Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D."— Transkript prezentace:

1 MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D

2 a) Tekutiny a jejich vlastnosti
Tekutina je společný název pro kapaliny a plyny PLYNY- rozpínavé, lehce stlačitelné KAPALINY- nepatrně stlačitelné, vytvářejí volnou hladinu KAPALINY i PLYNY- tekutost,viskozita (odpor proti změně tvaru - není-li tekutina v klidu)

3 b)Tlak v tekutinách Může být vyvolán: 1)Vnější silou Děje se tak prostřednictvím pevného tělesa, které je s tekutým tělesem v přímém styku. Uplatňuje se zde Pascalův zákon. 2) Tíhovou silou Na tekuté těleso působí naše Země. Uplatňuje se zde hydrostatický a atmosférický tlak.

4 Kde se s ním setkáváme a jak ho využíváme?
Dvě spojené nádoby různých průřezů. Na píst plochy S1 pusobíme sílou F1 a tím vytváříme tlak. Tlak je stejný v celém objemu kapaliny a působí rovnoměrně všemi směry. Na druhý píst tedy kapalina působí tlakovou sílou F2. Využití: hydraulický lis, zvedák, brzdy apod.

5 Zákonitosti Tlak je důležitá fyzikální veličina, která charakterizuje stav tekutiny v klidu. p = F / S            [p] = Pa (Pascal) F...velikost tlakové síly, která působí kolmo na rovinnou plochu kapaliny       S...obsah této plochy -na měření tlaků používáme manometr porovnávání měřeného tlaku plynu s hydrostatickým tlakem kapaliny v trubici tvaru U deformace deformačního členu působením měřeného tlaku (membrány)

6 c) Přetlak, podtlak Tlak menší než atmosférický tlak se nazývá podtlak. Využití: vysavač, pumpa, dýchání,

7 Tlak větší než atmosférický tlak se nazývá přetlak
Tlak větší než atmosférický tlak se nazývá přetlak. Využití: hustilka, kompresor, pneumatiky nafukovací matrace, spreje, kyslíkové bomby pro potápěče

8 Měření: K měření používáme manometr
Měření: K měření používáme manometr. Je zde trubice, do které se přivádí plyn s přetlakem. Trubice se narovnává při zvyšování přetlaku.

9 d) Archimédův zákon Těleso ponořené do kapaliny je nadlehčováno silou, rovnající se tíze kapaliny stejného objemu jako je ponořená část tělesa. Archimédův zákon platí nejen pro kapaliny, ale i pro plyny.

10 Důsledky: -hustota tuhého tělesa je větší než hustota kapaliny (ρt > ρk) -hustota tuhého tělesa je stejná jako hustota kapaliny (ρt = ρk) -hustota tuhého tělesa je menší než hustota kapaliny (ρt < ρk)

11 e) Zákony proudění kapalin
-Bernoulliho rovnice: vyjadřuje zákon zachování energie pro proudění ideální kapaliny ve vodorovném potrubí. -rovnice spojitosti toku (kontinuity): QV = konst.(objemový průtok) S1v1 = S2 v2 = S  v = konst. Laminární proudění-malé rychlosti Turbulentní proudění-větší rychlosti


Stáhnout ppt "MECHANIKA TEKUTIN Králová Denisa 4.D."

Podobné prezentace


Reklamy Google