amatciems jsou na parcelách o velikosti 0,4 ha až 1,5 ha, mohou být max. jednoposchoďové, na výběr má zájemce ze tří doporučených typů. Má však i možnost se rozhodnout pro individuální projekt, pak je však vázán pravidly komunity. Např. dům nesmí rušit přírodní prostředí a soukromí jiných majitelů domů, narušovat přírodní, zejména pak vodní zdroje a jakožto součást sídliště s jednotným stylem musí mít „Zvláštní stavební povolení“ Amatského okresu. Každá parcela je napojena na inženýrské sítě, včetně optického kabelu.

16

17

18

19

20

21

22

23 Doporučené typy domů: dům s dřevěnou konstrukcí, dřevěný srub, zděný dům.
Doporučená střešní krytina: přírodní rákosina, dřevěné hobliny, pálené tašky nebo speciální cementové tašky.

24

25

26

27

28

29

30

31

32 V domech komunity Amatciems není dovoleno provozovat veřejnou náboženskou, kultovní a politickou činnost, dále bary, diskotéky, taneční kluby, kasina, herny, herní automaty a organizování jiných zábavných činností podobného charakteru. Obdobně není dovoleno v nich provozovat obchody, veřejné služby, jakoukoliv výrobní činnost nebo činnost spojenou s nadměrným hlukem či zápachem.

33

34

35 Překvapivě rozsáhlá pasáž o chování domácího zvířectva v Pravidlech soužití plně respektuje práva majitelů domů v této oblasti, ale současně podrobně upravuje i jejich povinnosti z toho vyplývající. Jde zejména o ohled na ostatní obyvatele komunity a životní prostředí komunity. Není jen restriktivní – převažuje řada zajímavých opatření, která chovatelům vycházejí značně vstříc, protože tak chtějí současně chránit zájmy ne-chovatelů. Snad je to náznak, jak se v budoucnu může vyvíjet tento problém zejména v městských komplexech jinde. .

36

37

38

39

40

41

42 Pravidla komunity neobsahují zákaz plotů kolem jednotlivých domů
Pravidla komunity neobsahují zákaz plotů kolem jednotlivých domů. Je tu pouze doporučení, že by se tak mělo stát z vážných důvodů po bedlivém uvážení. Domy v Amatciems však ploty nemají, s výjimkou několika usedlostí v těsném sousedství jezer. Ploty (nízké, dřevěné) jsou tu z bezpečnostních důvodů kvůli malým dětem. Vpravo je muž, jemuž autor prezentace vzdává hold jakožto tvůrci „malého ráje v Lotyšsku“ Aivars Zvirbulis. Níže pak hold: Una forma natural de la vida, un proyecto único, una obra maestra de un genio ecológico, el Sr. Aivars Zvirbulis, que piensa que la vida urbana es una pérdida de tiempo. Aivars Zvirbulis

43

44 Fin Amatciems es una comunidad residencial, pero
se siente más como una reserva natural. Fin Muchos arquitectos famosos ya han reconocido Amattsiems un monumento cultural del futuro.


Stáhnout ppt "Amantciems malý ráj z Lotyšska."

Podobné prezentace


Reklamy Google