Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková"— Transkript prezentace:

1 Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková
Název: VY_32_INOVACE_08_B_15_Secese Téma: Dějiny výtvarného umění Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/

2 Secese Umělecký styl přelomu 19. a 20. století
Je považován za poslední umělecký styl, který se prosadil ve všech sférách života Název vznikl z latinského slova secessio, které znamená odštěpení – podle uměleckých spolků, které se odštěpily od konzervativních (lpící na tradičních hodnotách) akademií Reaguje na „strojovou ošklivost“ průmyslové civilizace, hájí návrat k řemeslné výrobě (nábytku, keramiky atd.)

3 Hlavní rysy secese Ornamentálnost – ozdobnost, okrasnost – většinou květinová Plynulá, vlnící se křivka – vyvolává dojem nenásilného pohybu Využívá zvláštní jemné odstíny barev, které skládá harmonicky, nebo naopak kontrastně Stylizace – úprava, přizpůsobování přírodním motivům (listy, květy, zvířecí a lidská těla)

4 Architektura Jan Kotěra Druhy staveb: - vily, divadlo, nádraží,
radnice, hotely, restaurace Důraz kladen na detaily (ozdobné zábradlí, okenice, dveře, štuky) a harmonii celku Významní architekti: Antonio Gaudí Jan Kotěra Hospůdka na schůdkách v Kroměříži

5 Antonio Gaudí – Chrám svaté rodiny v Barceloně
Stavbu Gaudí převzal v raném stádiu r Chrám zůstal nedokončen kvůli Gaudího smrti r Stále probíhají diskuse, zda je vůbec možné dokončit tuto složitou stavbu v duchu Gaudího představ. Ukončení dostavby se plánuje na rok 2026 k příležitosti 100 výročí Gaudího úmrtí.

6 Sochařství František Bílek Socha Mojžíše v Praze

7 Malířství Gustav Klimt - rakouský malíř Polibek
Obraz je malovaný barvami, do nichž je vmíchán zlatý a stříbrný prach. Obraz tak získává na výjimečnosti a také na hodnotě.

8 Český světově uznávaný malíř a designér období secese
Alfons Mucha Český světově uznávaný malíř a designér období secese Usiloval o dostupnost umění, proto vytváří díla s všestranným využitím (a na zakázku firem): - vytvářel divadelní kulisy pro vídeňské divadlo - vyzdobil zámek v Hrušovanech (pro svého mecenáše) - maloval plakáty pro divadelní představení známé francouzské herečky Sarah Berndhartové - vytvářel pro ni také návrhy šatů a šperků - maloval plakáty pro různé společenské, kulturní i sportovní akce - navrhoval i obaly spotřebního zboží (mýdlo, jamajský rum) - autorem návrhů podoby prvních československých poštovních známek

9 Gismonda Je první plakát na divadelní představení pro Sarah Berndhartouvou, který m se Alfons Mucha stal známým doslova ze dne na den. Jeho plakát visel na všech tabulích v Paříži.

10 Slovanská epopej Je cyklus 20 velkoformátových obrazů.
Jsou v něm shrnuty dějiny Čechů a dalších slovanských národů. Malíř tvořil tento cyklus na zámku v Moravském Krumlově celých 18 let. Věnoval ho všem Slovanům a Praze pod podmínkou, že Praha nechá vystavět místo přímo určené pro Slovanskou epopej. Dodnes se tak nestalo a o Slovanskou epopej se táhnou spory mezi potomky Alfonse Muchy a Prahou.

11 Slované v pravlasti

12 Anotace Prezentace je určena k výkladu o uměleckém směru secese pro vzdělávací obor výtvarná výchova. Žáci se seznámí s podmínkami vzniku směru, jeho hlavními rysy, světovými a českými představiteli a jejich nejznámějšími díly.

13 Použité zdroje Hospůdka na schůdkách v Kroměříži. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Chrám svaté rodiny v Barceloně. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Socha Mojžíše. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Polibek. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alfons Mucha. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Alfons Mucha, Gismonda. <i> [online] [cit ]. Dostupné z: Slovanská epopej. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z: Slované v pravlasti. In: <i>Wikipedia</i>: <i>the free encyclopedia</i> [online]. San Francisco (CA): Wikimedia Foundation, [cit ]. Dostupné z:

14 Identifikační tabulka
Autor: Alena Pavolková Vytvořeno dne: Odpilotováno dne: Ve třídě: 9.A Vzdělávací oblast: Umění a kultura Vzdělávací obor: Výtvarná výchova Tematický celek: Dějiny výtvarného umění Téma: Secese Klíčová slova: Secese, Antonio Gaudí, Jan Kotěra, František Bílek, Gustav Klimt, Alfons Mucha, Slovanská epopej


Stáhnout ppt "Secese Název školy: ZŠ Karla Klíče v Hostinném Autor: Alena Pavolková"

Podobné prezentace


Reklamy Google