Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I"— Transkript prezentace:

1 DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I
Název školy Základní škola Jičín, Husova 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I Pořadové číslo DUM: 18 Autor: Mgr. Milan Žižka

2 Anotace: PowerPointová prezentace seznamuje žáky s veličinou energie, jejími druhy a jednotkami a s řešením úloh na polohovou energii. Druh učebního materiálu Výukový Typická věková skupina 13 – 14 let Klíčová slova Energie, polohová energie, pohybová energie, práce a energie, jednotky energie, joule, wattsekunda, kilowatthodina .

3 Energie je fyzikální veličina. Značíme ji E.
V běžném hovoru se říká, že aby člověk mohl pracovat nebo sportovat, musí získávat energii. Získává ji z potravy. Stroje mohou získávat energii například z pohonných hmot nebo z elektrických zdrojů. Energie je fyzikální veličina. Značíme ji E.

4 Energie je schopnost tělesa konat práci.
Těleso, které má energii, může konat práci a vykonáním práce se může změnit energie tělesa. Energie i práce mají jednotku J (Joule). Ke zvednutí kladiva vykonáme práci. Zvednuté kladivo má energii, může konat práci, například zatlouci hřebík. Tekoucí voda nebo voda v přehradě (nad jezem) má energii. Může konat práci např. pohánět vodní kola a turbíny.

5 Existují různé druhy energie
Energie může být: chemická, jaderná, světelná, mechanická atd. Energie se může měnit na energii jiného druhu. Mechanická energie - má dva základní druhy. Energii polohovou Energii pohybovou Energie polohová se může měnit na energii pohybovou a naopak. Lidstvo potřebuje stále více energie. Některé zdroje energie by člověk mohl při rostoucí potřebě energie brzy vyčerpat. Ty označujeme jako neobnovitelné zdroje energie.

6 Uvaž! Spoj v jenom obrazci obnovitelné zdroje a v druhém neobnovitelné zdroje energie. Do obrazců napiš, který druh každý obrazec obsahuje. vodní energie větrná energie geotermální en. jaderná energie energie plynu ropy energie vodního přílivu energie uhlí Obnovitelné Neobnovitelné Dokážeš přijít na další zdroje obnovitelné energie, které nejsou uvedeny v předcházejícím příkladu? Napiš je! Fotovoltaika, biopaliva, bioplyny

7 Energie polohová a pohybová
Při zvednutí závažíčka do určité výšky vykonáme práci. Závaží získá schopnost konat práci. Má energii. Pokud jeho energie souvisí s výškou- s polohou- říkáme, že má polohovou energii např. vůči Zemi. Značíme ji Ep .( Potenciální.) Kulička, která se pohybuje má energii. Může konat práci, např. po nárazu uvést do pohybu jinou kuličku. Její energie souvisí s jejím pohybem říkáme, že má pohybovou energii. Značíme ji Ek . (Kinetická.)

8 Správná odpověď je : W = F . s
Kdybychom neuvažovali ztráty, bude mít vykonaná práce stejnou velikost jako dodaná energie. (A naopak.) Polohová energie Když zvedneme těleso, vykonáme práci. Napiš vzorec pro výpočet práce. Správná odpověď je : W = F . s Podobně vypočítáme i polohovou energii. Vyjádříme - li tíhovou sílu FG = m . g a vzhledem k tomu, že polohová energie se mění s výškou, dráha je h. Polohovou energii pak vypočítáme: Ep = m . g . h Kde: m je hmotnost v kg h je výška v m g je konstanta asi 10 N/kg

9 o hmotnosti 100 g , když ho zvedneme do výšky 1 m?
Jak se změní polohová energie tělesa o hmotnosti 100 g , když ho zvedneme do výšky 1 m? m= 100 g = 0,1 kg h = 1 m Ep = ? h= 1 m Polohovou energii vypočítáme ze vztahu: Ep = m . g . h Ep = 0, Ep = 1 J Polohová energie tělesa se zvětší o 1 J. m=100 g Pro ty, kdo si tvrzení rádi ověří: Jakou práci vykonáme ke zvednutí tělesa o hmotnosti 100 g do výšky 1m? m= 100 g = 0,1 kg, FG= 1 N s = 1 m W = ? W = F . S W = = 1 J Práce je také 1 J.

10 Uvažte, jaký druh mechanické energie má:
pohybovou Jedoucí vlak ………………………………………. Polohovou a pohybovou Jedoucí dítě na skluzavce …………………………………… Polohovou a pohybovou Cyklisté při výskoku na rampě ……………………………… polohovou Zvednuté kladivo……………………………………….

11 Která energie a jak se změní, zvedneme –li těleso o hmotnosti
5000 g svisle do výšky 80 cm ? Zvětší se polohová energie o 40 J. Náročnější úloha. Těleso bylo zvednuto svisle po dráze 12 m, jeho energie se zvětšila o 24 kJ. Jaká je hmotnost tělesa? Těleso má hmotnost 200 kg.

12 Doplň chybějící údaje Veličina Značka Jednotka Značka jednotky Čas T sekunda s Práce W joule J Výkon P watt Energie E Hmotnost m kilogram kg Veličina Značka Jednotka Značka jednotky sekunda Práce P Energie kg

13 Podtrhni správnou odpověď.
Wattsekunda Kilowatthodina Megawatthodina Toto jsou jednotky výkonu Toto jsou jednotky energie Zdroj obrázků: Galerie MS Office: 7/2013 a vlastní práce.


Stáhnout ppt "DUM:VY_32_INOVACE_IX_1_18 Energie Šablona číslo: IX Sada číslo: I"

Podobné prezentace


Reklamy Google