Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace"— Transkript prezentace:

1 7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autor: Ing. Jiří Trefilík Název prezentace (DUMu): 7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Název sady: Technická dokumentace pro 1. ročník Číslo projektu: CZ.1.07./1.5.00/ Datum vzniku: Uvedení autoři, není-li uvedeno jinak, jsou autory tohoto výukového materiálu a všech jeho částí. Tento projekt je spolufinancován ESF a státním rozpočtem ČR.

2 Anotace Záměrem této sady výukových materiálů s názvem „Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo“ je ukázat žákům, kteří se v této oblasti vzdělávají, jak postupovat při zhotovování dokumentace. Jednotlivé DUMy (prezentace) v této sadě popíší postupně tematické oblasti, které jsou probírány v předmětu Technické kreslení na naší SŠ. Konkrétně tato prezentace je zaměřena na technické písmo, druhy čar a měřítka zobrazení.

3 Druhy čar Obrazy součástí kreslíme na výkrese čarami dle ČSN Kromě čar souvislých se používá ještě pomocných čar, např. čerchovaná pro označení osy a čárkovaná pro zobrazení tzv. neviditelných hran. Základní čarou je čára tlustá, kterou se zobrazují předměty na výkrese. Kreslí se jí obrysy a viditelné hrany. Její tloušťka se volí přiměřeně k velikosti obrazu a jeho složitosti i podle měřítka zobrazení. Pro ostatní čáry kromě základní se používá menší tloušťka.

4 Měřítka zobrazení Na strojnických výkresech zobrazujeme součásti různých velikostí. Součásti v jemné mechanice jsou velmi malé, s rozměry řádově od několika desetin milimetru. Naopak součásti a celky v těžkém strojírenství dosahují rozměrů i několika desítek metrů. Proto nemůžeme nakreslit vždy součásti ve skutečné velikosti – v měřítku 1 : 1 . Velké součásti na výkres kreslíme v měřítku pro zmenšení a malé součásti naopak zvětšujeme. Uplatňuje se zásada přednostního zobrazení 1 : 1, pokud je to možné.

5 Pro použití čar na výkrese platí určitá pravidla :
Délka čárek, velikost teček popř. krátkých čárek i velikost mezer u téže přerušované čáry musí být stále stejné. Čáry se křižují čárkami, tečkované tečkami. Čáry vzájemně navazují čárami, tečkované tečkami. Zlomy a ohyby tvoří vždy čárky, u tečkovaných čar tečky.

6 Příklady kreslení čar

7 Příklady kreslení čar

8 Příklady kreslení čar U rovnoběžných přerušovaných a střídavých čar umístěných blízko sebe se mají čáry a mezery, např. vložené obrazové prvky, vzájemně střídat. Místo tenké čerchované čáry lze kreslit tenkou přímou čáru tehdy, je li rozměr obrazu ( kruhu, oválu, čtverce aj.) ve kterém je čára kreslena na výkrese menší než 12 mm.

9 Technické písmo Tvary a rozměry technického písma vychází z normy ISO 3098/1 z roku 1992 a ČSN Výška písmen abecedy je dána dle výkresu. Šíře písmen, mezery a další rozměry jsou uváděny jako poměr odvozený od výšky písma. Užíváme zpravidla písmo typu B – střední šířka, kolmé.

10 Technické písmo dle ČSN

11 Řecká abeceda

12 Měřítka Měřítko pro zvětšení Měřítko skutečné Měřítko pro zmenšení

13 Kontrolní otázky Jakých čar používáme při kreslení strojnických výkresů ? Jaké tloušťky čar používáme při kreslení strojnických výkresů? K čemu slouží čerchovaná čára při kreslení str. výkresů ? K čemu slouží čárkovaná čára při kreslení str. výkresů ? Jak se kříží, uveďte příklady.

14 Zdroje pro textovou a obrazovou část
Normy ČSN a EU Vlastní poznámky


Stáhnout ppt "7. Druhy čar, měřítka zobrazení, písmo Technická dokumentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google