Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název OP OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Inovace a individualizace výuky na OA a HŠ Šablona III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_07_EKO_363_Jan Druh učebního materiálu Prezentace Autor Ing. Lenka Janovská VY_32_INOVACE_07_EKO_363_Jan

2 Vzdělávací obor, pro který je materiál určen Hotelnictví Předmět Ekonomika Ročník 3. Název tematické oblasti (sady) Zásobovací, výrobní a odbytová činnost v gastronomických zařízeních z ekonomického pohledu Název vzdělávacího materiálu Ekologické chování v gastronomických zařízeních Anotace Ekologické myšlení by mělo být v gastronomických provozech samozřejmostí, protože dopady hotelového odvětví na životní prostředí stále rostou. Prezentace se snaží nastínit alespoň některé možnosti ekologického chování, které může gastronomické zařízení používat. V prezentaci je poukázáno i na některé negativní jevy. Pozitiva by však měla převládnout a měla by se vyplatit v delším časovém období nejen ekologicky, ale i ekonomicky. Zhotoveno, (datum/období) Listopad 2013 Ověřeno 5. prosince 2013

3

4 Ekologie v hotelu, restauraci..?!  chování gastronomických zařízení ovlivňuje životní prostředí  ekologické zásady může uplatňovat každý sám, ale i restaurace nebo hotel → snížení zatížení ŽP  PROČ  PROČ?  kladný vztah k ŽP  dobrý nástroj Public Relation  snížení nákladů – voda, energie

5 Otázky??? Co se děje s odpadem? Nakupujete recyklované výrobky? Je personál veden k úspoře vody? Mohou hosté třídit odpad? Třídíte odpad? Vypínáte elektrické spotřebiče, které nepoužíváte? Nakupujete regionální výrobky?

6 Zapojení zaměstnanců  ideální je motivovat a zapojit přímo zaměstnance  zaměstnanci by měli být informováni o ekologickém chování, jeho výhodách pro gastronomické zařízení, pro ně samotné i pro ŽP

7 1) Ubytování  třídění odpadu již na hotelových pokojích  systém sbírání a praní ložního prádla a ručníků – př.: prát jen ručníky na podlaze nebo jiný systém, který bude fungovat mezi zákazníky a personálem – dostatečně zákazníky informovat!  při nízkém obsazení používat pouze určitá podlaží/části hotelu  při úklidu šetřit vodou

8  upřednostňovány jsou úklidové prostředky bez fosfátů  využívání CFC nebo LED žárovek ve veřejných prostorách hotelu  vybízet hosty k šetrnému chování: šetření vodou – cedulky v koupelně  dávkovače do koupelen

9 2) Stravování  třídit odpad ihned při vzniku  omezit používání nízkoobjemových balení ( jednoporcové výrobky – máslo, marmeláda, mléko do kávy )  využití biologicky odbouratelných materiálů místo plastových  zapínat pouze zcela naplněnou myčku  vypínat nepoužívaná el. zařízení

10  nakupovat regionální potraviny  nákup přímo od výrobce  vařit co nejvíce bezezbytkově  omezit prodej nápojů v PET obalech  používat pitnou kohoutkovou vodu – například džbány na stolech

11 3) Údržba  pravidelné kontroly vodovodních kohoutků a odpadů  instalace úsporných žárovek  klimatizace a topení funguje pouze při zavřených oknech  vypínat světla, která nejsou používána  nepoužívané spotřebiče zcela vypojit ze sítě – nepoužívat režim stand-by  neošetřovat chodníky solí – používat písek nebo štěrk

12  časový nebo pohybový snímač pro osvětlení  solární zařízení  izolace  dobrá účinnost kotelny  opětovné použití tepla z chladících zařízení a klimatizace  opětovné využití mírně znečištěné vody (šedá voda)  mechanické čištění odpadů, kontrola filtrů v odpadech  sběr a podpora recyklace hliníku – folie, tácky

13 4) Administrativa  papír používat oboustranně  omezit letáky a tisk zbytečných dokumentů  separovat papírový odpad  využívat přirozeného světla

14 Nevýhody ekologického gastronomického zařízení  technicky náročné zavádění některých opatření do provozu hotelu – ideální přemýšlet ekologicky již při stavbě – směřovat stavbu na jih/jihozápad; ne příliš členitá budova; dokonalá izolace  finanční náročnost investic do technologií  náročnost některých technologií na prostor  nutnost naučit personál i hosty chovat se ekologicky  pomalejší návratnost vložených investic

15 Značky a certifikáty Ekologicky šetrná služba  český certifikát  součást programu Česká kvalita  poskytovatelé služeb, kteří jednají v souladu se zásadami ochrany ŽP a s ohledem na zdraví svých zákazníků  hotely, kempy, pensiony CENIA, Česká informační agentura životního prostředí MŽP ČR

16 Značky a certifikáty Ekoznačka EU The Flower (EU Ecolabel)  certifikát pro celou EU  přísné podmínky a pravidelné kontroly  některé hotely a pensiony certifikaci získaly, ale pak ji opustily

17 Použitá literatura a zdroje: SMETANA, František a KRÁTKÁ, Eva. Podnikání v hotelnictví a gastronomii pro střední a vyšší hotelové školy. 1. vyd. Praha: Fortuna, s. ISBN LIDINSKÁ, Markéta. Myslete ekologicky, neprohloupíte. Hotel & spa Management. 2012, roč. VI., č. 12/2012, s. 50. ISSN Materiály jsou určeny pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název."

Podobné prezentace


Reklamy Google