Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Celní právo.

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Celní právo."— Transkript prezentace:

1 Celní právo

2 Základní předpis celního práva EU
Celní kodex Unie - Nařízení EP a Rady (EU) č. 952/2013 Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 2015/2446 (doplnění kodexu) Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 2015/2447 Nařízení Komise v přenesené pravomoci (EU) č. 2016/341(doplnění kodexu)

3 Vymezení celních předpisů dle celního kodexu EU
a) kodex a ustanovení, která jej doplňují nebo provádějí, přijatá na úrovni Unie nebo na vnitrostátní úrovni; b) společný celní sazebník; c) právní předpisy o systému Unie pro osvobození od cla; d) mezinárodní dohody obsahující celní ustanovení, pokud jsou tato ustanovení použitelná v Unii.

4 Prováděcí a další předpisy EU
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 80/2012, kterým se vydává seznam biologických a chemických látek uvedený v čl. 53 odst. 1 písm. b) nařízení Rady (ES) č. 1186/2009 o systému Společenství pro osvobození od cla Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1224/2011 k článkům 66 až 73 nařízení Rady (ES) č. 1186/2009 o systému Společenství pro osvobození od cla

5 Prováděcí nařízení Komise (EU) č
Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1225/2011 k článkům 42 až 52 a článkům 57 a 58 nařízení Rady (ES) č. 1186/2009 o systému Společenství pro osvobození od cla Nařízení Komise (EHS) č. 3915/88, kterým se provádí článek 63c nařízení Rady (EHS) č. 918/83 o systému Společenství pro osvobození od cla Prováděcí nařízení Komise (EU) č. 1352/2013, kterým se zavádějí formuláře upravené nařízením Evropského parlamentu a Rady (EU) č. 608/2013 o vymáhání práv duševního vlastnictví celními orgány

6 Předpisy ČR - zákony Zákon č. 242/2016 Sb., celní zákon
Zákon č. 17/2012 Sb., o Celní správě České republiky Zákon č. 18/2012 Sb. (změnový)   Zákon č. 594/2004 Sb., jímž se provádí režim Evropských společenství pro kontrolu vývozu zboží a technologií dvojího užití Zákon č. 440/2003 Sb., o nakládání se surovými diamanty, o podmínkách jejich dovozu, vývozu a tranzitu a o změně některých zákonů Zákon č. 500/2004 Sb., správní řád Zákon č. 634/2004 Sb., o správních poplatcích Zákon č. 89/1995 Sb., o státní statistické službě

7 Předpisy ČR – NV a vyhlášky
NV č. 244/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona v oblasti statistiky NV č. 344/2010 Sb., o stanovení formulářů žádosti o individuální a souhrnné vývozní povolení, žádosti o povolení k poskytnutí zprostředkovatelských služeb a žádosti o mezinárodní dovozní certifikát pro zboží a technologie dvojího užití Vyhláška č. 245/2016 Sb., k provedení některých ustanovení celního zákona Vyhláška č. 246/2016 Sb., o způsobu provádění osobní prohlídky celníkem Vyhláška č. 285/2012 Sb., o územních pracovištích celních úřadů, která se nenacházejí v jejich sídlech

8 Vyhláška č. 286/2012 Sb., o vnějším označení, odznacích, služebních stejnokrojích a zvláštním barevném provedení a označení služebních vozidel celní správy Vyhláška č. 287/2012 Sb., o stanovení vzorů žádostí a formulářů používaných při výměně operativních informací s členskými státy Evropské Unie a v rámci policejní spolupráce prováděné orgány Celní správy České republiky Vyhláška MZV č. 157/1964 Sb., o Vídeňské úmluvě o diplomatických stycích Vyhláška MZV č. 160/1988 Sb., o Mezinárodní úmluvě o harmonizovaném systému popisu a číselného označování zboží a Protokol o její změně Vyhláška MZV č. 32/1969 Sb., o Vídeňské úmluvě o konzulárních stycích Vyhláška č. 422/2012 Sb., o stanovení minimální prahové hodnoty pro počet a objem dovozních operací, které jsou dostatečné pro vydání osvědčení schváleného hospodářského subjektu Vyhláška Ministerstva dopravy č. 478/2000 Sb., kterou se provádí zákon o silniční dopravě

9 EORI ​​Jedinečný identifikátor pro styk s celní správou od dle nařízení Komise (ES) č. 312/2009 EORI číslo může být přiděleno pouze hospodářskému subjektu s právní subjektivitou. O přidělení EORI čísla si hospodářský subjekt požádá v členském státě, v němž má své sídlo. Pokud subjekt nemá v žádném členském státě sídlo, požádá o přidělení EORI čísla v tom členském státě, v kterém bude poprvé podávat celní deklaraci. V České republice jsou EORI čísla přidělována na celních úřadech.

