Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník"— Transkript prezentace:

1 Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník
Číslo operačního programu: Předmět: Jazyk a jazyková komunikace Ročník: 2. Téma: VY_12_INOVACE_20_CJ_02_MG Název: Spojky Autor: Mgr. Marie Gregorovičová Popis: užití a vyhledávání spojek

2 Slova a, i, ani, nebo spojují slova, říkáme jim spojky Zpravidla před nimi nepíšeme čárku
Červenec a srpen, jablko nebo hruška, Honzík a Martin, podzim ani zima, červená i bílá, čte nebo maluje, babička ani děda, směje se i pláče. Uvedené výrazy užijte ve větách.

3 Spojky: a i ani nebo a i ani nebo
Spoj slova a se spojenými slovy tvoř věty.

4 Spojkami můžeme spojovat i věty.
V červenci pojedeme k babičce a srpen strávíme u moře. Oloupej jablko nebo nakrájej hrušku. Červená barva je veselá i bílá barva se mi líbí. Babička nepřijela ani děda se neukázal. Spojeným větám říkáme SOUVĚTÍ.

5 Označ zeleně spojky, které spojují slova a červeně spojky, které spojují věty.
K obědu jsme měli maso a rýži. Ve škole rád počítám i čtení mě baví. Nejím knedlíky ani brambory. Půjdu ven nebo si budu číst. Mám rád psy i kočky. Průvodčí zapískal a vlak se rozjel. Jirka nesportuje ani Míšu sport nebaví. Ve škole pijeme vodu nebo čaj.

6 Také slova ale, když, aby, protože, že a další jsou spojky.
Před těmito spojkami čárku píšeme. Budu rád, když mi pomůžeš. Pepík není ve škole, protože je nemocný. Zavolím Evě, aby ke mně odpoledne přišla. Kuba si prohlíží obrázky, ale číst ještě neumí. Roman mi říkal, že má nové kolo. Najdi spojky a vymysli další podobné věty. _, ale _. _,když _. (Když _, _.) _, aby _. _, protože _. _, že_.

7 Hledej spojky Pepík říká, že slunce je hvězda. Aničce se to nezdá, protože slunce je veliké, svítí ve dne a každý den přejde celou oblohu. Hvězdy jsou malé, svítí v noci a jestli se v noci pohybují, ani si toho nevšimne, protože v noci spí. Má pravdu Pepík nebo má pravdu Anička? Najdi správnou odpověď. Kde budeš hledat?

8 Použité zdroje: kliparty PowerPointu – www.office.microsoft.com


Stáhnout ppt "Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA A MATEŘSKÁ ŠKOLA NEDOMICE, okres Mělník"

Podobné prezentace


Reklamy Google