Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,"— Transkript prezentace:

1 Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon, HUB Praha, 16.12.2011

2 Vymezení pojmů  Veřejnoprávní subjekt = financovaný více než z 50% z veřejných financí nebo zřízen subjektem veřejného sektoru nebo jím jmenována nadpoloviční většina členů stat. orgánu, bez průmyslové či obchodní povahy  PSI (public sector information – informace veřejného sektoru) = veškeré informace, data a dokumenty vytvořené subjektem veřejného sektoru nebo veřejnoprávním subjektem  Dokument = obsah na jakémkoliv nosiči a jeho jakákoliv část

3 Legislativní prostředí ČR  Direktiva č. 2003/98/EC „o opakovaném (re- use) použití informací veřejného sektoru“ = musí být umožněno nekomerční i komerční využití  V ČR transponována do zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím  Licence – buď se neuplatňuje nebo ano – záruka řádného využití, nezměněné reprodukce, uvedení zdroje,poplatky apod.

4 Povinnost umožnit komerční využití neplatí u:  Dokumentů, ke kterým má třetí strana právo duševního vlastnictví (např. počítačový program)  Tajných dokumentů (dle legislativy)  Dokumentů organizací veřejnoprávního vysílání (ČT, ČR)  Dokumentů v držení vzdělávacích, kulturních a výzkumných institucí, archivů, knihoven (obecně věda a umění)

5 Použití licencí CC u PSI v ČR  Obecně – Směrnice přímo využití CC doporučuje (standardní on-line licence)  U subjektů veřejné správy ČR, které používají licenční politiku (ČSÚ, ČÚZK) v rámci poskytování inf. produktů ke komerčnímu využití, se CC neuplatňují (protože chtějí peníze)ČSÚ  Licenční poplatky nejsou nutné – pak by použití CC mělo smysl. Ovšem neexistuje společná a takto vstřícná licenční politika státu (chce peníze)

6 Příklady použití licencí CC u PSI v ČR Především – Příklady: Weby MF ČR, MZP – BLBOST (NC). Navíc nejednoznačné – vztahuje se k čemu? (obsah, zdrojový kód webu??) – obecný obsah si může každý komerčně využít, jak se mu zlíbí, při zachování BY a NDMF ČRMZP V současné době nejsou žádné klasické PSI (obsah databází, registry, státní mapová díla apod.) v režimu CC – nic by to nesypalo. Tento režim nemá subjekt veřejné správy právo použít u většiny informací (viz výše)

7 Jak by to mělo vypadat (co stát může) - Uveďte autora 3.0 Česko - Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko - Uveďte autora-Nezasahujte do díla 3.0 Česko OSTATNÍ LICENCE (s NC prvkem) JSOU V ROZPORU S DIREKTIVOU (ve 106/1999 Sb. je toto nejasné)

8 Shrnutí  Tam, kde stát u PSI CC využívá, dělá to BLBĚ (nesmí použít NC prvek)  Tam, kde by se CC u PSI využívat mohlo, tak stát (úředníci) nečíní – asi závist - jak někdo vydělává na státem zdarma poskytnutých informací (např. v USA to jde, protože tam si nezávidí)  Teoreticky by prospělo takové CC, kde by byl standardizován licenční poplatek za PSI – např. 1GB = 10Kč (ale to je asi protimluv  )

9 Děkuji za pozornost pekarek.ales@gmail.com


Stáhnout ppt "Aleš Pekárek Ústav informačních studií a knihovnictví, FF UK Současný stav využití Creative Commons v oblasti informací veřejného sektoru ČR CC Salon,"

Podobné prezentace


Reklamy Google