Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis"— Transkript prezentace:

1 Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
Rozvoj vzdělávání žáků karvinských základních škol v oblasti cizích jazyků“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.07/ Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis Téma / kapitola : cet.ruch – J.Evropa - Řecko

2 Řecká republika Helénská republika - Ελλάδα je stát ležící v jižní Evropě – na jihu Balkánského poloostrova a na ostrovech v Egejském, Krétském, Thráckém, Středozemním a Jónském moři. Hlavním městem jsou Athény. Řecko bylo místem vzestupu první civilizace v Evropě. Řecké městské státy (např. Sparta nebo Athény) získávaly kolonie po celém Středozemí. Po éře impéria Alexandra Velikého přišlo období, kdy se řecká kultura stala základem helénské civilizace.

3 Povrch,vodstvo,podnebí
Hornatá země (80% jsou hory), pohoří Pindos Pohoří Olymp (Mitikas) Klima: přímořské nebo mírné (suchá léta, mírné zimy) Ostrovy: Řecko má 13 676 km pobřeží; patří mu okolo dvou tisíc ostrovů a ostrůvků, které jsou převážně v Egejském moři. Z větších ostrovů stojí za zmínku především Kréta.

4 Řecká republika (GR) se dělí na 14 krajů Řecko je země s přebujelým státním aparátem (úřady). Cestovní ruch je velmi důležitý, poskytuje vysokou část HDP. Řecko je první v počtu vlastněných lodí a třetí v počtu lodí registrovaných na vlajku). Řecko je předním příjemcem pomoci Evropské unie.

5 Řecko - lidé a hospodářství
Nejpalčivějším problémem je řešení státního dluhu a rostoucí nezaměstnanost.

6 Řecko Zemědělství: pšenice, rýže,olivy, slunečnice, vinná réva, podzemnice, zelenina, ovoce, tabák, chov: skot, ovce, kozy, prasata, osli, muli Těžba: hnědé uhlí, bauxitu, rudy niklu, zinku, olova, manganu,chromu. Nejdůležitějším odvětvím je potravinářství. Řecko má jednu z největších obchodních flotil na světě.

7 Historické památky Pahorek Akropolis, Athény Palác Knossos, Kréta

8 Olympia, místo zapalování olympijských ohňů
Epidaurus Kláštery Meteora

9 Řecko, turistický magnet
Santorini

10 Zdroje: cs.wikipedia.org euroskop.cz ekonomika.idnes.cz mundo.cz novinky.cz history-if.blog.cz casamundo.cz iliketowastemytime.com


Stáhnout ppt "Určeno pro : žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis"

Podobné prezentace


Reklamy Google