Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_7_19PryV-1 Název tematické oblasti (sady)  Svařování kovů – Nauka o materiálech Název vzdělávacího materiálu Úvod do svařování kovů Druh učebního materiálu text Anotace Materiál je určen žákům II. ročníku oboru Instalatér. Je zaměřen na získání a procvičování základních vědomostí týkajících se nauky o materiálech pro výuku základního kurzu svařování plamenem ZK Klíčová slova Technické materiály, kovy, kompozity, oceli litiny, neželezné kovy Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 36-52-H/01 Instalatér Ročník II. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Vladimír Pryček Zhotoveno, (datum/období) leden – srpen 2013 Celková velikost 711kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vladimír Pryček. Dostupné z portálu

2 ÚVOD DO SVAŘOVÁNÍ KOVŮ Svařování je z pohledu zabezpečení jakosti uváděno jako zvláštní proces (EN 29000) Svařování způsobuje v místě předpokládaného svaru silný místní ohřev na vysokou teplotu. V důsledku vysoké teploty jsou vyvolány ve vnitřní struktuře podstatné změny svařovaného materiálu. Některé materiály se s těmito změnami vyrovnají dobře jiné velmi obtížně. Znalost materiálů a svařovacích procesů umožňuje volit správné pracovní a technologické postupy vedoucí k zabezpečení požadované jakosti výrobků.

3 TECHNICKÉ MATERIÁLY KOMPOZITNÍ MATERIÁLY NEKOVOVÉ MATERIÁLY

4 ROZDĚLENÍ KOVOVÝCH MATERIÁLŮ
KOVOVÉ MATERIÁLY ŽELEZNÉ KOVY NEŽELEZNÉ KOVY LEHKÉ TĚŽKÉ OCELI LITINY HLINÍK MĚĎ

5 ROZDĚLENÍ NEKOVOVÝCH MATERIÁLŮ
NEKOVOVÉ MATERIÁLY PŘÍRODNÍ SYNTETICKÉ DŘEVO KÁMEN PLASTY SKLO

6 KOMPOZITNÍ MATERIÁLY KOPOZITY UHLÍKOVÉ PLASTOVÉ KOVOVÉ K KOMPOZITY

7 ROZDĚLENÍ OCELÍ A LITIN
OCELI: LITINY: KONSTRUKČNÍ NÁSTROJOVÉ NELEGOVANÉ OCELI OBVYKLÝCH JAKOSTÍ (B) LEGOVANÉ JAKOSTNÍ OCELI (Q) NELEGOVANÉ UŠLECHTILÉ OCELI (S) LEGOVANÉ LEGOVANÉ JAKOSTNÍ OCELI (QS) LEGOVANÉ UŠLECHTILÉ OCELI (SS) BÍLÁ LITINA (S CEMENTITEM, UHLÍK SE NEVYLOUČÍ) GRAFITICKÉ LITINY: TVÁRNÁ LITINA (S KULIČKOVÝM GRAFITEM) ŠEDÁ LITINA (S LUPÍNKOVÝMGRAFITEM) TEMPEROVANÁ LITINA (S VLOČKOVÝM GRAFITEM)

8 NEŽELEZNÉ KOVY- ROZDĚLENÍ
TĚŽKÉ KOVY LEHKÉ KOVY MĚĎ ZINEK CÍN OLOVO CHROM NIKL MANGAN VANAD HLINÍK TITAN HOŘČÍK ZIRKON BERYLIUM CESIUM

9 NEKOVOVÉ MATERIÁLY- PŘÍKLADY
PŘÍRODNÍ SYNTETICKÉ KÁMEN ŽULA, MRAMOR, GRANIT PÍSKOVEC, TRAVERTIN DŘEVO DUB,BUK,HABR,TEAK JASAN, JAVOR, MODŘÍN PŘÍRODNÍ KAUČUK PRYSKYŘICE PLASTY POLYPROPYLEN, (PP) POLYETYLEN, (PE) POLYBUTEN, PB) POLYAMID, PA POLYVINILCHLORID, (PVC) POLYMETYLMETAKRYLÁT, (PMMA) POLYVINILIDÉNFLUORID,(PVDF) POLYKARBONÁT (PC)

10 KOMPOZITNÍ MATERIÁLY-PŘÍKLADY
KOMPOZITY - SLOŽENÉ MATERIÁLY VZNIKLÉ UMĚLÝM FYZIKÁLNÍM SPOJENÍM JEDNODUŠŠÍCH MATERIÁLŮ. ZÁKLADEM JE MATRICE V NÍŽ JE URČITÝ PODÍL VÝSUŽNÝCH ČÁSTÍ, KTERÝ TVOŘÍ NADSTRUKTURU. VÝSLEDNÝ KOMPOZITNÍ MATERIÁL SPLŇUJE POŽADOVANÉ MECHANICKÉ VLASTNOSTI PRO URČITÉ POUŽITÍ. DRUHY KOMPOZITNÍCH MATERIÁLŮ UHLÍKOVÉ, PLASTOVÉ, KERAMICKÉ, STAVEBNÍ PŘÍKLADY: SKLOLAMINÁT, ARMOVANÉ SKLO, PLNĚNÝ BETON, FRIKČNÍ KOMPOZITY PRO BRZDY, KONSTRUKČNÍ MATERIÁLY PRO LETECTVÍ

11 OPAKOVACÍ OTÁZKY K TÉMATU
Vyjmenuj jakým způsobem rozdělujeme technické materiály? Uveď příklady přírodních a syntetických materiálů. Jakým způsobem rozdělujeme oceli podle ČSN EN 10020? Znáš nějaké základní fyzikální vlastnosti?

12 POUŽITÁ LITERATURA A INFORMAČNÍ ZDROJE
Ing. FISCHER, Ulrich a kolektiv Základy strojnictví: tabulky, technické údaje 1.vyd. Praha Europa-Sobotáles, s. ISBN


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google