Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou."— Transkript prezentace:

1 BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou pokroku lidstva je šíření vzdělanosti a užitečná práce všech občanů ve prospěch celku.

2 „KOHO CHCE BŮH ZNIČIT, TOHO RANÍ ROZUMEM…“
B. Bolzano

3 Bernard Bolzano vystudoval piaristické gymnázim v Praze, které ukončil s výborným prospěchem roku Poté se věnoval studiu matematiky a logiky v tříleté filozofické přípravce, kde přednášel Stanislav Vydra.

4 „VLASTÍ ČLOVĚKA JE TA ZEMĚ, KTERÁ MU POSKYTLA NEJVÍCE DOBRODINÍ A KTERÉ JE ON SCHOPEN PROKÁZAT NEJVÍCE SLUŽEB.“ B. Bolzano

5 František Josef Gerstner
Ve školním roce soukromě studoval zejména matematiku a filozofii a současně navštěvoval přednášky prvního a druhého ročníku na Filozofické fakultě Karlovy-Ferdinandovy univerzity, a to zejména přednášky matematika Františka Josefa Gerstnera. František Josef Gerstner (* 23. února † 25. července 1832)

6 „KAŽDÝ MUSÍ NAHLÉDNOUT, ŽE JE BEZPOČET ZEL, KTERÝMI LIDSKÝ ROD ZAHRNUJÍ NEVĚDOMOST A OMYL A ŽE BY SE NÁM ŽILO NESROVNATELNĚ LÉPE, KDYBY SI KAŽDÝ MOHL OPATŘIT POZNATKY, KTERÉ VE SVÝCH POMĚRECH NEJVÍCE POTŘEBUJE.“ B. Bolzano

7 Přes obrovský zájem o matematiku a filozofii se rozhodl pro studium theologie.
Na podzim roku 1804 se Bernard Bolzano ucházel o místo profesora matematiky na pražské univerzitě, které se uvolnilo odchodem S. Vydry do penze. Přestože při konkurzní zkoušce, která byla na místo vypsána, obstál  velmi dobře, byl tento post udělen staršímu uchazeči - J. L. Janderovi.

8 „AŤ MÁM SEBEVÍC CHYB, JEDNU DOBROU VLASTNOST BY MNĚ MĚLI PŘIZNAT: ŽE OD ČASNÉHO MLÁDÍ AŽ DO DNEŠNÍHO DNE MOJE HLAVNÍ SNAHA SMĚŘOVALA JEN K TOMU, ABYCH PŘISPÍVAL K BLAHU LIDSTVA.“ B. Bolzano

9 Bernard Bolzano se stal knězem a na univerzitu nastoupil o rok později, v roce 1805, kdy přijal místo univerzitního učitele náboženství. V témže roce získal i titul doktora filozofie. V roce 1819 mu bylo znemožněno učit a rok poté byl z učitelského úřadu z rozhodnutí císaře pro své reformátorské názory nakonec suspendován.

10 Od roku 1820 tedy žil Bolzano spíše v ústraní a věnoval se, za podpory svých přátel, především vědecké práci. Období strávil mimo Prahu, v Těchobuzi, kde mimo jiné napsal i svou autobiografii věnovanou Anně Hoffmannové, která o něho od roku 1823 pečovala.

11 „KNIHY JSOU PODOBNÉ DOMOVU, DO KTERÉHO SE VRACÍME I ZA NEJVĚTŠÍ BOUŘKY
B. Bolzano

12 „ZÁKLADNÍM ZÁKONEM MRAVNOSTI JE ZÁKON OBECNÉHO BLAHA…“
B. Bolzano

13 „KDYŽ ČTU ŠPATNOU KNIHU, LITUJI Z CELÉHO SRDCE, ŽE V DNEŠNÍ DOBĚ UŽ UMÍ ČÍST KAŽDÝ.“
B. Bolzano

14 BLAŽIT – TO JE PRAVÝ ÚKOL ČLOVĚKA."
"BÝT ŠŤASTEN SÁM A JINÉ BLAŽIT – TO JE PRAVÝ ÚKOL ČLOVĚKA." B. Bolzano

15 je v Těchobuzi přítomen téměř na každém kroku.
Duch Bolzanova génia je v Těchobuzi přítomen téměř na každém kroku.

16 V budově zámku tento slavný zakladatel moderní matematické logiky žil a tvořil svá vrcholná díla.

17 S kostelem sv. Marka lze spojovat jeho theologickou minulost i jeho roli reprezentanta osvícenského křesťanství.

18 Škola byla vybudována manžely Hoffmannovými z Bolzanova podnětu.

19 Špýchar na okraji Těchobuze měl podle Bolzana sloužit jako obilní záložna pro obyvatele obce. Prakticky se tak zde měly uplatnit Bolzanovy utopické sociálně-politické názory.

20 Studánka nedaleko zámeckého parku, dnes pojmenovaná
po Bolzanovi, byla místem, kam osamělý myslitel chodíval na procházky.

21 Kaple sv.Jana Nepomuckého na místním hřbitově je hrobka Karolíny,
šestnáctileté dcery Hoffmannových, jimž po její smrti Bolzano jako kněz a přítel poskytoval duchovní útěchu.

22 Plodné roky v tichém prostředí Těchobuze věnoval Bolzano studiu matematiky a logiky, úvahám o lidském poznání a přemýšlel o spravedlivějším společenském uspořádání. Svá díla psal německy. O jejich vydávání se starali jeho žáci a přívrženci. Řada jeho děl vyšla až po jeho smrti roku 1848 v Praze, kde strávil poslední léta svého života.

23 Roku 1841 se na doporučení Palackého stal sekretářem matematické a filozofické sekce Královské české společnosti nauk, kde působil do roku 1848. V tomto období se věnoval paradoxům nekonečna a připravil řadu přednášek matematického, geometrického, fyzikálního, filozofického, jazykovědného a estetického zaměření, z nichž některé byly později vydány tiskem. Nevyhýbal se ani politickému dění a problematice národního obrození.

24

25 Vlastní životopis, v němž B
Vlastní životopis, v němž B. Bolzano vylíčil své životní zásady i své pronásledování. Vydal jej bez Bolzanova vědomí jeho žák J. M. Fesl za hranicemi Rakouska


Stáhnout ppt "BERNARD BOLZANO Narodil se 5. října 1781 v Praze v rodině obchodníka italského původu. Byl vychován v duchu josefínského osvícenectví; věřil, že zárukou."

Podobné prezentace


Reklamy Google