Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Síť sociálních služeb Ústeckého kraje

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Síť sociálních služeb Ústeckého kraje"— Transkript prezentace:

1 Síť sociálních služeb Ústeckého kraje
4. setkání s poskytovateli sociálních služeb v Ústeckém kraji

2 Metodika zajištění sítě
Na základě skutečností z 2. kola aktualizace základní sítě kraje v roce 2016 bylo přistoupeno k revizi Metodiky zajištění sítě sociálních služeb Ústeckého kraje, která bude předložena Zastupitelstvu Ústeckého kraje dne Navržené změny v Metodice zajištění sítě: Zapracovány nové části: Definice pojmů – nová sociální služba, stávající sociální služba, přepočtený úvazek, průměrný přepočtený úvazek Úprava rozsahu sociální služby ve vazbě na Pověření – přílohou Metodiky zajištění sítě je vzor žádosti. Žádost se nově bude zasílat na dotační pracovnice poskytovatele. Vyjádření kraje k žádostem o stanovisko subjektu k podávaným projektům poskytovatelů sociálních služeb v rámci ESF

3 Metodika zajištění sítě
2. Poskytovatelé sociálních služeb domovy pro seniory a domovy se zvláštním režimem mají možnost „přeregistrovat“ lůžka sociální služby domovy pro seniory na lůžka sociální služby domovy se zvláštním režimem z důvodu změny nepříznivé sociální situace klienta bez předešlého schválení navýšení kapacity v Akčním plánu rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji. Poskytovatel musí podat Žádost o zařazení sociální služby do Základní sítě kraje – navýšení kapacity.

4 Metodika zajištění sítě
3. Ve výjimečných odůvodněných případech je přípustné převedení kapacity zrušené sociální služby na stávající či nově vzniklou sociální službu obdobného druhu jiného poskytovatele za předpokladu potřebnosti (prokazatelné, ověřitelné a dlouhodobé), a to pouze v návaznosti na proces aktualizace Základní sítě kraje.

5 Metodika zajištění sítě
4. U sociálních služeb žádajících o zařazení do Základní sítě kraje opakovaně není podmínkou vykonat monitoring, pokud poskytovatel žádal o zařazení do Základní sítě kraje již v předchozím kole aktualizace Základní sítě kraje. Údaje pro hodnocení sociální služby budou čerpány ze Žádosti o zařazení do základní sítě kraje a dalších doložených a dostupných podkladů. Poskytovatel sociální služby může být písemně vyzván k doplnění údajů Žádosti o zařazení do základní sítě kraje.

6 Metodika zajištění sítě
5. V případě zařazení nové sociální služby do Základní sítě kraje je v místě poskytování sociální služby proveden monitoring pracovníky KÚÚK zpravidla do šesti měsíců od zahájení poskytování sociální služby. Pokud bude při tomto monitoringu zjištěna nízká vytíženost, může odborná pracovní skupina SV doporučit monitoring i v dalším kole aktualizace Základní sítě kraje. Vykonání monitoringu však není podmínkou, dostačující je hodnocení sociální služby na základě dostupných podkladů. Poskytovatel sociální služby bude poté vyzván k doložení požadovaných dat o sociální službě.

7 Metodika zajištění sítě
6. Sociální služby nezařazené v Základní síti kraje jsou evidovány v seznamu s názvem „Služby nezařazené do Základní sítě sociálních služeb Ústeckého kraje na období 2016–2018“. Tento seznam je neveřejný a slouží pouze pro tvorbu AP na daný rok. Kapacity těchto sociálních služeb jsou zapracovány v AP na daný rok.

8 Aktualizace základní sítě kraje
1. kolo aktualizace základní sítě kraje – březen 2017 Pokud sociální služba nemění údaje uvedené v aktuálně platné základní síti kraje, poskytovatel nepodává žádnou žádost. Hlášení změn sociálních služeb zařazených v základní síti kraje: údaje o sociální službě uvedené v rozhodnutí o registraci jsou přebírány a poskytovatel je nemusí hlásit. Výjimkou je navýšení kapacity sociální služby nebo zřízení nového místa poskytování. Prostřednictvím Formuláře hlášení změn se budou hlásit pouze ekonomické změny. Sociální služby registrované v jiném kraji mají povinnost nadále hlásit všechny změny týkající se změny rozhodnutí o registraci volnou formou Odboru sociálních věcí Krajského úřadu Ústeckého kraje.

9 Podávání žádosti o zařazení sociální služby do základní sítě kraje
Druhy žádostí: nová sociální služba, stávající sociální služba, sociální služba, která je již zařazena v základní síti kraje, ale navyšuje kapacitu nebo zřizuje nové místo poskytování. Žádosti se musí podávat elektronicky (přes e-podatelnu, datovou schránkou), osobně na podatelnu nebo poštou, přičemž rozhodující je datum přijetí podatelnou KÚÚK. Žádosti musí být podepsány statutárním zástupcem.

10 Vyjádření obce k potřebnosti sociální služby
K žádosti o zařazení sociální služby do základní sítě kraje se dokládá Vyjádření obce k potřebnosti sociální služby v regionu. vyjádření obce s rozšířenou působností k potřebnosti sociální služby v regionu vyjádření obce s pověřeným obecním úřadem, pokud na území obce poskytuje sociální službu Vyjádření obce k potřebnosti sociální služby v regionu je možné doložit později, pokud např. vyjádření obce podléhá schválení orgány obce. Žádost o zařazení sociální služby však musí být doručena v požadovaném termínu.

11 Aktualizace základní sítě kraje
Při 1. kole aktualizace základní sítě kraje (termín podání žádostí v březnu) se akceptuje rozhodnutí o registraci s účinností poskytování sociální služby maximálně od 1. července daného roku, tj. sociální služba zahájí poskytování sociální služby nejpozději do 1. července včetně.

12 Žádost o změnu průměrných přepočtených úvazků
Poskytovatel je povinen podat tuto žádost v případě, kdy mění průměrný přepočtený úvazek na další období aktualizace, a to v termínu vyhlášení výzvy pro podávání žádosti. Změnu personálního zajištění posuzuje odborná pracovní skupina odboru a předkládá návrh o schválení či neschválení orgánům kraje. Posuzuje se, zda je personální zajištění v souladu se SPRSS a zda je přiměřené v návaznosti na okamžitou kapacitu služby a její časovou dostupnost.

13 Bc. Veronika Marková Tel: 475 657 923 E-mail: markova.v@kr-ustecky.cz
Děkuji za pozornost Bc. Veronika Marková Tel:


Stáhnout ppt "Síť sociálních služeb Ústeckého kraje"

Podobné prezentace


Reklamy Google