10 Celní území Celní území – není zcela totožné s územím členských států EU např. - Ostrov Helgoland (SRN) + Monako

11 Celní status status zboží vyjadřující, že se jedná: o zboží Unie nebo
o zboží, které není zbožím Unie

12 Ad Zboží Unie a) zboží zcela získané na celním území Unie, k němuž nebylo přidáno zboží dovezené ze zemí či území mimo celní území Unie; b) zboží přepravené na celní území Unie ze zemí či území mimo toto území a propuštěné do volného oběhu; c) zboží získané nebo vyrobené na celním území Unie buď zcela ze zboží uvedeného v písmenu b), nebo ze zboží uvedeného v písmenech a) a b).

13 Ad Zboží, které není zbožím Unie
zboží jiné než zboží Unie (viz předchozí snímek) nebo zboží, které ztratilo svůj celní status zboží Unie. Zboží, které není zbožím Unie, musí být od okamžiku předložení celnímu úřadu dočasně uskladněno.

14 Předpoklad celního statusu zboží Unie
Veškeré zboží na celním území Unie se považuje za zboží, které má celní status zboží Unie, nezjistí-li se, že zboží není zbožím Unie. Ve zvláštních případech je třeba celní status zboží Unie prokázat. V zvláštních případech nemá zboží zcela získané na celním území Unie celní status zboží Unie, pokud bylo získáno ze zboží v dočasném uskladnění nebo zboží propuštěného do režimu vnějšího tranzitu, uskladnění, dočasného použití nebo aktivního zušlechťovacího styku.

15 Ztráta celního statusu zboží Unie
a) opustí-li celní území Unie, pokud se nepoužijí pravidla týkající se vnitřního tranzitu; b) bylo-li zboží propuštěno do režimu vnějšího tranzitu, uskladnění nebo aktivního zušlechťovacího styku, pokud to celní předpisy dovolují; c) bylo-li zboží propuštěno do režimu konečného užití a následně bylo buď přenecháno ve prospěch státu, nebo zničeno, přičemž po něm zůstal odpad; d) je-li po propuštění zboží zrušena platnost celního prohlášení s návrhem na propuštění do volného oběhu.

16 Co se zbožím? Propuštění do celního režimu Jiné varianty:
zničení zboží podle článku 197; prodej zboží podle čl. 198 odst. 1; přenechání zboží ve prospěch státu podle článku 199.

17 Propuštění zboží do celního režimu
1. Veškeré zboží, které má být propuštěno do celního režimu, s výjimkou režimu svobodného pásma, musí být uvedeno v celním prohlášení, které je příslušné pro daný celní režim. 2. Ve zvláštních případech lze podat celní prohlášení jinými způsoby, než je metoda elektronického zpracování dat. 3. Zboží Unie navržené v prohlášení k vývozu, k propuštění do režimu vnitřního tranzitu Unie nebo pasivního zušlechťovacího styku je pod celním dohledem od okamžiku přijetí celního prohlášení uvedeného v odstavci 1 až do okamžiku, kdy opustí celní území Unie nebo je přenecháno ve prospěch státu nebo zničeno nebo kdy je platnost celního prohlášení zrušena.

