Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výchova ke zdraví – důsledky závislostí

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výchova ke zdraví – důsledky závislostí"— Transkript prezentace:

1 Výchova ke zdraví – důsledky závislostí
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_14_02_důsledky závislostí Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková organizace Ročník: II. ročník praktické školy Vzdělávací oblast: Člověk a zdraví Předmět: Výchova ke zdraví Tematický okruh: Rizika ohrožující zdraví Téma: Příčiny a důsledky závislostí Název autora: Bc. Daniela Pavlíková Vytvořeno dne: Prosinec 2012 Anotace Prezentace je určena žákům středních škol praktických. Seznámí se s následky a dopadem dlouhodobé závislosti na drogách a alkoholu. Pomůcky: interaktivní tabule, dataprojektor, učebnice. Klíčová slova: Závislá osoba, psychické – biologické - sociální následky užívání drog

2 METODICKÝ POPIS Prezentace slouží k výkladu látky a k procvičení látky na téma důsledky závislostí. Snímky 3 – 6 výklad Snímek 7 úkol pro žáky. Snímek 9 správné řešení úkolu.

3 Označení závislé osoby
Osoba závislá na drogách - je narkoman či toxikoman, neslušně i feťák. užívající tabák (nikotin), látky obsažené v cigaretách a zpravidla na nich závislá je kuřák. závislý na pití alkoholických nápojů je alkoholik. Osoba závislá na práci je workoholik. Osoba závislá na hazardních hrách je gambler.

4 Psychické následky: Poruchy emocí, zvýšená dráždivost a labilita.
Zhoršení koncentrace a poruchy paměti, které v důsledcích mohou vést až k demenci. Neschopnost aktivity nebo naopak extrémní nabuzení. Po užití drogy může nastat aktivita (např. pervitin) a stejně tak i útlum (např. po toluenu či heroinu). Změna hierarchie hodnot, vymizení zájmů.. Celkový úpadek až rozpad osobnosti, úbytek schopností. Psychotické poruchy - halucinace, bludy, psychomotorické poruchy,

5 Biologické následky: Celkové chátrání organismu, vyhubnutí, špatné stravovací návyky (u žen ztráta menstruace). Nedodržování hygienických návyků, zhoršená tělesná i zubní hygiena Poškození jater, ledvin, zažívacího traktu, nervové soustavy. Riziko infekčních chorob - hepatitidy, HIV - přenosných zejména společným sdílením injekčních stříkaček a jehel pro aplikaci drog. Abscesy, záněty a poruchy žilního systému.

6 Sociální následky: Neplnění povinností, absence v zaměstnání nebo ve škole, pokles výkonu a schopností a následná ztráta zaměstnání, vyhazov ze školy. Narušení a zpřetrhání sociálních kontaktů, ztráta přátel. Devastace rodiny-Často rodinu rozbijí. Drogově závislý na rodině parazituje, často krade a prodává rodinný majetek, aby měl finance na drogu, lže a podvádí. Často rodinu rozbijí.

7 Spočítej, kolik utratí 490 Kč 2100Kč 25 200 Kč
kuřák za 1 týden, pokud jedna krabička denně stojí 70 Kč. 490 Kč Kolik prokouří za 1 měsíc? (30 dní) 2100Kč Kolik za rok?

8 Spočítej, kolik utratí alkoholik , který pije 10 piv denně. 1 pivo = 9 Kč za 1 den? 90 Kč Za 1 týden? 630Kč Za 1 měsíc? (30 dní) 2700 Kč Za 1 rok?

9 POUŽITÉ ZDROJE


Stáhnout ppt "Výchova ke zdraví – důsledky závislostí"

Podobné prezentace


Reklamy Google