Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"— Transkript prezentace:

1 NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ
AUTOR: Ing. Ivana Fiedlerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_ F 14 TEMA: Přírodopis 6 – Členovci korýši ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/

2 Anotace Korýši Tento materiál je určen pro žáky 6. ročníku ZŠ
definuje hlavní znaky korýšů, popisuje a ukazuje zástupce a jejich hlavní znaky Obsahuje vzor zápisu do sešitu

3 Kmen Členovci Podkmen Korýši

4 KORÝŠI Korýši jsou členovci s velmi rozmanitým tvarem těla.
Obývají sladké i slané vody, jen málo korýšů se přizpůsobilo životu na souši (např. stínky). Některé druhy žijí parazitickým způsobem života.

5 Výskyt Žijí ve sladké i slané vodě, nejmenší korýši jsou součástí planktonu Někteří přizpůsobeni k životu na souši (stínka, svinka)

6 Hlavní znaky tělo většiny korýšů kryto tvrdým krunýřem – zpevněn vápenatými solemi, krunýř neroste s tělem, korýši ho musí odvrhnout („svléknout“) tělo rozděleno na hlavohruď a zadeček(Hlava a hruď často srůstají v hlavohruď. od ostatních členovců se liší dvěma páry tykadel dýchají většinou žábrami

7 Rak říční Žije v tekoucí vodě, je velmi citlivý na její znečištění a je proto indikátorem čistoty vodních toků Výskyt : Rak říční se dříve běžně vyskytoval po celé Evropě a západní části Asie. Některé z mnoha druhů se vyskytují pouze v rychle tekoucích vodách, jiné zase jen ve stojatých vodách. Někteří raci žijí na vlhkých loukách a v bažinách, kde si hrabou do země díry až metr hluboké, aby se dostali k podzemní vodě. Tyto díry mají obvykle nahoře “komínek“ z hrudek bláta vyhrabaných při hloubení díry. Rak může přežít i na suchu, ale pouze pokud mu neoschnou žábra.

8 Vnější stavba Tělo raka se skládá ze srostlé hlavohrudě a zadečku.
Na hlavohrudi se nachází ústní otvor, smyslové orgány a článkované končetiny, kterých má rak 5 párů– první pár je opatřen klepety (chytání potravy), další čtyři páry jsou kráčivé končetiny Dlouhá tykadla slouží jako hmatový orgán. Na kratších tykadlech jsou umístěny čichové buňky. blízko úst jsou tři páry malých noh – podává si potravu do úst Složené oči jsou neseny na pohyblivých stopkách. Popis : Rak říční měří mm, má tvrdou vnější kostru, článkovanou na nohách a ocasu. Na hlavě má dva páry tykadel a oči na stopkách. Tykadla slouží jako hmatový a chuťový orgán. Přední nohy končí klešťovitými klepety, jichž rak používá při uchopení potravy a k obraně. Zbývající čtyři páry nohou používá k chůzi. Raci plavou nebo vyrážejí směrem pozpátku úderem svého silného, zploštělého, svalnatého ocasu. Jak raci rostou, svlékají a odvrhují krunýř. Pokryv těla svlečeného raka i jeho nohou a klepet je měkký a rak obvykle zůstává v úkrytu, dokud mu krunýř neztvrdne. Mladí raci se svlékají několikrát za rok,až dorostou do plné velikost

9 Stavba těla raka říčního

10 Vnitřní stavba Pohybuje se díky svalům přichyceným na vnitřní straně krunýře. Dýchá pomocí žaber Jeho cévní soustava je otevřená. Důležitým prvkem cévní soustavy je trubicovité srdce. Srdce nasává tekutinu ze všech částí těla a vypuzuje ji krátkou cévou dopředu. Z cévy se tělní tekutina vylévá a dostává se ke všem buňkám. Na jiných místech se tekutina nasává do jiných cév a vrací se zpátky do srdce. Má žebříčkovitou nervovou soustavu Jeho vývin je přímý.

11 Rak říční Žije ve velmi čistých potocích a řekách. Živí se hmyzími larvami, měkkýši, mršinami i částmi rostlin. Potravu loví v noci. Rak říční má vysokou schopnost regenerace Rak je ohroženým druhem, je přísně chráněn. Samci dorůstají délky asi 15 cm (výjimečně i přes 20 cm), samice jsou menší (asi 12 cm) Raci se živí drobnými živočichy a rostlinami, jsou však obvykle i mrchožrouti, živící se rostlinnými i živočišnými odpadky. Požírají dále také larvy hmyzu, plže, červy, jiné korýše, malé rybky a jiné živočišné látky. Druhy ryjící v zemi požírají kořeny rostlin. Raci se zase stávají potravou ryb, žab, želv, hadů, vodních ptáků a některých savců, např. mývalů.

12 Rak říční - rozmnožování
Oddělené pohlaví Oplození je vnější Vajíčka oplodněná spermiemi jsou přichycena v hroznech na panožkách na vnitřní straně ocasní části těla, takže okysličená voda proudí stále kolem nich. Samičky raka nosí svá vajíčka všude s sebou. Vajíčka jsou přichycena v hroznech na panožkách na vnitřní straně ocasní části těla, takže okysličená voda proudí stále kolem nich. Sameček raka říčního dospívá ve třetím, samička ve čtvrtém roce. Mláďata se líhnou v červnu a v červenci.

