Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible"— Transkript prezentace:

1 Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible
Bible v mém životě Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible Úvod

2 Recept č.1 – Rozjímavá četba
1. Modlitba k Duchu svatému (modlitba vlastními slovy, naučená, z kancionálu nebo jiná vhodná). 2. Pozorně čtu zvolený úryvek Písma – většinou ne delší než jedna kapitola. 3. Mohu se vrátit k místům, která mě zaujala nebo oslovila, a tato místa si zopakovat i několikrát, přemýšlet o nich a modlit se nad nimi. Pokud mám vlastní Bibli, je osvědčené si daná místa také podtrhat nebo zvýraznit.

3 Recept č.1 – Rozjímavá četba
4. Některou z vět Písma se mohu naučit zpaměti nebo si ji opsat, aby mne provázela v následujícím dni nebo i ve dnech dalších. Takovou větu se mohu modlit podobně jako růženec: stále znovu si ji opakovat při práci, na cestách, ve chvílích ztišení... Je to prostředek k tomu, aby dané slovo zapustilo hluboké kořeny v mém srdci. Východní křesťané znají tzv. Modlitbu Ježíšovu, tedy stálé opakování věty: Pane Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nade mnou hříšným.

4 Recept č.1 – Rozjímavá četba
5. Na závěr zakončím meditaci krátkou modlitbou (P.Petr Karas) Důležitá poznámka: Modlitba by neměla být kratší než 5 minut Kdo věnuje alespoň 20 minut denně rozjímání , tomu zaručuji nebe Sv. Terezie

5 Recept č.2 - Parusia Parusia (také paruzie) je den druhého příchodu Ježíše Krista na konci věků. Parusií se završí dějiny lidstva i celého vesmíru. Lidi, živé i mrtvé, bude čekat Poslední soud, na němž se rozhodne, zda se budou navěky podílet na Božím království, nebo budou na věky zatraceni. (Wikipedie)

6 Recept č.2 - Parusia Presentatio : Vstoupit do Boží přítomnosti
Adoratio: Klanění, Díkuvzdání Reconciliatio: Smíření, odpuštění Unitatio: Sjednocení Silentio: Ztišení Irrogatio: Návrh, předsevzetí Actio: Uskutečnění

7 Recept č.3 – Tištěné pomůcky
Vydává Biblická jednota Praktická pomůcka pro čtení Bible Ekumenický rozměr Každý den úvaha na biblický text Co tři měsíce nová Cena 50,- Kč skutečný

8 Recept č.3 – Tištěné pomůcky
Vydává Arcibiskupství pražské -dvojlist Nedělní čtení a rozjímání Texty k rozjímání na další týden Žádejte u svého faráře

9 Recept č.3 – Tištěné pomůcky
Vezmi a čti Týden s Božím slovem Vydává brněnská diecéze Důkladný rozbor nedělního evangelia Zdarma k dispozici v pdf formátu

10 Recept č.4 - Internet K a ž d o d e n n í m o d l i t b a
o n l i ne       Připravují irští jezuité P O  S  V Á T N Ý  P R O S T O R Zveme Vás ke vstupu do "posvátného prostoru" a nabízíme Vám několik minut modlitby. Nechte se vést prostřednictvím obrazovky při meditaci nad biblickým úryvkem, který jsme vybrali pro dnešní den.

11 Recept č.4 - Internet Modlit se před obrazovkou počítače se může zdát divné. Zvláště když jsou kolem nás lidé a rozptyluje nás hluk. Ale Bůh je všude a neustále se snaží navázat s námi kontakt; i v těch nejnepravděpodobnějších situacích. Uvědomíme-li si tuto skutečnost, můžeme se postupně při troše praxe naučit modlit kdekoli!

12 Recept č.4 - Internet Šest etap zahrnuje přípravu těla, mysli a kulminují rozjímáním nad úryvkem z Písma. Jde o následující etapy: Boží přítomnost Vnitřní svoboda Vědomí prožitých chvil Slovo Rozmluva s Ježíšem Závěr modlitby

13 Recept č.4 - Internet Boží přítomnost Uvědomím si, že právě teď, jak zde sedím, na mě Bůh s láskou pohlíží a dává mi život. Chvíli o tom uvažuji. Vnitřní svoboda Poprosím Boha o pomoc, abych se uvolnil, osvobodil od roztržitosti a starostí, otevřel se mu v této chvíli modlitby a naučil se více jej milovat a lépe mu sloužit.

