Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma"— Transkript prezentace:

1 VY_12_INOVACE_01.02.27, Romeo, Julie a tma
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma Autor Mgr. Jan Křoustek Tematická oblast Učivo 4. ročníku oboru obchodník z ČJ Ročník 4. ročník Datum tvorby Anotace Materiál slouží k prohloubení znalostí o díle Romeo, Julie a tma od J. Otčenáška. Metodický pokyn Studenti si během promítání prezentace dělají poznámky do svých sešitů.

2 Jan Otčenášek - Romeo, Julie a tma

3 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
Rok vydání: 1958 Tragická novela odehrávající se během okupace Československa za druhé světové války, konkrétně v období heydrichiády. Slovo tma v názvu – symbol temný časů pro český národ během válečných let.

4 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
POSTAVY Pavel – z jeho pohledu dílo po většinu času sledujeme, maturant, plný úvah o děvčatech a začínající dospělosti - vážný, přemýšlivý. Ester – mladá židovka, která nenastoupila do transportu do Terezína a kterou Pavel náhodně potkává v parku - blázínek, třeštidlo. Rejsek – kolaborant bydlící v domě, ve kterém se Ester ukrývá.

5 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
MÍSTO A ČAS DĚJE Československo během okupace za druhé světové války, konkrétně Praha po atentátu na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

6 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
DĚJ KNIHY Maturant Pavel potkává při večerní procházce parkem rozrušenou dívku. Zjistí, že jde o židovku Ester, která je na útěku, protože měla nastoupit do transportu do Terezína. Pavel se rozhodl ukrýt ji v malém pokoji vedle krejčovské dílny, ve které pracuje jeho otec. Po atentátu na Heydricha vstupují v platnost zvláštní nařízení, např. zákaz nočního vycházení a kruté tresty pro jedince, kteří přechovávají nepřátele třetí říše.

7 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
DĚJ KNIHY Pavel Ester často navštěvuje, zamilují se do sebe, sní o společné budoucnosti, ale Ester nechce Pavla uvrhnout do nebezpečí, a proto plánuje útěk. V domě, ve kterém byla ukryta, bydlel i kolaborant Rejsek. Když jedné noci před domem zastavilo fašistické auto, začal Rejsek pobíhat po domě a křičet, že nechce umřít. Začal se dobývat do pokoje, kde byla Ester ukryta. Ta utekla do krejčovny, kde se schovala, ale poté vyběhla z domu. Na ulici ji zpozorovali vojáci a zastřelili ji.

8 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
DĚJ KNIHY Pavel se nikdy nedozvěděl, co přesně se Ester stalo, utápí se v myšlenkách na sebevraždu. Od těchto myšlenek ho nakonec odvádí vzpomínka na Esteřin výrok: „Ty musíš žít!“

9 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
UKÁZKA Z DÍLA „Nespouštěj zatemnění, chci vidět oblohu. Připadám si tu v noci jako v kobce. Nenávidím tmu.“ „Já také!“ Vyhověl jí a vrátil se na pohovku, zapálil si cigaretu a rudé světélko zatěkalo nad nimi jako bóje na rozhoupané hladině. Levičkou ji objal kolem ramenou, pokoušeje se odvést myšlenky k všedním věcem. Nenáviděl celou bytostí ty marné, zbytečné, skličující úvahy o smrti. Proč o tom začíná? Není dost na tom, že je jí dnes napěchováno celé město? Ale ona nic neví.

10 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
UKÁZKA Z DÍLA „Co budeš dělat, až bude po válce? Myslím – kromě toho, že budeš mou ženou?“ Ucítil, jak se k němu vděčně přimkla. „Tvou ženou, Pavle…?“ „Nu? Co je na tom? To je samozřejmé.“ „Samozřejmé…“ opakovala si pro sebe. „Ty nevěříš?“

11 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
KONTROLNÍ OTÁZKY 1) Co znamená slovo tma v názvu díla? 2) Kde a kdy se odehrává děj knihy? 3) Jak se jmenují dvě hlavní postavy díla? 4) Proč se hlavní ženská postava díla ukrývá? 5) Jak dílo končí?

12 Jan Otčenášek – Romeo, Julie a tma
Seznam použitých zdrojů PROKOP, V. (2005). Čítanka k Přehledu české literatury 20. století. Sokolov: O.K.-Soft. 82 s.


Stáhnout ppt "VY_12_INOVACE_ , Romeo, Julie a tma"

Podobné prezentace


Reklamy Google