Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad"— Transkript prezentace:

1 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM E-learningové kurzy 2. ČLOVĚK A PES

2 Pes – nejlepší přítel člověka
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM Pes – nejlepší přítel člověka Oddaný, věrný, chápající, provázející člověka tisíce let. Je v každé druhé domácnosti. Proč tedy končí tolik psů bez domova, v útulcích, nebo mnohem hůře – vyhozených, utýraných, či jinak trápených? Co s tím můžeme udělat? Více než si myslíte.

3 ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM

4 Nekupujme štěňata od pochybných množitelů
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM Nekupujme štěňata od pochybných množitelů Těmto lidem nezáleží na zdraví ani budoucnosti odchovaných štěňat, záleží jim hlavně na zisku. Zbylá štěňata většinou utratí nebo vyhodí jako odpad. Denně jsou odhalovány nové případy nelegálních množíren, kde jsou desítky psů drženy v otřesných podmínkách, složitě je zachraňují a pokoušejí se pro ně najít nové domovy.

5 ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM

6 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM Při čtení inzerátu často narazíme na „prodej štěňat bez PP po rodičích s PP“. S největší pravděpodobností existuje v tomto případě nějaký vážný důvod, proč rodiče takových štěňátek nebyli vpuštění do chovu. Může se jednat o vážné zdravotní problémy, ale také o problémy povahové. To už se nám asi nepodaří zjistit.

7 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM Aby pes či fena byli vpuštěni do čistokrevného chovu a mohli tak plodit štěňata s PP, musí splnit chovné podmínky, které si daný klub určuje. Jde o to, aby se do chovu dostávali pouze typičtí jedinci, nevykazující hrubé vady, ale především zvířata vyšetřená na dědičné onemocnění, která se u daného plemene vyskytuje a v neposlední řadě také jedinci s vyrovnanou a neagresivní povahou.

8 ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM

9 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM 2. Čistokrevná štěňata jsou po rodičích s prokazatelným průkazem původu – rodokmenem, zdravotní záznamy, splňují přísná kritéria exteriéru povahy toho určitého plemene a máme mnohem větší pravděpodobnost, že budou zdravá. Běžnou praxí je smlouva o koupi a celoživotní chovatelský servis pro Vaše štěně.

10 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM 3. Rodokmen – průkaz původu - dostanou všechna štěňata ve vrhu v registrovaném chovu – ne jen některá! Ta se pak dělí na standardní – s výstavními a chovnými předpoklady a nestandardní – s malou odchylkou od standardu – například bílou tlapkou, zálomkem na ocásku, odchylkou ve zbarvení apod. Tato jsou výrazně levnější – nehodí se do dalšího chovu, přesto jsou čistokrevná a typickými zástupci plemene.

11 ŽIVO ZA PLOTEM www.zivozaplotem.cz
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM

12 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM Štěňata z registrovaných chovatelských stanic jsou proto nejlepší volbou – není pravda, že jsou přešlechtěná nebo výrazně dražší, u „bezpapíráků“ si můžeme naopak být téměř jisti nemalými budoucími výdaji u veterináře. Výhodou průkazu původu psa je také to, že si můžeme ověřit, zda pes nepochází z úzké příbuzenské plemenitby, což může mít velice negativní vliv na jeho zdraví, ale i psychiku. Známe případy „bezpapírového chovu“, kde jsou navzájem pářeni ti nejbližší příbuzní. Třeba matka se synem, nebo sourozenci navzájem.

13 4. Zvažme možnost vzít si pejska z útulku.
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM 4. Zvažme možnost vzít si pejska z útulku. Najdeme tam všechna plemena i velikosti. Od štěňátek po dospělé pejsky, většinou křížence.

14 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM 5. Většina plemen má své příznivce, své internetové a fb stránky, kde sledují a snaží se pomoci jednotlivých případům pejsků, kteří se ocitli bez domova. Např. Chrti v nouzi, Parson russel rescue – tam můžeme najít svého psího kamaráda.

15 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM 6. Pomoci můžeme i dočasnou péčí o pejsky bez domova, než se pro ně najde trvalý domov, tak si alespoň zkusíme, jak nám to s pejskem jednou půjde. Např. Klub ochránců zvířat Mokrá pomáhá zachraňovat zvířata, kterým hrozí euthanasie.

16 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM 7. Mějme na paměti, že nejrozumnějším řešením, jak zastavit přibývající počet pejsků bez domova, je kastrace. Není pravdou, že zvířeti ubližujeme, naopak, můžeme předejít (hlavně u fen) různým zdravotním komplikacím v pozdějším věku.

17 Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad
ŽIVO ZA PLOTEM Velmi častý je mýtus, že každá fena by měla mít alespoň jednou za život štěňata. Opak je pravdou. Ve volné přírodě si například ve smečce vlků samec vybírá jen ty nejlepší feny, které dál nesou jeho genetickou informaci v potomstvu.

18 „Stáváš se navždy zodpovědným za to,
Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad ŽIVO ZA PLOTEM Na závěr citát od Exupéryho: „Stáváš se navždy zodpovědným za to, cos k sobě připoutal.“ Děkuji za pozornost Svatava Vitulová Koordinátor aktivit


Stáhnout ppt "Základní škola T.G.Masaryka Rajhrad"

Podobné prezentace


Reklamy Google