18 Celní režimy Propuštění do volného oběhu Zvláštní režimy:
Tranzit: vnější a vnitřní Uskladnění: uskladnění v celním skladu a svobodná pásma Zvláštní účel: dočasné použití a konečné použití Zušlechtění: aktivní zušlechťovací styk a pasivní zušlechťovací styk Vývoz (režim vývozu pro zboží Unie; u zboží neunijního se jedná o tzv. zpětný vývoz)

19 Propuštění do volného oběhu
Nejtypičtější Zboží se stává po propuštění do tohoto režimu zbožím Unie Standardně spojeno s úhradou dovozního cla

20 Proč zvláštní režimy? Např. pro hospodářský účinek
Dosažení kýženého, aniž by předmětné zboží podléhalo: dovoznímu clu; jiným poplatkům stanoveným dalšími příslušnými platnými předpisy; obchodněpolitickým opatřením, pokud tato opatření nezakazují vstup zboží na celní území Unie nebo jeho výstup z tohoto územ

21 Ad Tranzit Vnitřní tranzit – umožňuje přepravu zboží, které není zbožím Unie, mezi dvěma místy na celním území Unie. Vnější tranzit - umožňuje přepravu zboží Unie mezi dvěma místy na celním území Unie přes zemi nebo území mimo toto celní území beze změny jeho celního statusu.

22 Ad Tranzit Přeprava v rámci tranzitu se uskutečňuje jedním z těchto způsobů: v režimu vnějšího/vnitřního tranzitu Unie v souladu s Úmluvou TIR v souladu s Úmluvou ATA/Istanbulskou úmluvou na podkladě Rýnského manifestu (článek 9 Revidované úmluvy pro plavbu na Rýně) na podkladě formuláře 302 v rámci Dohody mezi stranami Severoatlantické smlouvy o statusu jejich ozbrojených sil, podepsané v Londýně dne 19. června 1951 v rámci poštovního systému v souladu s akty Světové poštovní unie, pokud je zboží přepravováno držiteli nebo pro držitele práv a povinností vyplývajících z těchto aktů.

23 Ad Uskladnění Uskladnění v celním skladu nebo umístění do svobodného pásma Zboží Unie může být propuštěno do režimu uskladnění v celním skladu nebo může být umístěno do svobodného pásma: v souladu se zvláštními předpisy Unie nebo proto, aby se na ně vztahovalo rozhodnutí o vrácení nebo prominutí dovozního cla. Uskladnění není časově omezeno

24 Ad Uskladnění Uskladnění v celních skladech:
Režim uskladnění v celním skladu umožňuje skladovat zboží, které není zbožím Unie, v prostorách nebo na jiných místech schválených pro tento režim celními orgány a pod celním dohledem ("celní sklady"). Celní sklady může pro celní skladování zboží použít jakákoli osoba ("veřejný celní sklad") nebo mohou být provozovány držitelem povolení k provozování celního skladu ("soukromý celní sklad"). Je-li to hospodářsky odůvodněné a není-li tím nepříznivě dotčen celní dohled, mohou celní orgány povolit, aby v celním skladu došlo ke zpracování zboží v režimu aktivního zušlechťovacího styku nebo v režimu konečného užití, a to za podmínek stanovených uvedenými režimy.

25 Ad Zvláštní účel Dočasné použití nebo konečné užití Dočasné užití:
Pro zboží, které není zbožím Unie a které má být zpětně vyvezeno, podléhalo na celním území Unie zvláštnímu účelu s úplným nebo částečným osvobozením od dovozního cla Zboží nemá být kromě běžného snížení hodnoty způsobeného jeho používáním nijak změněno Dočasnost – max. 24 měsíců

26 Ad Zušlechtění Aktivní zušlechťovací styk:
Umožňuje, aby pro účely jedné nebo několika zušlechťovacích operací na celním území Unie bylo použito zboží, které není zbožím Unie, Např. opravy či operace k zajištění dodržování technických požadavků na jeho propuštění do volného oběhu Standardně max. 6 měsíců Lze i dočasný zpětný vývoz pro účely dalšího zpracování

27 Ad Zušlechtění Pasivní zušlechťovací styk:
Umožňuje, aby zboží Unie bylo dočasně vyvezeno z celního území Unie za účelem zušlechťovacích operací. Zušlechtěné produkty, které jsou výsledkem zušlechtění tohoto zboží, mohou být na žádost (za splnění předepsaných podmínek) propuštěny do volného oběhu s úplným nebo částečným osvobozením od dovozního cla


Stáhnout ppt "Celní právo."

Podobné prezentace


Reklamy Google