Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."— Transkript prezentace:

1 MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu ISSN:  , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.

2 Ukázka pokusu: Vložíme těleso z feromagnetické látky do magnetického pole. Změní se magnetické vlastnosti tělesa?

3 Výsledky pokusu: Ocelová tyč se v magnetickém poli magnetu stala dočasným magnetem. Ocel, která má tuto vlastnost, se nazývá magneticky měkká ocel.

4 Ukázka pokusu: Vložíme jiné těleso z feromagnetické látky do magnetického pole. Změní se magnetické vlastnosti tělesa?

5 Výsledky pokusu: Ocelová tyč se v magnetickém poli magnetu stala trvalým magnetem. Ocel, která má tuto vlastnost, se nazývá magneticky tvrdá ocel.

6 Těleso z feromagnetické látky se v magnetickém poli
zmagnetuje, tj. stává se magnetem. Tento jev se nazývá magnetizace látky. Ocelové předměty magneticky měkká ocel (po zániku vnějšího magnetického pole není magnetem) magneticky tvrdá ocel (po zániku vnějšího magnetického pole je trvalým magnetem) Ukázky pokusů: 1. korek se špendlíkem 2. ztráta magnetických vlastností zahřátím

7 Otázky Jaký jev nazýváme magnetizací látky?
Jaký druh látky musíme použít, chceme-li zhotovit magnetku? Zdůvodni. V čem se liší chování magneticky měkké a magneticky tvrdé oceli po zániku vnějšího magnetického pole? 4. Máš dvě tyče stejného tvaru a objemu i barvy. Jedna z nich je z magneticky měkké oceli, druhá z magneticky tvrdé oceli. Navrhni pokus, kterým bys tyče rozlišil.


Stáhnout ppt "MAGNETIZACE LÁTEK Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem."

Podobné prezentace


Reklamy Google