Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"— Transkript prezentace:

1 Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, 335 01 Nepomuk, www.stredniskolaoselce.cz
Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných a odborných předmětů Název sady: Základy technického kreslení Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_03_01 Název DUMu: Význam a úkol výkresové dokumentace, pomůcky pro kreslení Pro obor vzdělávání: L/02 UZD – H/01 Truhlář Předmět: Technické kreslení/Odborné kreslení Ročník: První - UZD-1/T-1 Autor: Milan Sluka Datum:

2 Význam a úkol výkresové dokumentace
Technické kreslení je předmětem, kde se spojuje logické myšlení s prostorovou představivostí a přesností technického vyjadřování.

3 Technické kreslení vede k:
rychlému a správnému čtení technických výkresů, schémat a dalších dokumentů, vypěstování obrazotvornosti a představivosti, porozumění údajům na výrobních technických výkresech,

4 Technické kreslení vede k:
zvládnutí zásad provádění výkresů, zobrazování a kótování, samostatnému vypracovávání přiměřeně složitých technických výkresů a schémat nábytku a kování, práci s technickými normami a jejich využívání při tvorbě výkresů.

5 Pomůcky pro kreslení

6 Kreslící papír Kreslicí kartóny jsou neprůsvitné, tužší a hrubší, mají bílou barvu lze na nich vymazávat pryží. Na lícní straně jsou drsné, na rubové hladké. Kreslí se na ně tužkou i barvami. Při kreslení tužkou je výhodnější hladká rubová strana.

7 Kreslící papír Rýsovací kartóny (kladívkové papíry)jsou bílé, tužší a hladké. Kreslí se na ně přesnější kresby tvrdšími tužkami a tuší. Transparentní papíry (pauzovací) propouštějí světlo a umožňují planografické rozmnožování výkresů. Ke kreslení tužkou papíry s matným povrchem, ke kreslení tuší s hladkým povrchem.

8 Tužky a tuhy Ke kreslení tužkou se používají nejlépe tužky s vyměnitelnými tuhami (versatilky). Tuhy mají různé stupně tvrdosti. Stupeň tvrdosti se označuje číslicemi a písmeny. Pro rýsování jsou vhodné tuhy HB, F, H,2H,3H. Pro kreslení

9

10 Ostřítka na tuhy K zaostřování kreslicích tuh se používají malá nožová ořezávátka Obzvlášť vhodná jsou větší ostřítka s brusným kroužkem a zásobníkem na zachycení grafitového prachu. Velmi jemné špičky lze vytvořit pomocí brousítek s brusným papírem Tužky s vyměnitelnými tuhami Versatil mají ořezávátko na tuhy.

11

12 Mikrotužky Mikrotužky jsou stiskací tužky s tenkými tuhami. Tloušťkou tuhy, např. 0,3 - 0,5 - 0,7 - 0,9 mm Tloušťky jsou dané šířky čárky při kreslení a odpadá zaostřování nehodí se pro výkresy s převážně dlouhými čárami – poněvadž špička se rychle odírá a čáru musíme podle okolností začínat několikrát.

13

14 Technická trubičková pera
Používá se speciální kreslící tuš Vyměnitelné trubičkové hroty barevně odlišeny dle tloušťky čar 0,18 – 0,25 – 0,35 – 0,5 – 0,7 – 1,0 – 1,4 mm Rychlé zasychání, dobrá krycí schopnost a světlostálost Používá se především na pouzovací (transparentní) papír

15

16 Popisovače S plastovým hrotem v kovové trubičce plněné světlostálým a voděodolným inkoustem Nahrazují trubičková pera pro kreslení tuší Vyrábějí se pro tloušťky čar 0,25 mm (označení 0,1) 0'35 mm (označení 0,3) 0,5 a 0,7 mm Vhodné jak ke kreslení na bílé rýsovací papíry, tak na pauzovací papíry.

17

18 Pomůcky pro vymazání Měkké pryže pro vymazávání tužek nesmí špinit a neměly by poškozovat tuš. Pryže tvrdé nebo z plastového materiálu, který obsahuje látky rozpouštějící tuš - pro vymazávání tuše. Ty při vymazávání tuš povolí a odstraní.