14 Recept č.4 - Internet Vědomí prožitých chvil Dobře vím, že Bůh mě má rád a neklade si k tomu žádné podmínky. Mohu si dovolit být k sobě upřímný. Jaký byl uplynulý den a jak se cítím v této chvíli? Otevřeně vypovím své pocity Pánu. Slovo Bůh promlouvá ke každému z nás zvláštním způsobem. Chci zaslechnout jeho hlas. Přečtu si několikrát celý text, pak naslouchám.

15 Recept č.4 - Internet Lk 1, Anděl Gabriel byl poslán od Boha do galilejského města, které se jmenuje Nazaret, k panně zasnoubené s mužem jménem Josef z Davidova rodu a ta panna se jmenovala Maria. Anděl k ní vešel a řekl: "Buď zdráva, milostiplná! Pán s tebou!" Když to slyšela, ulekla se a uvažovala, co má ten pozdrav znamenat. Anděl jí řekl: "Neboj se, Maria, neboť jsi nalezla milost u Boha. Počneš a porodíš syna a dáš mu jméno Ježíš. Bude veliký a bude nazván Synem Nejvyššího. Pán Bůh mu dá trůn jeho předka Davida, bude kralovat nad Jakubovým rodem navěky a jeho království nebude mít konce." Maria řekla andělovi: "Jak se to stane? Vždyť muže nepoznávám." Anděl jí odpověděl: "Duch svatý sestoupí na tebe a moc Nejvyššího tě zastíní. Proto také dítě bude nazváno svaté, Syn Boží. I tvoje příbuzná Alžběta počala ve svém stáří syna a je už v šestém měsíci, ačkoliv byla považována za neplodnou. Vždyť u Boha není nic nemožného." Maria řekla: "Jsem služebnice Páně; ať se mi stane podle tvého slova." A anděl od ní odešel.

16 Recept č.4 - Internet Co mi říkáš, Pane?
Rozmluva s Ježíšem Co se ve mně hýbe, když se modlím? Je to útěcha, jsou to obavy, zůstávám chladný? Představím si Ježíše, jak tu stojí či sedí se mnou a vypovím mu své pocity. Závěr modlitby Sláva Otci i Synu i Duchu Svatému, jako byla na počátku i nyní i vždycky, až na věky věků. Amen.

17 Recept č.4 - Internet Neexistuje ideální recept na osobní četbu Písma svatého. Osobní modlitba nad Písmem vyžaduje tvořivost. Je to vždy dílo Ducha svatého. Hledejte v modlitbě nové cesty, kterými vás Bůh chce vést. Děkujeme bratři jezuité.

18 Recept č.5 – bible do mobilu
Bible speciálně pro iPhone a navíc včetně několika kvalitních českých překladů - projekt PocketSword. Mezi dostupnými překlady Bible je i ekumenický překlad. Pro komunikátory se systémem Android speciální program CadreBible. V telefonech se systémem Symbian je možné použít zajímavý a nadějný program SymbianBible. Velkou výhodou tohoto projektu je možnost používat překlady z programu PalmBible+ včetně několika kvalitních českých překladů.

19 Recept č.5 – bible do mobilu
Pro zařízení s operačním systémem Windows Mobile existuje velmi pěkný program Pocket e-Sword. Do programu lze nahrát Bible v angličtině, francouzštině, ruštině, němčině, polštině, italštině, latině a dokonce i Nový zákon řecky. V češtině je k dispozici ekumenický překlad i překlad KMS. V mobilních telefonech s podporou platformy JAVA (drtivá většina přístrojů) se osvědčil program "Bible do mobilu", popř. "BiblePhone.net".

20 Recept č.6 - Bonus Jste zapřísáhlí modernisté?
Rozumíte anglicky,portugalsky, španělsky, nebo polsky? Neobejdete se bez mobilu, nebo mp3 přehrávače? Pořád musíte mít v uších sluchátka? Nemáte čas na modlitbu? Chcete využít každé vteřiny, např. při cestě do školy, či na tréning? Pak je tady pro Vás záchranný padák!

21 Recept č.6 - Bonus http://www.pray-as-you-go.org
Denní chvíle modlitby vytvořena pro mp3 přehrávače Pomůže ti v modlitbě, když cestuješ do práce, do školy, nebo se vracíš domů.

22 Recepty na osobní četbu Bible


Stáhnout ppt "Jak ke mně Bible promlouvá? Recepty na osobní četbu Bible"

Podobné prezentace


Reklamy Google