13 Rak signální Rak signální (Pacifastacus leniusculus) je původem severoamerický (ze států Kalifornie a Nevada) invazivní druh raka. Do Evropy byl zavlečen v 60. letech 20. století. Rak signální obvykle dorůstá délky 6-9 cm, ačkoli jsou zaznamenány i velikosti cm. Na klepetech v místě spojení pohyblivé a nepohyblivé části má výraznou světlou skvrnu, která může být úplně bílá až světle modrá.] Je více odolnější vůči organickému znečištění i vůči vysokým teplotám vody v letním období než rak říční. Soužití obou druhů je neúnosné, rak signální vytlačuje raka říčního. Rak signální přenáší račí mor, vůči němuž je však imunní.

14 Rak signální – samice s vajíčky

15 Krab palmový – suchozemský krab

16 Krab palmový

17 Mořští korýši -Krabi Mají široce oválný plochý krunýř, zpravidla mohutná klepeta, nohy orientované do stran a redukovaný zadeček Krabi mají 5 párů kráčivých nohou), první pár je zakončen klepety. Dokáží lézt do stran

18 Krab

19 Velekrab japonský

20 Humr evropský

21 kreveta

22 Langusta kalifornská

23 Langusta (Langosta Espinosa. Jul-2004. Parque Nacional Morrocoy
Langusta (Langosta Espinosa. Jul Parque Nacional Morrocoy. Tucacas. Venezuela Palinurus argus

24 Mořský plankton Plankton tvoří mikroskopické organismy, které pasivně se vznášejících v prostředí. Pohybují se díky mořským proudům a turbulencím Plankton je základ potravního řetězce mnoha druhů vodních živočichů například ryb či velryb

25 Buchanka

26 Perloočky- hrotnatka malá
Perloočky jsou malí vodní korýši. V Česku žije asi 90 druhů, nejznámější jsou hrotnatky, dafnie

27 Stínka obecná – suchozemský korýš, u nás jsou velice hojné a vyskytují se téměř všude (sklepy, pod velkými kameny a dlažebními kostkami, ve vlhkých skulinách...).

28 Svinka obecná

29 Zápis do sešitu Korýši jsou členovci s velmi rozmanitým tvarem těla.
Obývají sladké i slané vody, i na souši (např. stínky). Některé druhy žijí parazitickým způsobem života. Tělo většiny korýšů kryto tvrdým krunýřem –neroste s tělem, korýši ho musí odvrhnout („svléknout“) Tělo rozděleno na hlavohruď a zadeček, hlava a hruď často srůstají v hlavohruď. od ostatních členovců se liší dvěma páry tykadel Dýchají většinou žábrami

30 Zápis do sešitu –Rak říční
Tělo tvořené hlavohrudí a zadečkem 5 párů končetin (1. pár zakončen klepety chytání kořisti, obrana) krunýř – ochrana těla (vnější kostra, s rakem neroste) zadeček zakončený ocasní ploutvičkou (naspodu zadečkové končetiny) Dýchaní – žábry. Nervová soustava žebřičkovitá. Smysly - hmat (delší tykadla) - čich (kratší tykadla) - zrak (oči) - statocysta (informace o poloze těla)

31 Zápis do sešitu –Rak říční
Rozmnožovaní: - odděleného pohlaví - vnější oplození - oplozená vajíčka si samička přilepuje na zadečkové končetiny Úkol: Podle učebnice vypiš zástupce dalších korýšů (str. 17)

32 Otázky a úkoly k opakování
Vysvětli, proč patři korýši mezi členovce. Doplň: Rak dýchá _______________ . Jeho tělo je tvořeno z_________________ a ____________________ . Uveď, jaky význam mají u raka: a/ klepeta (2 příklady) b/ zadečkové končetiny pro samičky c/ krunýř (2 příklady) Vyjmenuj korýše, kteří jsou součásti planktonu. Vysvětli, co je to plankton, kde žije a jaky má význam má (2 příklady). Uveď alespoň 3 zástupce mořských korýšů. Jaký význam mají pro člověka? Vysvětli, co je to symbioza. Ktery z korýšů žije v tomto vztahu se sasankou?

33 Zdroje a citace VLK, Robert a Soňa KUBEŠOVÁ. Přírodopis: Bezobratlí živočichové učebnice, 2. díl. Brno: Nová škola, s.r.o., ISBN ČERNÍK, Vladimír, Marta HAMERSKÁ, Zdeněk MARTINEC a Jan VANĚK. Přírodopis 6 pro základní školy: Zoologie a botanika. 1. vydání. Praha: SPN-pedagogické nakladatelství, a.s., ISBN Rak říční: foto. Ezoo.cz/ [online] [cit ]. Dostupné z: Office.com: Vybrané obrázky-korýši [online] [cit ]. Dostupné z: Rak říční s vajíčky. Raci-web.svet-stranek.cz [online] [cit ]. Dostupné z: Rak signální. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: dia.org/wiki/Soubor:Pacifastacus_leniusculus_01_by-dpc.jpg Rak s vajíčky. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

34 Zdroje a citace Rak signílní: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Krab palmový. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Velekrab japonský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Krab. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Humr evropský. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

35 Zdroje a citace Kreveta. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Langusta kalifornská. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Langusta. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Buchanka: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Perloočka: foto. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Stínka obecná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Svinka obecná. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:


Stáhnout ppt "NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha-východ"

Podobné prezentace


Reklamy Google