Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VLASTNOSTI ZVUKU.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VLASTNOSTI ZVUKU."— Transkript prezentace:

1 VLASTNOSTI ZVUKU

2 OPAKOVÁNÍ MINULÉHO UČIVA

3 VLASTNOSTI ZVUKU Zvukové vlnění může být charakterizováno:
výškou, barvou, intenzitou, hlasitostí. Výška tónu jednoduchého tónu je dána frekvencí. S rostoucí frekvencí roste výška tónu. Slyšitelné vlnění má frekvenci od 16 Hz do Hz.

4 VLASTNOSTI ZVUKU Relativní výška tónu je dána poměrem frekvence daného tónu k frekvenci tónu základního. Základní tón má stanovenou frekvenci 440 Hz. V technické praxi základní tón má hodnotu 1 Hz. Barva tónu umožňuje rozeznávat jednotlivé hlasy, hudební nástroje, apod. Práh slyšení má hodnotu 10-5 Pa a práh bolesti 102 Pa.

5 VLASTNOSTI ZVUKU Intenzita zvuku je závislá na velikosti tlakových změn. Rozsah intenzity: pro 1 Hz od W.m-2 do 10 W.m-2. Vyjádření intenzity je pomocí hladiny intenzity zvuku. Jednotkou je 1 bel (b), v praxi je používanější jednotka 1 decibel (db), která je desetinou belu. Práh slyšení je 0 db, práh bolesti je 130 db.

6 INFRAZVUK A ULTRAZVUK INFRAZVUK ULTRAZVUK
Má frekvenci nižší než 16 kHz. Zdrojem jsou zejména otřesy a záchvěvy půdy, tsunami, apod. Infrazvuk se zaznamenává seismograf. ULTRAZVUK Má frekvenci větší než 20 kHz. Ultrazvuk mohou vnímat zvířata. Slouží ke zkoumání vad materiálů (ultrazvuková defektoskopie), v lékařství, ve vědě, odraz ultrazvuku je využíván v lodní dopravě – k měření hloubky moře. Zdrojem jsou malé ladičky, sirény, píšťalky pro psy, elektromagnetické generátory.

7 SOUHRN PROBRANÉHO UČIVA
Jak je charakterizován zvuk? Co je základní tón? Jak se liší barva hlasu? Jakou hodnotu má práh slyšení a práh bolesti? Jak se vypočítá intenzita zvuku? Jaké jsou jednotky hladiny intenzity zvuku? Co je ultrazvuk? Co je infrazvuk?

8 PŘÍŠTÍ HODINA ZÁKLADY FYZIOLOGICKÉ A HUDEBNÍ AKUSTIKY, OCHRANA PŘED ŠKODLIVÝMI ÚČINKY


Stáhnout ppt "VLASTNOSTI ZVUKU."

Podobné prezentace


Reklamy Google