Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obratlovci -HLODAVCI-

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obratlovci -HLODAVCI-"— Transkript prezentace:

1 Obratlovci -HLODAVCI-
v lidských sídlech

2 Myš domácí

3 Všude, kde jsou lidé, žije myš domácí
Všude, kde jsou lidé, žije myš domácí. Je pravděpodobně nejrozšířenějším ze všech hlodavců. Dorůstá délky cm, ocas je o něco kratší než tělo. Je rozšířena téměř celosvětově a žije volně na polích, v lesích a k nelibosti lidí i v jejich obydlích. Myš domácí je neobyčejně pohyblivé a obratné zvíře, které dokáže snadno běhat i po stěnách. Zkouší žrát vše, na co v domě nebo v jeho okolí narazí, včetně mýdla a svíček. Velké škody působí kolonie myši domácí právě tam, kde je velké množství potravy - více, než stačí sežrat, znehodnotí svým trusem i močí. Tímto způsobem mohou myši i na lidi přenášet různé nemoci, stejně jako střevní parazity včetně tasemnice. Myš domácí je ochlupená šedivou až hnědou teplou a hustou srstí. Ocas je hladký a holý. Myš domácí je převážně noční zvíře. Myš domácí má výborný sluch a čich, který jí pomáhá objevovat potravu a stopy po jiných myších. Za to zrak má velmi slabý. Pro myš domácí je typické společenské chování, tvoří velké kolonie vedené dominantním samcem. Každá kolonie má vlastní teritorium označené pachem moči členů společenství a všichni jedinci jedné kolonie vylučují stejný pach.

4

5

6

7

8 Krysa obecná delší ušní boltce dlouhý tenký ocas

9

10 Krysu, která byla v Čechách dříve velmi hojná, již dnes u nás skoro nenajdeme. Krysa vede téměř výhradně noční život. Vyhledává suché prostředí a velmi často obývá suché a prohřáté půdy například nad chlévy nebo sýpkami. Umí velmi dobře šplhat. Na rozdíl od potkana, který se rád usazuje ve vodních strouhách nebo v kanalizaci, není krysa milovníkem vlhka. Zbarvení krysy je většinou černohnědé, ale vyskytují se také světleji zbarvení jedinci, které můžeme zaměnit s šedohnědým potkanem. Krysa má však větší a tenčí ušní boltce než potkan a navíc je má růžové a téměř průsvitné. Má tenký ocas viditelně delší a než tělo, zatímco u potkana je ocas kratší a tlustší. Krysa má nejraději obilí a obilné produkty. Způsobuje tak velké škody v obilních skladech. Krysa je přenašečem mnoha různých nakažlivých nemocí, například tyfu nebo salmonelózy a je pravděpodobně hlavním hostitelem blechy morové, která ve středověku vyvolala epidemie moru. Největším druhem krysy na světě je krysa rýžová, která žije na Filipínách. Od špičky čenichu po konec ocasu měří sedmdesát až osmdesát centimetrů.

11

12

13 u kořene silný ocas ,kratší než u krysy
kratší ušní boltce u kořene silný ocas ,kratší než u krysy Potkan obecný

14

15 Potkan je hlodavec často zaměňovaný s krysou
Potkan je hlodavec často zaměňovaný s krysou. Základním rozpoznávacím znakem je jeho šupinatý ocas, u kořene nápadně zesílený, který je kratší než tělo. Hlava je zepředu mírně zaoblená, slabě osrstěné ušní boltce jsou krátké. Ve zbarvení hřbetu převládá šedohnědý až hnědý odstín. Potkan se dožívá 3-4 let v laboratorních podmínkách, v přírodě až dva roky. Potkan se rozšířil s rozvojem námořní dopravy z bažinatých oblastí východní Asie do mnoha končin světa. Přestože se začal rozšiřovat později než krysa obecná, větší přizpůsobivostí a schopností žít ve vlhkém prostředí ji na mnoha místech nahradil. Potkan patří mezi jedny z nejinteligentnějších hlodavců v přírodě. Díky přizpůsobivosti a hierarchii potkaních kolonií je schopen přežít i v dnešní době. Díky tomu se stal součástí všech velkých měst, kde snadno najde potravu a vhodné podmínky pro přežití. Nejsilnější pár – zpravidla zakladatelé skupiny – ovlivňují celou kolonii. Naproti tomu jsou ve skupině i zvířata velmi podřízená – mohou to být potomci jiného páru skupiny či staří potkani, kteří jsou terorizováni zbytkem kolonie. Těmto jedincům je také odpírána potrava a například mají funkci "ochutnavače". Potkan je všežravec.

16 Hlodavci výborně šplhají!

17

18

19 Laboratorní potkan

20

21

22

23 potkan krysa

24 myš domácí krysa potkan

25 Obratlovci v lidských sídlech
Hlodavci – škodí člověku - všežravci, přenáší nemoci deratizace – hubení škodlivých hlodavců prevence (=předcházení) – udržování čistoty myš domácí – v domácnostech, ve skladech, malá, velmi rychle se množí potkan – ve sklepích domů, v kanalizaci, mohutný, velmi hojný krysa – na půdách, v sýpkách, dnes vzácně myš, krysa, potkan, potemník, zavíječ – konkurenti člověka - živí se naší potravou na našem území

26 Závěr: Které hlodavce v lidských sídlech znáš? Co je typické pro hlodavce? Čím mohou být člověku nebezpeční? Popiš jednotlivé hlodavce žijící v lidských sídlech – vzhled, prostředí, kde žijí, četnost výskytu, … Vysvětli, co je to deratizace a proč je důležitá. Vysvětli pojem konkurent člověka, jaký je rozdíl mezi parazitem a konkurentem? Uveď 3 příklady konkurentů člověka.


Stáhnout ppt "Obratlovci -HLODAVCI-"

Podobné prezentace


Reklamy Google