Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Navigační systémy + úkol na konci prezentace

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Navigační systémy + úkol na konci prezentace"— Transkript prezentace:

1 Navigační systémy + úkol na konci prezentace

2

3 GPS Chytré mobilní telefony, tablety, navigace aj. v sobě pravidla obsahují GPS čip,jehož smyslem je určení polohy na základě družic tohoto systému.

4 Co je GPS Asi každý někdy slyšel termín GPS a umí si představit jeho využití v civilním životě. GPS (anglicky „Global Positioning System“) je satelitní navigační systém pro měření vzdálenosti, času a určení polohy v globálním systému souřadnic WGS 84 pro libovolné místo na Zemi (s výjimkou polárních oblastí) s přesností do deseti metrů. Funguje téměř bez ohledu na počasí na Zemi, stejně jako v blízkosti planety. Systém je navržen, spuštěn a provozován americkým ministerstvem obrany a v současné době je k dispozici pro použití pro civilní účely. K jeho použití je potřeba navigace nebo jiné zařízení (např. telefon) s GPS přijímačem. Aktuálně je v tomto systému zapojeno 24+3 satelitů.

5 Co je GLONASS GLONASS je zkratka pro GLObální družicový NAvigační Systém (rusky „GLObalnaja NAvigacionnaja Sputnikovaja Sistěma“) – sovětský a později ruský satelitní navigační systém vyvinutý tamním ministerstvem obrany. Je určen pro rychlou navigaci pro neomezený počet uživatelů na zemi, na moři, ve vzduchu a okolním prostoru. Přístup k veřejně dostupnému signálu GLONASS je poskytován na jakémkoli místě na světě na základě prezidentského dekretu ruským i zahraničním spotřebitelům, a to bez nákladů a bez omezení. Jádrem systému je 24 satelitů pohybujících se ve třech oběžných rovinách. Princip měření je podobný americkému navigačnímu systému GPS.

6 Jak funguje První satelit byl poslán do vesmíru v roce 1978.
Služba byla zveřejněna až v roce 1993. GPS funguje na principu Doplerova jevu – najdi si na internetu o co se jedná …

7 GPS v praxi V případě obou systémů platí, že aby bylo možné přesně určit polohu, musí být z daného místa viditelné alespoň čtyři satelity. Protože ani jeden ze systémů není geostacionární, určuje počet družic a postavení orbit životaschopnost služby. Je zřejmé, že ideální by bylo mít nekonečný počet satelitů, aby byla zajištěna viditelnost ze všech přijímačů na světě za všech okolností. To ale není technicky ani finančně možné, protože cena jedné družice je 40 milionů eur bez nákladů na instalaci a provoz. Proto byl hledán kompromis mezi počtem družic a dostupností služby.

8 ZDROJ navigacnimi-systemy-gps-glonass

9 ÚKOL: Vytvoř prezentaci na téma – současně používané navigace. Prezentace bude mít 8 slides. V úvodním snímku bude název – NAVIGACE + jména autorů. 4-slides – GPS navigace do auta 4-slides – GPS navigace outdoorová V prezentaci budou použity fotografie, popis zařízení, cena a výhody použití. Ulož na disk m – navigace.pptx


Stáhnout ppt "Navigační systémy + úkol na konci prezentace"

Podobné prezentace


Reklamy Google