19 Pomůcky pro vymazání Nože a žiletky – možnost odstranění čáry tuší vyškrabáním. Opravené místo však musíme opět vyhladit pryží, aby se zde nové čáry nerozpíjely. Vymazávací šablona z kovu slouží k vymazání malých ploch Smetáček k odstranění zbytků pryže

20

21 Kružítka Kružítka slouží k odpichování a přenášení, ke kreslení a konstrukci oblouků a kružnic. Ramena kružidla se musí snadno rozevíratelná a zároveň v jejich kloubu musí být určité tření, zabezpečující jeho nastavení, nebo jsou stavitelné pomocí šroubovice.

22 Kružítka Tuha v kružítku se brousí šikmo a je nastavena asi o 1 mm od vrcholu hrotu. Pro kreslení malých průměrů pod 10 mm používáme šablony nebo nulátko. Do kružítek lze také použít nástavce pro upevnění tužek, popisovačů nebo rýsovacích per.

23

24 Měřítka Jsou určena k nanášení rozměrů.
Používáme dobře uchopitelná měřítka se zřetelně čitelným přesným dělením. Ke zhotovení výkresů zmenšených v určitém měřítku se hodí zejména trojhranná měřítka. Bez přepočítávání zde můžeme změřit nebo přenést různá měřítka pro zmenšování či zvětšování rozměrů.

25

26 Šablony Pro psaní technických písmen – různá velikost/tloušťka čáry např. 3,5/0,35 – 5,0/0,5 mm Kreslení kružnic a oblouků nebo grafických značek.

27

28 Křivítka Jsou to zakřivená pravítka s oblouky nejrůznějších tvarů.
Používají se ke kreslení volných křivek. Jsou pevná nebo tvarovatelná.

29

30 Úhloměr Úhloměr je buď samostatný nebo je součástí trojúhelníku
Slouží k vynášení a měření úhlů

31

32 Pravítka Používáme přímá pravítka nebo trojúhelníky
Přímá (rovná) pravítka o délce 300 – 500 mm – rýsování dlouhých čar Rozlišujeme trojúhelníky s úhly 30˚ - 90˚ - 60˚ a 45˚ - 90˚ - 45˚. Ramena těchto trojúhelníků by měla být dlouhá nejméně 250 mm, abychom jejich pomocí mohli rýsovat i dlouhé čáry

33

34 Rýsovací deska Školní rýsovací desky se vyrábějí ve velikostech:
A x 710 mm, A x 500 mm, A x 400 mm, A x 300 mm. Hotové výkresy se zásadně na rýsovací desce neořezávají, neboť vzniklé rýhy znesnadňují a ovlivňují kvalitu kreslení.

35

36 Příložníky Základní pomůcka pro kreslení na rýsovací desce
Dřevěné a plastové Příložník slouží k rýsování vodorovných čar. Ke kreslení čar, které probíhají kolmo na ně nebo v úhlu 45˚, 30˚, 60˚ a dokonce používáme trojúhelníky.

37

38 Obaly na technické výkresy
Desky Tubusy

39 Na příslušný školní rok
Tématický plán Na příslušný školní rok

40 Zdroj materiálů: HOLOUŠ, Zdeněk; MÁCHOVÁ, Eliška; KOTÁSKOVÁ, Pavla. Odborné kreslení: pro učební obor Truhlář. Praha: Informatorium, 2008, ISBN NUTSCH, Wolfgang a kol. Odborné kreslení: a základy konstrukce pro truhláře. 2. přepracované vydání.Praha: Sobotáles, 2007, ISBN Foto rýsovacích potřeb: AUTOR NEUVEDEN. Potreby-skolni [online]. [cit ]. Dostupný na WWW: < Není –li uvedeno jinak, je autorem tohoto materiálu a všech jeho částí, autor uvedený na titulním snímku.


Stáhnout ppt "Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,"

Podobné prezentace


Reklamy Google