Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Střední Asie.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Střední Asie."— Transkript prezentace:

1 Střední Asie

2 Poloha

3 Kazachstan Kyrgyzstán Tádžikistán Uzbekistán Turkmenistán Kaspické moře

4 Výhody Nevýhody Aralské jezero vysychá. Neúrodná půda.
Velké prostory pro chov ovcí. Nerostné bohatství.

5 Kazachstán Největší stát v stř. asii. Velké zásoby ropy.
rozloha : km 2 počet obyvatel : 18,5 mil. (2010) - hlavní město : Astana -etnické složení: Kazaši (44,3%), Rusové(25,8%), Ukrajinci(5,1%), Němci(3,3%), -Uzbekové (2,2%) náboženství: Sunnité(50%),Křesťané(50%)-Rus.Ort.církev-44%,Protestanti-4%,ostatní 4% Největší stát v stř. asii. Velké zásoby ropy. Nerostné bohatství.

6 Turkmenistan Nerostné bohatství. rozloha: 488100 km 2
počet obyvatel: hlavní město : Ašchabád etnické složení: Turkmeni (73%), Rusové (10%), Uzbekové (9%), Kazaši (2%)  -náboženství:sunnitský islám (87%), východní pravoslaví  Nerostné bohatství.

7 Tádžikistán Produkce vlny. rozloha: 143100km 2
počet obyvatel:6,4 mil(1999) hlavní město: Dušanbe etnické složení: Tádžikové(62,3%),Uzbeci(23,5%), Rusove(7,6%),Tataři(1,4%), Kyrgyzové(1,3%), ostatní (3,9%) náboženství:Sunnité, Šiité, Ismallité,Rus.prav.církev Produkce vlny.

8 Kyrgyzstan rozloha:198500 km 2 Hlavni město:Byškek
počet obyvatel: (1998) etnické složení: Kyrgyzové (56%), Rusové (19%), Uzbekové (13%) náboženství: sunnitský islám (70%), pravoslaví, buddhismus Zemědělství se závlahovými systémy. V době Sovětského s. produkoval zejména vlnu.

9 Uzbekistán rozloha: 447400 km 2 počet obyvatel: 24756 ob.
hlavní město:Toškent etnickésložení:Uzbekové(71,4%),Rusové(8,3%),Tádžikové(4,7%),Kazachové(4,1ˇ),Tatři(2,4%),Karakalpakové(2,1%)aj. náboženství: sunnitský islám (88%), východní pravoslaví (9%)  Největší vývozce bavlny. Intenzivní zemědělství se závlahovými systémy.

10 Pohoří a Nížiny nejvyšší bod- Mount Everest (8848, někdy 8850)
-leží v nejvyšším pohoří Asie-Himaláje -pokryt ledem -australan Edmund Hillary stanul 1.na této hoře -zemřelo tu hodně lidí -na hranici Nepálu a Číny (plný vrchol najdete v Nepálu) -Čomolungma(Čínsky),Sagarmathá(nepálsky) -nejvyšší pohoří-Himaláje -nejvyšší pohoří světa - je to vůbec nejmladší pohoří na světě -další nejvyšší hory Himalájí jsou Kanchenjunga (8586) a Lhoste (8516) -ledopád -další velká pohoří-Ťan-Šan,Pamir, -nížiny-turanská níž.-největší níž. V cen.A. -uvnitř je aralské jezero do něhož vtékají řeky Amudarja a Syrdarja

11 Vodstvo jezera- Balkaš hloubka 26 m, Syk-Kol
-kaspické moře je největší v Asii Aralské jezero- -toto jezero které bylo 4 největší na světě a téměř vyschlo - lodě už se z tohoto jezera nikdy nedostanou Řeky amudarja a sydarja do něj vtékájí -teď bažiny -řeky-Amudarja-Je 1 415 km dlouhá -Průměrný průtok, 2000 m³/s -využívá se pro zavlažování -Vytéká z himalájí a ústí do aralského jezera-40 m hloubka¨ -Syrdarja-dlouhá 2 212 km, povodí 219 000 km². Ústi do Aralského jazera. -Ganga-teče z Himalájí v létě se stává hrozbou jelikož sebou z hor přináší rozpuštěny led -Je 2510 km dlouhá. Povodí má rozlohu 1 120 000 km² Chang Jiang,Huang he -vytékají z himalájí

12 Pouště Gobi- -největší v Asii -Rozloha 1 300 000 km²
-Jde o jednu z nejchladnějších pouští, kde se teploty mohou pohybovat mezi -40 °C v zimě až po 40 °C v létě. Průměrné srážky nepřesáhnou 76 mm vody za rok, což řadí poušť mezi jednu z nejsušších oblastí světa; to se projevuje na její obydlenosti, která patří mezi nejnižší na světě. -v severní části této pouště se vyskytuje mytický červ jeho existence však není jistá –Olgoj Chorchoj -Taklamakan-Z RŮZNYCH ZDROJŮ SE DOZVÍME,že znamená „Jakmile vejdeš, není cesty zpět“. Jiné uvádějí „Poušť smrti“, nebo „Místo bez návratu“.

13 Ekonomika Za sovětských dob byl Turkmenistán (Ašchabad) jedno z nejodlehlejších míst SSSR. Dnes se ocitl na styku mezi střední Asií a Blízkým Východem. Pod touto zemí leží miliardy kubických metrů plynu ( zásoby jsou čtvrté největší na světě) a právě díky tomuto bohatství má Turkmenistán všechny předpoklady stát se středoasijským Kuvajtem. V současné době je Turkmenistán považován za nejkrajnější variantu autoritativní vlády. Vládu zde představuje jedna osoba a tou je prezident Saparmurata Nijazov (sám se označuje jako Turkmenbaši Veliký (baši=vládce). Jisté je, že kdyby Turkmenistán neměl tak bohatou surovinovou základnu, jen stěží by Nijazovova politika měla takový úspěch

14 Poloha Střední Asie se rozkládá mezi Kaspickým mořem a velehorskými masívy Pamíru, Ťan-šanu a Altaje. Pamír, označovaný za "střechu světa", dosahuje v Tádžikistánu výšky téměř 7 500m. Území má vnitrozemské, velmi suché podnebí s výraznými teplotními rozdíly. V poušti Karakum bývá v červenci až +50ºC.. V zimě dosahují mrazy v horách -30ºC. Jde o rozsáhlou bezodtokou oblast. Nesprávné hospodaření s vodou Amudarje a Syrdarje vedlo k rychlému vysychání Aralského jezera a k ekologické katastrofě v jeho širokém okolí. Kazaši, Kyrgyzové a Turkmeni v minulosti většinou kočovali se svými stády. Uzbekové a Tádžici byli mistry závlahového zemědělství. Na rozoraných celinách severního Kazachstánu se pěstuje jarní pšenice. Ferganská kotlina v Uzbekistánu a pásmo při Karakumském kanálu v Turkmenistánu patří k nejvýznamnějším bavlnářským základnám světa. V suchých oblastech je rozšířen chov ovcí - na maso, vlnu i perzián ( kožešinu ). Kazachstán těží a zpracovává rudy neželezných kovů také uhlí, ropu i plyn. Důležitým dodavatelem zemního plynu je Turkmenistán.

15 Zpracovali Obyvatelstvo: Jan Nedbal Hospodářství:Mikuláš Heinz
Povrch:Prokop Štěpánek Poloha: Tomáš Vizner Celkové zpracování: Mikuláš Heinz


Stáhnout ppt "Střední Asie."

Podobné prezentace


Reklamy Google