Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19."— Transkript prezentace:

1 Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19 Generátory, elektromotory, transformátory Téma sady: Fyzika Obor, ročník: Obchodní akademie 1. ročník Datum vytvoření: prosinec 2013 Anotace: Stručný přehled, generátory, elektromotory, transformátory Metodický obsah: Výklad nového učiva.

2 Obsah prezentace Generátory Elektromotory Transformátory

3 Generátory elektrické točivé stroje, které přeměňují mechanickou energii na elektrickou pomocí elektromagnetické indukce dělí se: alternátory – střídavý elektrický proud dynama – stejnosměrný elektrický proud

4 Elektromotory točivé elektrické stroje, v kterých se elektrická energie mění na energii mechanickou rozdělení – stejnosměrné x střídavé Další dělení střídavých elektromotorů - jednofázové a trojfázové - synchronní a asynchronní různá použití : stejnosměrné – doprava, hračky střídavé – různé domácí spotřebiče, pily

5 Transformátory elektrické zařízení, které mění střídavé napětí na střídavé napětí téže frekvence, ale jiné velikosti složení dvě cívky se společným jádrem z měkké oceli primární cívka je připojena k zdroji napětí a sekundární cívka k spotřebiči transformační poměr použití – nabíječky mobilů, rozvodná síť aj.

6 Transformátor

7 Otázky k opakování Jak funguje generátor?
Na jakém principu funguje elektromotor? Kde používáme elektromotory? Popiš vznik transformátor. Uveďte příklady použití transformátorů.

8 Zdroje, autorská práva a citace
3. I. Šoll,. Fyzika pro netechnické obory SOŠ a SOU. třetí, upravené vydání. Praha: Fortuna, 2004.ISBN Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název díla: Generátory, elektromotory, transformátory Datum vzniku: prosinec 2013 Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Tato prezentace je autorským dílem.


Stáhnout ppt "Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Zdeněk Šmíd Název materiálu: VY_32_INOVACE_2_FYZIKA_19."

Podobné prezentace


Reklamy Google